Dacia Spring pe Transalpina

Duminică, 5 iunie vreme frumoasă, timp la dispoziție, Cătălin liber la program…

Hai să facem o tură pe Transalpina, că tot se anunțase la radio că s-a deschis. Fiind și prima duminică după anunț am socotit că încă lumea nu știe în număr așa mare și având în vedere faptul că urma duminica Rusaliilor, am băgat electroni cât au încăput și am purces la drum.

Prima oprire, Sebeș să completăm electronii ce ne-au mișcat până aici, e totuși Spring cu o baterie cam micuță ca să forțăm direct traseul. Stația de la Kaufland nu funcționa pe CCS/Combo2 așa că am mers la altă stație din Sebeș unde am dat jăratec celor 44 de cai până la autonomie de 238 kilometri, suficienți să ajungem la Rânca la următoarea stație de încărcare.

Traseul este spectaculos, nu am să-l descriu eu, au făcut-o alții mult mai bine înaintea mea. Dar tot ce pot spune este că, la un moment dat, puteam să ating norii cu mâna iar Springul cu antena radio.

Am străbătut foarte bine tot traseul iar în punctul cel mai înalt, 2148 metri, Springul mai avea rezervă de 63 kilometri. Perfect, cât să ajungem la Rânca unde, Cătălin, aflând că avem de stat cam patru ore la încărcare mi-a sugerat să mergem mai departe spre Novaci.

Până la Novaci drumul este o coborâre continuă și, până la stația de la Novaci Springul a recuperat 48 de kilometri, la stație aveam rezervă de 111 kilometri.

Am pornit stația de încărcare după vreo patru tentative nereușite pentru că este puțin diferită „tehnica” de pornire față de restul „lumii”. În fine, după ce că am pierdut vreo 10 minute cu lansarea încărcării pe la 62% încărcare stația a trecut „offline”. Nu am reușit să opresc încărcarea din aplicație pentru că apărea mereu „sorry, offline”, și azi îmi arată că sunt la încărcare. În caz de nevoie și urgență există un buton de avarie pe care l-am acționat să pot deconecta cablul. Bineînțeles, am repus stația în funcție conform săgeții de pe buton.

De aici am plecat spre Râmnicu Vâlcea unde am reîncărcat, apoi la Sibiu unde, fix pentru o cafea, am conectat încărcarea.

Bilanț de încărcare și costuri

Traseul, de la Sebeș la Novaci este de 173 km, din Deva am ajuns la Sebeș cu 23% baterie, 52 km autonomie. La Sebeș am încărcat până la 100% și 238 km. Cost: 51,96 lei.

Novaci: am ajuns cu 41%, 111 km autonomie și am încărcat 4,69 kWh cu 1,9 lei/kWh, 62% baterie și autonomie estimată de 173 km. Cost: 8,91 lei.

Râmnicu Vâlcea, Kaufland: am ajuns cu 33% baterie, 95 km autonomie și am încărcat, pe Type2 pe cuponul unui prieten, 8 kWh pentru 50 % și autonomie estimată 173km apoi am trecut pe CCS/Combo2 pe cuponul meu și am adăugat 10,2 kWh electroni până la 92%, autonomie estimată 272 km. Costuri: 0 lei.

Sibiu, Enel X pe strada Lecter: am ajuns cu 55% baterie, autonomie rămasă 143 km am încărcat 7,79 kWh electroni, 81% baterie și autonomie estimată 218 km. Costul este cuprins într-un abonament de 75 lei/60 kWh lunar.

Din notițele mele, am parcurs un total de 591 kilometri cu un consum de 10,5 kWh/100km, viteză medie 55,9 km/h. Traseul a fost: Brad – Deva – Sebeș – Obârșia Lotrului – Rânca – Novaci – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Deva.

Cost total, doar cele două încărcări, Sebeș și Novaci: 60,87 lei.

A doua zi, 6 iunie 2022, am încărcat la Enel X Deva de la 42% baterie, 99 km autonomie până la 100% baterie și autonomie estimată 234 km.

Traseul a fost superb iar Dacia Spring a respirat în tăcere aerul cel mai curat, de pe cea mai înaltă șosea din România la cota 2148 metri, pasul Urdelele și l-a lăsat așa cum l-a găsit.

3 Responses

  1. Traian spune:

    Imi place comentariul pe care l-am citit,am si eu masina electrica,sunt la inceput si nu stiu cum e cu incarcarea la statii,ce cartela treb sa ai si de unde o procuri,cum programezi incarcarea rapida sunt lucruri pe care nu le stiu,in rest imi place electrica la nebunie mai ales ca iti lasatot timpul ciubuc de o corba si un gratar !!!😉

  2. Dan Boboescu spune:

    Felicitări Traian pentru pasul făcut. După mai mult de 30.000 km cu Dacia Spring, Marcel este cu siguranță o sursă bună de informații. Pentru alte modele avem colegi-proprietari, care să întindă o mână de ajutor.

  3. Marcel spune:

    Salut, scuze de întîrziere cu răspunsul. Pentru încărcarea mașinii electrice, indiferent ce model, trebuie să ai aplicații specifice instalate pe telefon și trebuie asociat un card bancar valid. Ca o atenționare, un prieten are card de debit de la o firmă de telefonie care nu este acceptat de aplicația „juice pass” care gestionează stațiile Enel X. De obicei, pe fiecare stație de încărcare este specificată aplicația care poate gestiona pornirea încărcării. Unele aplicații permit reținerea stației la încărcare pentru maxim 15 minute timp în care trebuie pornită încărcarea altfel se lasă cu penalizări. Practic, în deplasarea făcută am avut nevoie de „e-charge” pentru stațiile Renovatio de la Sebeș și Rîmnicu Vîlcea, „Elmotion” pentru stația Electromagnetica de la Novaci și „juice-pass” pentru stația Enel X de la Sibiu. Pentru „e-charge”, după ce asociezi cardul bancar trebuie să faci o depunere de minim 100 lei indiferent dacă ai sau nu cont de Kaufland asociat pentru care, la fiecare 500 lei cheltuiți lunar primești 5 cupoane gratuite pentru încărcare… Pentru alte nelămuriri sînt la dispoziție cu răspunsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.