Cybertruck și tehnologiile viitorului la Energy Expo: stocarea energiei și impactul regenerabilelor

Am avut din nou ocazia să văd Cybertruck-ul. De data aceasta nu eram pe fugă, nici eu, și nici el. Cu ocazia expoziției Energy Expo, acest titan a fost expus mai multe zile publicului în Hala Laminor.

Am dorit să ajung la această expoziție nu doar pentru Cybertruck, ci și pentru ocazia de a întâlni și vizita firmele din domeniul energiei regenerabile.

Am plecat din Sibiu cu 93% baterie și, după 4 ore și 5 minute, am ajuns la București cu 26%. Spre surprinderea mea, în parcarea subterană a Halelor Laminor există încărcătoare Type 2 cu încărcare gratuită, plug and charge, fără necesitatea unei aplicații.

La terminarea vizitei, după 5 ore, mașina s-a încărcat până la 98%, iar eu am plecat direct spre Sibiu, ceea ce a fost extrem de comod și practic, ca să nu mai menționăm că a fost gratuit.

Am găsit Cybertruck-ul la fel de spectaculos ca la ultima noastră întâlnire. De data aceasta, am avut ocazia să-l observ mai mult timp și chiar să stau la volan. Este incredibil cât de spațios este interiorul și câtă distanță este de la volan până la acel parbriz imens.

O surpriză plăcută a fost faptul că era la încărcat, deși nu existau stații rapide de încărcare în vecinătate. Cei de la Allspark, Prime și Eldrive au facilitat acest proces chiar în mijlocul halei, prin intermediul unei stații montate în Powercube 150. Am fost impresionat de acest cub de baterii, fabricat în România. Iată specificațiile sale:

Detalii Powercube 150:

  • Capacitate stocare energie: 252 kWh (net)
  • Putere maximă încărcare: 150 kW (din rețea)
  • Putere maximă descărcare: 150 kW (pentru vehicule electrice)
  • Dimensiuni: 2.989 x 2.435 x 2.591 mm
  • Randament: 98% eficiență
  • Alimentare din rețea: 230 V sau 400 V (curent alternativ) 32A
  • Alimentare către încărcător EV: 400 V (curent alternativ)
  • Sistem EMS Scada: Prime ENCloud V4
  • Sistem de climatizare automat
  • Poate fi instalat fără autorizație de construcție
  • Ecran multimedia publicitar
  • Este un produs realizat cu peste 80% componente fabricate în Uniunea Europeană.

Am avut ocazia să discut și cu multe firme care comercializează panouri fotovoltaice, sisteme de prindere pentru acestea, dar și invertoare și baterii pentru uz casnic. Diversitatea lor m-a surprins, și am rămas impresionat cât de mult a avansat această industrie de stocare a energiei, atât pentru uz casnic, cât și industrial.

Mi-am amintit de prima prezentare pe care am văzut-o online, ținută de Elon Musk, nu despre un model Tesla, ci despre bateria rezidențială Powerwall, o inovație tehnică și conceptuală la acea vreme. Mulți sceptici din spațiul public, precum Bill Gates, au ridiculizat ideea.

Powerwall-ul Tesla a fost prezentat de Elon Musk pe 30 aprilie 2015. Astăzi, la aproape 10 ani de la lansare, a devenit o realitate și, datorită programului Casa Verde, o obligativitate pentru noii prosumatori care instalează panouri fotovoltaice, inclusiv pentru mine.

Nu voi uita anul 2017, când, la masteratul de Energii Regenerabile din cadrul Facultății de Mecanică a Universității Tehnice din Cluj, am menționat conceptul de stocare a energiei fotovoltaice cu baterii litiu-ion. Mi s-a spus că nu este fezabil. Astăzi, însă, aceste baterii sunt instalate de guverne, operatori de rețele și persoane private pentru a stabiliza rețeaua, stoca energia în exces și suplimenta sursele, atunci când nu există suficientă producție.

Astăzi nimeni nu mai neagă faptul că viitorul va fi plin de baterii.

2 Responses

  1. CyberTUCK spune:

    Este cyberTRUCK nu cyberTUCK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.