T.H.O.R. ECO CHALLENGE SUCEAVA
Pe 23 martie s-a desfășurat la Suceava prima etapă THOR Eco Challenge din 2024, competiție la care am participat alături de Marius (Model 3, Prahova).
Competiția nu este una de viteză, ci de eficiență, împingând participanții către obținerea unor valori de consum cât mai mici, în condiții de trafic. Principala regulă este de a nu încălca codul rutier, orice abatere garantând pierderea cursei!
La finalul celor 8 ore sunt premiați cei ce au parcurs cea mai lungă distanță alături de cel mai mic consum, terminând cu același procent de baterie cu care au început. Este deci necesară, pe lângă eficiență, și o strategie bună privind încărcarea, mai ales că se folosesc doar stații de 11 kW.
Reprezentând spiritul de colaborare cu toți promotorii mobilității electrice din țară și străinătate, ce stă la baza proiectului Electromobilitate, echipajul nostru a reușit să se claseze la prima participare pe podium, pe locul 3.
Sperăm ca folosindu-ne de experiența dobândită să avem o strategie mai bună la etapa următoare, la Iași, și să ne clasăm pe o poziție superioară.
CONSUMUL GRUPEI MARI ÎN SĂPTĂMÂNA 11 – 17 MARTIE
Andu – Model Y Long Range, București
Săptămâna aceasta am călătorit doar prin București, fără întâmplări neprevăzute. Încărcările au fost efectuate doar la muncă, gratuit.
Raportul săptămânii:
- Distanța parcursă: 195 km
- Consum mediu: 18,7 kWh/100 km
- Cost total: 0 lei
- Cost mediu/100 km: 0 lei
Cristi – Model Y Performance, Brașov
Datele pentru săptămâna 11 – 17 martie sunt următoarele:
- distanță parcursă: 295 km
- consum mediu: 18 kWh/100 km
- încărcări acasă: 91 kWh, 72.86 lei
- încărcări DC: 0
- încărcări Supercharger: 0
- cost mediu per 100km: 24 lei
Ovidiu – Model Y Performance, București
Săptămâna trecută, MYP a parcurs 717 km, consumând 142 kWh, cu o medie de 19,9 kWh/100 km. Aproximativ 240 km au fost făcuți extraurban până la Bușteni și înapoi în București, iar restul în oraș.
Conform TeslaMate, avem un consum ceva mai mare, întrucât include și consumul din stand-by (sentry, precondiționare, etc.), de 21,4 kWh/100 km și o viteză medie de aproximativ 30 km/h.
În afară de încărcările gratuite efectuate la birou, am avut o încărcare rapidă înainte de plecarea la Bușteni de 65 lei (nefiind ceva programat), plus o scurtă încărcare acasă de 14 lei imediat ce m-am întors, pentru a nu lăsa bateria cu un SOC mic.
Când m-am întors de la Bușteni, am avut probleme cu aburirea geamurilor, fiind nevoit să trag pe dreapta de câteva ori, deoarece nu mai aveam vizibilitate, deși la dus nu am avut niciun fel de probleme. Am mai pățit anul trecut o singură dată așa ceva și se pare că apare după o oprire de 10-20 de minute, numai în zilele ploioase, cu o temperatură medie de 5 grade Celsius.
A doua zi am deschis un tichet de service din aplicația Tesla și în 30 de minute am primit deja un deviz pentru înlocuirea pieselor pe garanție și sunt programat pentru săptămâna viitoare pentru reparație.
Se pare că modelele mai noi nu au această problemă, din ce am văzut pe un grup de discuții, și este specifică pentru cele fabricate la Berlin până la finalul anului 2022, chiar dacă pompa de căldură a fost înlocuită conform campaniei de rechemare de atunci.
Tudor – IONIQ 5, Timișoara
IONIQ 5 RWD a parcurs în această perioadă 156 km cu un consum de 17,1 kWh/100 km. Vremea a fost ceva mai caldă în Timișoara, iar valorile de consum mai reduse, specifice acestei perioade.
Costurile cu încărcarea au fost din nou 0, deoarece am profitat de energia provenită de la soare prin intermediul instalației fotovoltaice de la Casa Marchiș.
Singurul eveniment notabil a fost atingerea bornei de 67.000 km.
Pasionat de software, mașini și călătorii am descoperit lumea electromobilității în 2021. Inițial am fost sceptic că un EV va putea înlocui 100% mașinile pe combustie, dar experiența mi-a demonstrat contrariul. Acum, prin relatările de pe blog, încerc să aduc mai multă lumină asupra avantajelor deplasării electrice.