Dacia Spring și Outlander PHEV – bilanț după patru luni de utilizare paralelă

Fiind posesor al ambelor mașini și folosindu-le alternativ, am hotărât să fac o comparație între ele, care ar putea oferi argumente celor ce doresc să circule cât mai economic, curat și liniștit în oraș.

Motivul nu este de a favoriza o mașină sau alta, deoarece nu este o „comparație justă”, între modele din aceeași clasă de gabarit și performanțe, ceea ce este evident. Scopul comparației este să ofere informații suplimentare persoanelor care evaluează dacă să își cumpere o mașină electrică de oraș.

Dacia Spring este folosită în familia noastră numai în Sibiu și uneori în jurul lui. Am făcut și niște drumuri mai lungi cu ea, doar cu scopul de aventură (Transcarpatica II), nu pentru utilitatea personală. Consider că dacă nu vrei să mai folosești mașina de familie în oraș, poți opta pentru o mașină mică electrică, care are costuri foarte reduse de exploatare și întreținere.

Acesta este și cazul meu. Astfel, Dacia Spring este folosită în oraș și Mitsubishi în afara lui, comparația fiind realizată pentru ultimele patru luni, unde am inclus numai costurile de combustibil/energie electrică.

Parcurs septembrie-decembrie 2022

Costuri septembrie-decembrie 2022

Economia făcută cu Dacia este evidentă. Aceasta se datorează faptului că mașina este încărcată acasă la priza normală de 220V, la prețul de 0,7 lei/kWh. Am contract cu Hidroelectrica la acest preț, indiferent cât de mult curent consum.

Nu am fost nevoit să fac schimbări suplimentare rețelei electrice, mașina se încarcă în timpul nopții la o viteză lentă, dar acest aspect nu mă deranjează. Priza este de 16A și mașina se încarcă cu aproximativ 2 kW. Dimineața o găsesc întotdeauna la 100%, preîncălzită și cu geamurile dezghețate, atunci când este frig afara. Cel mai târziu cuplez mașina la priză în jurului orei 20.

Concluzii septembrie-decembrie 2022


În ultimele 4 luni am parcurs la fel de mulți km cu amândouă mașinile. De observat este faptul că deplasarea cu Mitsubishi Outlander PHEV a fost de patru ori mai costisitoare decât cu Dacia Spring.

În final vreau să mărturisesc că nu pot renunța la Mitsubishi, indiferent cât de mult costă 100 km. In opinia mea, Dacia Spring nu se pretează pentru o familie cu copil mic la drumuri lungi. Mașinile nu se exclud una pe alta, dar se pot completa.

Observ că tot mai multe familii au două mașini termice, una de oraș și una pentru concedii și drumuri lungi. Pentru binele tuturor și a buzunarului propriu, poate luați în calcul înlocuirea celei de oraș cu una electrică, dacă vă permite bugetul și aveți unde să o încărcați peste noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.