Cum îndeplinește Tesla Model 3 LR așteptările viitorilor clienți?

În seria titlurilor recente răstălmăcite sau total rupte de realitate, am fost asaltați în ultima săptămână de o avalanșă de interpretări ale rezultatelor unui studiu publicat de firma de consultanță BCG – Boston Consulting Group.

Dacă ați auzit că producătorii de automobile americani pierd sume considerabile cu producția de electrice și doriți să evitați interpretările unor intermediari, informațiile originale se pot găsi în rapoartele anuale pentru 2023 ale producătorilor tradiționali (GM, Ford) și ale startup-urilor aflate la început de drum (Rivian, Lucid Motors, etc.).

Revenind la raportul firmei de consultanță, fraza originală din documentul BCG este:

We estimate that most OEMs currently lose around $6,000 on each EV they effectively sell for $50,000, after accounting for customer tax credits.

BCG – Can OEMs Catch the Next Wave of EV Adopters?

Această estimare este corectă, dar incorecte sunt titlurile care afirmă ca toți producătorii ar pierde 6000 USD pentru fiecare automobil electric produs.

Este ușor de verificat, cu doar o privire la raportul Tesla din luna ianuarie 2024. Trebuie însă menționat că Tesla are câteva surse suplimentare de profit pe lângă vânzarea de automobile electrice. Acestea provin din domeniul energetic (acumulatori staționari și panouri fotovoltaice), servicii (service și încărcare) și vânzarea creditelor de carbon, care ajută codașii electrificării să evite amenzile pentru depășirea limitelor de poluare impuse de lege.

Destul de ușor de citit din tabelul alăturat că firma Tesla este profitabilă, producând 1.8 milioane automobile electrice în 2023, fiind aproape de rezultatul GM și dublu față de Ford.

Dacă tot am ajuns la discuția despre profit și pierderi, să ne reamintim că rezultatul financiar anunțat de BYD este aproximativ jumătate din cel realizat de Tesla, desigur în cu totul alt mediu economic, majoritatea producției actuale fiind în China.

In plus, BYD produce hibrizi plug-in (PHEV) și modele ieftine, pentru a atinge un volum global de 3 milioane exemplare.

Alte informații din raportul BCG

De fapt, esența raportului BCG este întrebarea despre capacitatea producătorilor auto de a capta o clientelă mult mai numeroasă, denumită ”majoritatea timpurie”, decat actualii ”inovatori” și ”adoptatori timpurii”, primele două categorii de clienți pe curba S de adoptarea a noilor tehnologii.

In acest context, pe baza răspunsurilor la sondaj, raportul BCG estimează segmentul de potențiali clienți pentru piața nord americană:

 • Dincolo de cei 6% care dețin deja un EV în SUA, 38% dintre consumatori declară că intenționează să achiziționeze un EV ca următorul lor vehicul, iar 27% iau în considerare să facă acest lucru în viitor.
 • Pentru a converti următorul val de potențiali clienți în cumpărători, producătorii trebuie să ofere modele cu:
  • timpi de încărcare de 20 min;
  • timpi de ocolire și așteptare de 30 min pentru stațiile de încărcare rapidă;
  • o autonomie de conducere de 350 mile (560 km).
  • un preț de 50.000 USD.

Reprezentarea grafică de mai jos, plasează majoritatea modelelor vândute în prezent în SUA în funcție de așteptările exprimate de viitorul val de cumpărători, estimat de BCG la un număr între 3 – 4.5 milioane de clienți.

Două concluzii rapide:

 1. Cel puțin o variantă de IONIQ 6 îndeplinește și chiar depășește așteptările viitorilor clienți (ce păcat că livrările sunt modeste);
 2. Tesla Model 3 Long Range este cel mai apropiat de așteptările următorului val de clienți și este vândut într-un număr semnificativ în prezent. Vom vedea mai jos cum se comporta în utilizarea de zi cu zi, din relatările colegilor din echipa proiectului Electromobilitate.
 • Un scenariu realist pentru 2030 în SUA este o cotă de piață BEV de aproape de 20% (unul din cinci automobile noi înmatriculate), apropiată de cea a Germaniei în 2023.
 • Oferta limitată de modele pe piața nord americană are nevoie de o varietate mai mare de vehicule. Îndeplinirea acestor așteptări ale clienților este posibilă dar nu și profitabilă, mai ales pentru firmele care nu au reușit să atingă un volum semnificativ de producție.

Pe scurt, avertismentul firmei de consultanță BCG este că reducerea planurilor de producție anunțate recent de GM și Ford în SUA (VW în Europa), întârzie și mai mult atingerea profitabilității, plasând actualii ”întârziați pe calea mobilității electrice” pe o traiectorie descendentă accelerată.

Tesla Model 3 LR în cadrul proiectului Electromobilitate

Chiar dacă noi am trecut la graficele de primăvară, temperaturi negative și zăpadă de o palmă au acoperit zona Motor City pentru câteva zile săptămâna trecută. Ne bucură revenirea lui Răzvan din vacanță și perspectiva inedită pe care o aduce cu experiențele europene, văzute din nordul îndepărtat.

Răzvan – Model 3 Dual Motor, Karstula, Finlanda

In săptămâna 12:

 • am parcurs 2192 km,
 • am încărcat 341 kWh,
 • am consumat 381 kWh,
 • consum mediu de 17.4 kWh/100Km
 • cost 528 lei.

Drumul a fost, în mare parte, întoarcerea din aeroportul din München pana acasă. Mers mereu cu viteza legală, pe autopilot.

Mă bucur să contribui din nou la proiect și să mă plimb cu ”Snowflake” curat și fără gheață pe el…

George – Model 3 Dual Motor, Ineu

 • 263 km total efectuati
 • 11.9 kWh/100km consum mediu
 • incarcat doar acasa din fotovoltaic
 • fara probleme in continuare
 • anvelope allseason Sailun

Monica și Dan – Model 3 LR rwd, Motor City (Michigan)

Condiții de iarnă pe șosea + temperaturi negative = consum de iarnă, cu valori peste 17 kWh/100km, văzute ultima oară la bord pe la jumătatea lunii ianuarie.

Cei 380 km parcurși săptămâna trecută au rezultat într-un consum mediu de 17.6 kWh/100km, cu 8% mai mare decât media din martie. Deși mulți km au fost pe autostradă, din cauza zăpezii pe carosabil viteza de deplasare a fost redusă și blocajele în trafic dese, urmare a numeroaselor accidente.

Trei zile cu nepotul au însemnat multă veselie, dar și precondiționări la fiecare drum spre grădiniță, derdeluș sau parcul de joacă.

Câteva gânduri la final

Cu rezultatele recentului sondaj BCG în față și estimările pentru specificațiile optime definite de următorul val de clienți, ma gândesc cum a reușit Tesla să plaseze Model 3 LR atât de aproape de ”sweet spot-ul” actual, încă din urmă cu șapte ani de la lansare și mai bine de 10 ani de la începerea proiectării?

Este clar că profitabilitatea din ultimii patru ani se datorează atingerii unui volum mare de producție cu Model 3, la care s-a adăugat succesul cu Model Y.

Dar este de neînțeles de ce firme cu resurse uriașe de personal, know how, finanțe și capacități de productie, preferă să cumpere credite de carbon, în loc să investească în dezvoltarea unor autovehicule electrice moderne și performante, la prețul așteptat de clienți.

De ce permite legislația actuală achiziția dreptului de a otrăvi pe alții?

Creditele de carbon sunt cumpărate tocmai de la cei ce au trecut prin ”financial, production and delivery hell” reușind să dovedească că producția de automobile electrice, a celor DORITE de public, este profitabilă!

1 Response

 1. NICOLAE PANA spune:

  Opinia mea dupa ce am testat Tesla Model 3 dualmotor:

  E clar că viitorul va fi electric!
  Cine se mai îndoiește, trebuie să meargă să facă un drivetest cu astfel de mașini, electrice.
  Eu am fost acum două săptămâni și am făcut un test cu o Kona electrică cu bateria de 64 Kwh, si 204 CP. Am rămas impresionat de modul cum se conduce și de faptul că păstrează încă formatul de mașină clasică cu manete si butoane.
  Azi, am fost și am testat o Tesla Model 3 cu tracțiune integrală de 400 CP.
  Urmăresc de mai mult timp fenomenul electrificării în auto și auzisem de performantele și confortul acestei mașini.
  Constatarea mea, după ce am condus-o 30 de minute este că această mașină este din altă eră. Este departe de orice se numește mașină. Tesla depășește cu mult ceea ce așteaptă oamenii normali sa conducă, pentru că o putere instant de 400 de cai, este ceva incredibil și aproape de neutilizat pe drumurile noastre publice. Nici nu realizați ce senzație ai când apesi pedala de acceleratie la podea si masina efectiv zboara de la 30 la 130-140 km/h în doar trei secunde. Efectiv simți cum ți se înfundă ochii in orbite și cum ți se mută tot sângele din frunte către ceafă.
  Ce nu mi-a plăcut, e ceea ce văzusem deja în prezentările altora care au deja această mașină.
  Faptul ca nu mai ai deloc manete, toate comenzile fiind pe volan și pe tabletă este destul de incomod pentru cei care o viață întreagă au condus mașini clasice cu butoane, comutatoare și manete.
  De asemenea lipsa unui display în fața șoferului cu informațiile importante despre viteză, parametri de consum, autonomie etc., este o mare problemă. Chiar dacă unii spun ca te vei obișnui să-ți muți privirea către dreapta la tabletă, mie nu mi se pare deloc în regulă. Vorba cuiva care conducea Tesla de ceva vreme: „am făcut scurtă la ochi, după un drum de 1000 km”.
  Unii vor spune că am atitudinea vulpii din vestita fabulă cu strugurii…
  Mulțumesc dlui Cherciu Ciprian de la ECO DRIVE care m-a sfătuit să merg să o testez!
  Vorba dansului, „chiar dacă nu ți-o permiți, din cauză de preț, merită să vezi diferența față de alte mașini si mai ales trăirile pe care ți le crează o Tesla când o conduci!”
  Și da, e de senzatie!

  https://www.facebook.com/nicolae.pana.16/posts/pfbid0m972iLiwJ6UxSKf5yWL5RXj5XMzXzrDxWbBwm5v99CgfA9pb1K7bpVVoKmzoPneAl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.