Dacia Spring – emoții electrice din exploatarea curentă

Dacă aș fi avut Tesla oare m-aș fi plictisit?… pentru că, nu-i așa, este o mașină aproape perfectă, dar nu la fel pot spune despre Dacia Spring care mi-a dat ceva emoții în ultima perioadă.

După o deplasare cu Springul, undeva aproape de domiciliu, la vreo 10 kilometri, opresc sistemul și revin cam la o jumătate de oră. Răsucesc cheia în contact și nici nu realizez că martorul roșu de la bateria de 12 V nu se stinge dar observ imediat un alt martor, galben, aprins:

„Martor luminos de alertă”, cel ce are desenată o cheie fixă și mesajul destul de alarmant „Avarie electrică, PERICOL” urmat de: „Verifică sistem electric”.

Hopa, a doua problemă, după cea de la Alba Iulia de care am mai scris. Verific din nou, aceiași martori aprinși și se mai aprinde și „Eroare sistem” dar, spre nedumerirea mea „OK” era aprins.

N-am stat prea mult pe gânduri, am testat dacă mașina se pune în mișcare și m-am pus pe drum să ajung cât mai repede în parcare, acasă.

În parcare încep verificările ce le pot face. Verific tensiunea din sistem, 13,4 V când sistemul e activ, și 12,5 V cu sistemul total oprit.

Am verificat cu un aparat de măsură și am comparat și cu un „degetar” introdus în priza de 12 V a mașinii dar și pe „CanZE plus”. Adică totul în regulă.

Opresc totul și aștept în mașină. La fiecare un minut se auzea un beep și se aprindeau martorii roșii pomeniți mai sus. Asta cam 10 minute după care s-a potolit.

Am răsucit cheia în contact, totul „OK”. Niciun martor roșu aprins.

Concluzia? Nu vă agitați, stați liniștiți vreo 10 – 15 minute apoi totul va fi în regulă…

Ei, de-aș fi avut Tesla nu aș fi avut sentimentul că trăiesc clipe palpitante alături de electrica mea. Oare m-aș fi plictisit? 🙂

Oricum, Dacia nu se dezminte și creează din timp în timp emoții, să știm că trăim.

P.S. Din când în când, mai citiți și manualul de utilizare!

6 Responses

 1. Cristian spune:

  Masina asta mai e si dupa sufletul omului…Si da prefer sa ma plictisesc fara incidente decat sa caut in manual ce inseamna fiecre avarie aparuta. Bun nu e cazul la mine la peste 4000 km inca nici urma de problema… De unde si chestia cu sufletul… 😀

 2. Razvan spune:

  Sunt curios daca acum mai merge sau esti in service cu ea. Nu de alta, dar suntem foooarte multi care am patit ca tine si …. ne-am panicat 🙂 N-a mai vrut sa plece decat pe platforma. Am 1 luna de cand astept piesa si se pare ca mai am mult si bine de asteptat.

 3. Marcel spune:

  Da, încă mai merge și încă foarte bine… Am deja 68.700km fără incidente.

 4. Gelu spune:

  Am patit si eu. Am decuplat bateria si am re cuplat dupa 10-15 secunde si a disparut alarma. Urmeaza sa merg la service sa-mi verifice dar momentan o folosesc ca de obicei. Asta m-ar fi interesat: e ceva avarie serioasa sau vreun senzor bezmetic. Ca sa stiu la ce sa ma astept.

 5. Gelu spune:

  Update: am fost la service, a spus ca e o eroare de soft si ca o sa o repare la urmatorul update, dupa anul nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.