Dacia Spring, VW e-Up, Skoda Citigo și Fiat 500 – sfârșit de februarie cu grupa mică

Deși colegii din grupa mică nu au ajuns la Vatra Dornei, springarii au demonstrat că fizica se aplică în țara Dornelor și la cele mai mici mașini din garajul nostru virtual.

Că un automobil cu masa mai mică necesită mai puțină energie să urce muntele este destul de ușor de imaginat. Doar că la electrice urcușul este doar o parte a ecuației.

Cealaltă parte este regenerarea pe coborâre. Acolo unde frâna mecanică risipește energie sub formă de căldură, prin frecarea plăcuțelor pe discuri (sau a saboților pe tambur), poate fi înlocuită cu cea electromagnetică, câștigul net este de partea electricelor.

Pentru cei ce continuă să desconsidere Springul, sau alte modele din grupa mică, mai subliniem odată, că sunt formele cele mai economice de deplasare individuală disponibile în România (doar bicicleta și mersul pe jos sunt mai ieftine și mai sănătoase) și au cel mai favorabil bilanț energetic și de poluare de la fabricație până la reciclare. Ca urmare a celui mai bun preț, pentru Spring nu ne facem griji. A cucerit rapid mai mult de jumătate din înmatriculările din 2022 și este pe cale să depășească 50% din parcul auto electric din România în cursul acestui an.

Pentru un Citigo însă, doar piața second hand mai este de folos, în timp ce e-Up și Fiat 500 se livrează cu țârâita, dar la prețuri ce fac alegerea mai dificilă.

In plus, pentru exploatarea de zi cu zi, eficiența și bilanțul energetic nu este la fel de clar ca în imaginea de mai sus, care a rezultat dintr-o simplă urcare și coborâre pe munte. In traficul zilnic, factorul cel mai important este nervul șoferului, accelerațiile, frânările, temperatura interioară în raport cu cea exterioară și alți factori de utilizare specifică, ce diferă de la caz la caz.

Consumul mediu săptămânal

Poate cel mai ușor de vizualizat afirmațiile mai sus, sunt dinții de fierăstrău realizați de Spring la Fălticeni începând din ianuarie. Traficul din oraș vine cu risipa lui specifică de energie, față de călătoriile mai lungi, întreprinse de Marcel (Deva).

Și pentru grupa mică sezonul rece a rezultat în consumuri mai ridicate. Raul nu face un secret din faptul că îi place cum țâșnește Fiat-ul în trafic, dar valorile medii de consum încep să se liniștească odată cu creșterea temperaturilor.

Foarte interesantă este evoluția paralelă a celor doua e-Up de la Cluj și Brasov, care începând din ianuarie și până săptămâna trecută au fost sincronizate ca într-un dans de la distanță, ce durează de șapte săptămâni.

Călătoriile mai lungi, fără opriri dese și pierderea căldurii prin deschiderea ușilor, au făcut ca în ultima săptămână Alin să realizeze o valoare mai mică de consum, decât cea comunicată de Wiwi de la Timișoara. Subliniez acest aspect, fiindcă în cei doi ani și jumătate, de când monitorizăm Citigo-ul condus de Doina și Wiwi, am întâlnit valori de consum mai mici ca ale lor extrem de rar. Cu puțin noroc, poate vom avea ocazia să facem o determinare de consum în paralel la următorul eveniment de promovare al mobilității electrice din luna aprilie la Timișoara.

Informații direct de la colegii noștri

Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara

Lazlo – e-Up, Cluj

Raul – Fiat 500, Timișoara

Săptămâna trecută Fiat 500e a parcurs 128 km doar în oraș cu un consum mediu de 14.8 kWh/100km. Am efectuat o singură sesiune de încărcare la stația proprie, totalizând 23.54 kWh cu un cost de aproximativ 16.5 RON.

Am trecut de pragul de 10.000 km parcurși electric în doar 10 luni. Deși nu am o evidență clară, aș spune că media e undeva pe la 18 kWh/100km, cu încărcări preponderent acasă la 0.7 RON/kWh – aproximativ 1.200 RON (am mai încărcat atât la stații cu plată, cat și gratis, cam 50:50).

Aceeași distanță parcursă cu vechea mașină pe benzină m-ar fi costat aproximativ 8.400 RON (consum de 12 L/100km la un cost mediu de 7 RON/Litru).

Mihai – Dacia Spring, Fălticeni

Săptămâna #8: 20 februarie – 26 februarie 2023 (80% SoC)

  • Distanța parcursă: 183 km (15% prin orașul fără stații publice de încărcare, 85% Fălticeni – Suceava, Fălticeni – Pașcani)
  • Viteza medie: 43.7 km/h
  • Consum mediu: 13.6 kWh/100 km
  • Cost încărcări: 0 lei.
  • Număr încărcări: 1 încărcare, acasă (46.07 kWh) cu reprize zilnice de 2-5 ore, cu aport 100% solar.

Panourile solare au produs însumat în 7 zile 65.2 kWh, acoperind încărcarea Spring-ului, dar și consumul centralei electrice. Energie încărcată: 46.07 kWh

Am făcut și un test de navetă de 105 km (Fălticeni – Pașcani), unde am pornit de la -2 grade Celsius, autonomie 89%, preîncălzire 10 minute (3 kW/oră doar pe rezistență) și am ajuns înapoi acasă cu 10 grade Celsius și autonomie 31%.

Am concluzionat o autonomie reală de 181 km/consum 13.8 kWh/100 km. Încerc să conving să deschidem o stație cu două port-uri Type2 la Pașcani, la sediul societății unde lucrez.

Meanwhile, cu Sandero 1.5 dCi (o mașină excepțională) consum 4.8 l/100 km. Din cele aprox. 250 zile lucrătoare/an/2023 ar reieși 1200 litri motorină x 7.3 /litrul. Aproximativ 8.760 lei / 25.000 km

În 165.000 km am avut cheltuieli pentru mentenanță de 2.713 Eur, deci ar rezulta încă 411 Eur / 25.000 km.
Așadar, rezultă aproximativ 11.000 lei/an cheltuieli directe. Dă de gândit, nu?

Marcel – Spring, Deva

Dacia Spring de Deva:

– km la bord: 72.317;

– km parcurși: 975, cuprinde și un drum Brad – Deva – Turda – Cluj Napoca, exclusiv DN 7 și DN 1;

– medie consum: 12,9 kWh/100km, climatizarea pornită la nivel confortabil;

– energie încărcată: 129,02 kWh;

– costuri: 26,05 lei la MOL Deva (din care se scade o cafea mare, cred că 8 lei, oferită de MOL pentru încărcarea la stația lor);

– viteză medie: 56,3km/h.

Octavian – Spring, Sibiu

Am reușit să bat recordul negativ cu Dacia Spring. In luna februarie am parcurs 0 km.

Alin – VW e-Up, Râșnov

  • Total km 958
  • Consum mediu pe bord 10.7 kWh/100km
  • Consum mediu total 12.3 kWh/100km
  • Cost total 9.48 ron
  • Cost 1 ron/100km
  • Incarcare acasa 12 kWh
  • Stații gratuite 109.6 kWh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.