Dacia Spring pe locul 10 al înmatriculărilor europene BEV în prima jumătate de an

Analiștii pieței auto au încheiat de alcătuit statisticile pentru primul semestru al anului și imaginea rezultantă, pentru modele 100% electrice, este în primul rând o oglindă a capacitații de livrare și doar în cel de al doilea al interesului publicului.

Bazat pe cifrele comunicate de Jose Pontes în articolul din Clean Technica, TOP 15 european de mai jos include doar modele 100% electrice, care au depășit hibrizii plugin (PHEV) în clasamentele înmatriculărilor europene.

O privire de ansamblu

Piața auto în Europa a scăzut în iunie cu 17% față de anul trecut și hibrizii plugin au înregistrat înmatriculări cu 22% mai reduse.

Modelele 100% electrice (BEV) au înregistrat o modestă creștere de 4% față de iunie 2021, creșterea pentru primul semestru fiind de +32% fata de aceeași perioadă de anul trecut.

În primul semestru, BEV a acaparat 12% din înmatriculările noi în Europa, comparativ cu 20% pe cea mai mare piață auto din lume, China.

Înmatriculări modele 100% electrice (BEV)

Pe podium regăsim Model Y și Model 3 (la fel ca în China), împreună cu micuțul italian pur sânge electric Fiat 500e. Împreună cu livrările în creștere pentru noile IONIQ 5 și Kia EV 6 cam la atât se rezumă veștile pozitive despre piața europeană.

Începând cu modele aflate pe poziția 4 (VW ID.4 imaginea din stânga) și 5 (Peugeot 208), majoritatea au înregistrat înmatriculări mai mici ca cele de anul trecut în Europa de vest. Sursa: EU EVs.

Așa cum remarcă Jose Pontes, dezamăgirea clienților cu softul primelor ID.3 pare să fi generat un curent negativ, care afectează în mare măsură vânzările unui model ce se voia urmașul Golf-ului.

„Când Tesla strănută, Europa face gripă”

Titlul aparține analistului german Matthias Schmidt, care remarcă slăbiciunea livrărilor producătorilor europeni, ce par în continuare interesați doar de evitarea amenzilor aplicate pentru depășirea emisiilor de CO2 pentru întreaga flotă produsă.

Cu excepția Daciei Spring (pe poziția 10), absența altor modele ale firmelor din China, sau cele ale unor startup-uri în topul european, creează o dependență exagerată de capacitatea de producție Tesla. Giga Berlin se află în fazele inițiale de creștere a volumului de producție pentru Model Y, atingând 1000/săptămână în iunie, cu un obiectiv de 3000/săptămână în octombrie. Uzina din Shanghai, de unde se importă Model Y și Model 3 în Europa, a fost închisă în repetate rânduri în semestrul I, datorită măsurilor drastice anti-covid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.