Update studii poluare – ”vehiculele electrice vor deveni din ce în ce mai curate în timp”

Revenim periodic la subiectul poluării și reciclării, fiindcă pe măsură ce tot mai multă energie electrică provine din surse regenerabile, emisiile totale, ce cuprind extracția materiilor prime, producția, exploatarea și reciclarea vehiculelor electrice, se reduc pas cu pas.

Un nou studiu BNEF – Bloomberg New Energy Finance ajunge la concluzii similare cu cele pe care le-am citat în repetate rânduri (listate la final): pentru fiecare țară, iar în unele țări în fiecare stat/regiune, proporția cu cât ”electricele” poluează mai puțin, comparativ cu motoarele termice este diferită, dar incontestabilă.

Cele mai noi date compilate și publicate de echipa BNEF rezultă în următoarea concluzie, strâns legată cu sursele de energie din fiecare țară listată.

Din start trebuie menționate câteva avertismente formulate de echipa BNEF, ce rezultă din tendințele actuale pentru modele noi, echipate cu acumulatori tot mai mari, grei și scumpi, pentru a satisface dorința de autonomie tot mai ridicată a clienților.

  • In special pe piața nord americană, unde s-a investit mult în electrificarea pickup truck-urilor, vehicule mari (și grele) destinate să tracteze adesea remorci încărcate, emisiile din timpul producției și exploatării, dar și cele ca urmare a consumului ridicat de energie, sunt în creștere.
  • Un alt aspect este legat de perioada de încărcare, noaptea acasă fiind preferată în prezent pentru tarifele mai mici la energie electrică, dar și fiindca mașinile sunt mai rar folosite pe durata nopții. Pe măsură ce tot mai multă energie este produsă ziua cu ajutorul panourilor fotovoltaice, ideală ar fi o tranziție spre încărcarea la locul de muncă, unde mașinile staționează în timpul zilei.

Concluzia studiului BNEF

In concluzie, un punct important atunci când vine vorba de planificarea pe termen lung a reducerii emisiilor naționale: În timp ce profilul de emisii al unui vehicul cu ardere internă este stabilit în momentul în care iese de pe linia de producție, vehiculele electrice vor deveni din ce în ce mai curate în timp.

Având în vedere durata lungă de funcționare a majorității vehiculelor, decarbonizarea simultană a sectorului energetic și electrificarea sectorului transporturilor sunt printre singurele modalități de a menține emisiile pe drumul corect, pentru oricare dintre obiectivele pe care guvernele le-au stabilit pentru deceniile următoare.

Corey Cantor, BNEF – EVs will keep getting cleaner

Alte studii comparative despre emisiile totale ICE vs. BEV

International Energy Agengy

Titlu: Comparative life-cycle greenhouse gas emissions of a mid-size BEV and ICE vehicle

Data publicării: 5 mai 2021

The International Council of Clean Transportation

Titlu: A Global Comparison of the Life-Cycle Greenhouse Gas Emissions of Combustion Engine and Electric Passenger Cars

Data publicării: 20 iulie 2021

Union of concerned scientists

Titlu: Driving Cleaner. How Electric Cars and Pick-Ups Beat Gasoline on Lifetime Global Warming Emissions

Data publicării: 25 iulie 2022

Laboratorul national Argonne, SUA

Titlu: Cradle-to-grave lifecycle analysis of U.S. light-duty vehicle-fuel pathways: a greenhouse gas emissions and economic assessment of current (2020) and future (2030-2035) technologies

Data publicării : 1 noiembrie 2023

Ministerul Energiei, SUA

Actualizat continuu:

Ministerul pentru Mediu, Germania

Comunicat de presă: Klimavorteil für E-Autos bestätigt. Für mehr Klimaschutz im Verkehr müssen Marktanteile elektrischer Pkw schnell steigen

Data publicării: 1 februarie 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.