Dacă bugetul permite, ce alegem între Kia Niro, VW ID.3 și Peugeot e-2008?

Cele trei modele cuprinse în titlu au fost livrate în Romania în 2020 și pe măsură ce proprietarii acumulează kilometri și experiență, aflăm tot mai multe detalii despre viața de zi de zi alături de ele.

Plasate ca preț deasupra compactelor, toate trei sunt echipate cu acumulatori ceva mai mari și sunt mai spațioase, ceea ce indică destinația preferată pentru călătorii mai lungi.

Pentru cei ce nu au văzut precedentele articole cu cele trei protagoniste, o privire la tabelul comparativ ajută la găsirea asemănărilor și a diferențelor.

Niro este cel mai spațios, urmat de e-2008 și ID.3.

Tibi pleacă des în excursii la munte cu Niro și ne amintește că încă este iarnă!

Niro are cel mai mare acumulator și eficiența recunoscută a gamei electrice coreene, probabil asigură cea mai mare autonomie, așa cum indică și EVdatabase. Echipa noastră nu a acumulat încă suficiente date, pentru a afirma cu certitudine acest lucru, dar avem câteva puncte de măsură utile pentru iarnă.

Dacă performanțele dinamice sunt pe lista preferințelor, e bine de știut că Niro are motorul cel mai puternic și un foarte respectabil cuplu de 395 Nm, care asigură cea mai bună accelerație și viteză maximă (deși acesta este un subiect mai rar pomenit în rândul electromobiliștilor).

In favoarea ID.3 este noua platformă dedicată MEB a grupului VW și tracțiunea spate, pentru cei ce îndrăgesc forma clasică a tracțiunii pe două roti. Problemele de soft odată rezolvate și disponibilitatea în viitor a actualizărilor OTA (over the air) sunt promițătoare pentru proprietarii noii generații de modele electrice VW.

La prima generație de modele electrice, grupul PSA nu și-a asumat riscuri majore și utilizează o platformă mixta. Modelul e-2008 reprezintă un bun echilibru între spațiul oferit și masa proprie, realizată printre altele și prin instalarea unui acumulator mai mic comparativ cu Niro și ID.3.

Prioritățile și preferințele fiecăruia vor decide care model va fi ales în 2021. Până în clipa deciziei este bine să aruncați un ochi pe graficele de consum mediu săptămânal obținut de proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate și la relatările proprietarilor despre experiența cu mașinile și mai ales cu service-ul.

Consumul săptămânal

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari

Comparația săptămânală între consumul mediu realizat de cele doua ID.3-uri și trei Niro înrolate în proiect.

Începând de săptămâna viitoare, Alexandru ne transmite primele informații pentru ID.3-ul său și un echilibru temporar 3-3 se stabilește.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de Silviu și Ovidiu

In direct cu proprietarii

Ovidiu Necula, Peugeot e-2008, București

Săptămâna aceasta au fost parcurși 512km cu o viteză medie de 31 km/h și consum 17,9 kWh/100km, poza atașată.

Acest consum mai mic este influențat de drumul de întoarcere din mica vacanță la munte pe 2 februarie, în care s-au parcurs 196 km cu un consum de 14,7 kWh/100 km (poza atașată) dar și de temperaturile ceva mai pozitive.

La dus spre Zârnești, a fost un pic peste 20 kWh/100 km cu o scurtă pauză la Penny Bușteni, unde am stat 40 min la încărcare și asta pentru că soția nu era sigura că ajungem la destinație Emoji 

După calculele mele as fi ajuns la destinație cu cel puțin 15% baterie, aproximativ 186 km. Poza atașată pentru întregul traseu de 464 km și consum de 17,3 kWh/100 km.

Legat de temperatura din baterie, nu prea sunt încântat de managementul ei, ori nu am reușit să înțeleg cum are loc.

Am plecat cu aproximativ 5 grade de acasă și la Penny Bușteni aveam 11 grade, iar după încărcarea rapidă DC 22KW a ajuns la 16 grade.

După încă 54 de km până la destinație, a scăzut la 14 grade Emoji. Temperatura exterioară a fost între 3 și 0 grade.

Spre casă am plecat direct cu 2 grade în baterie și am ajuns cu 11 grade, iar temperatura exterioară a fost între 5 și 10 grade.

Alte informații: Am făcut prima revizie planificată la 12.500 km cost 90 ron + 90 ron raportul despre starea de sănătate a bateriei, SOH = 94,9% (era opțional). Pe garanție a fost înlocuit logo-ul exfoliat.

Cosmin Nitu, VW ID.3 , București

Săptămâna trecută am parcurs 723 km cu un consum mediu de 21 kWh/100 km.
Nu pot spune că este o medie reprezentativă pentru mașină, pentru că este media ponderată a mai multor tipuri de călătorii. Spre deosebire de masinile clasice, consumul aici este foarte sensibil la variații de temperatură, valorile sunt la extreme.

De exemplu, o maximă într-o dimineață a fost de 50 kWh/100 km în primii 3 km. M-am oprit la un magazin și am plecat imediat mai departe. Până la prânz a scăzut la 25 kWh/100 km pentru că am făcut mai multe drumuri legate.

Ieri am avut de dimineață consum de 25 kWh/100 km pentur că am mers mai tare pana la munte: min. 100, max. 130 km/h – pentru o electrică e mult 🙂

Apoi consum mediu de 14 kWh/100 km pe ruta Azuga-Ghimbav și retur (dar și aici, este media dintre 11 la dus și 17 la întors, diferența fiind elevația), iar la întoarcere de pe valea Prahovei până iîn București (DN1; trafic dar fără aglomerație) am avut medie de 14.8 kWh/100 km, de data asta am mers cu 70-90 km/h, destul de constant.

Am venit de la Brașov până la București cu 43% din baterie, parțial cu 6-8 grade Celsius afară, dar mare parte cu 1-2 grade (am plecat seara), ploaie ușoară pe alocuri.

Am plecat cu 94%, am ajuns cu 51%, 2 ore si 50 de minute pentru 172km. Pentru România în duminica de dinaintea începerii școlii mi se pare bine.

Teoretic puteam face 350km tur-retur fără să încarc și tot rămâneam cu o mica rezerva. Am avut caldura pornită la 20.5 grade, fără AC – m-am zgârcit la căldură, dar era bine in habitaclu, am stat comod cu fiul meu tot drumul și nici nu ne-am înfofolit absolut deloc, fără geaca, mănuși, căciulă.

Daniel Ighisan, VW ID.3, Timișoara

Daniel în vizită la mănăstirea Radna

Am parcurs un total de 906 KM din care 750 KM în regim extra-urban combinat între autostradă (~650KM) și drum național. Viteza medie de deplasare nu e una grozavă, pe autostradă nu am depășit 110/120 KM/H pentru a obține un consum decent.

La fel ca la fiecare călătorie se observa că ID.3-ului îi priesc temperaturile de peste 11/12 grade Celsius, pentru că nu mai e nevoit să încălzească bateria. Si astfel și consumul scade spre 13-15 kWh/100 km, și ajungi ușor la o autonomie de peste 300-350 KM.

Dar zilele călduroase a fost doar peste weekend și au ajutat cu un drum până la Radna și retur (220KM) să scadă media săptămânală.

Alexandru Florea, VW ID.3, București

Am resetat în această seară Long-Term trip-ul.

Am atașat o poză cu tot parcursul de până acum, 29 dec -7 februarie: 2870 km cu 23.5 kWh/100 km.

Mai bine de 60% din aceste drumuri au fost făcute în București și împrejurimi (se vede și din viteza medie destul de mică 28km/h).

Mulțumim tuturor participanților pentru informațiile utile și experiențele împărtășite cu comunitatea celor pasionați de electromobilitate și vă așteptăm cu alte informații obținute din conviețuirea cu cele trei modele electrice.

Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.