La citirea modelelor cuprinse în acest bilanț pentru prima lună din 2023, primul gând este: mașini de oraș!
Fără alte introduceri să trecem la prima supriză. Din toți cei 36 participanți la proiectul Electromobilitate doar două mașini au depășit în ianuarie un parcurs de 4000 km:
- Marcel – Spring, Deva: 4524 km
- Alin – VW e-Up! Râșnov: 4234 km
Cam atât am avut de spus despre „mașini de oraș”….
Laszlo, cu naveta din zona peri-urbană la Cluj, a adunat aproape 1500 km în ianuarie.
Alți trei colegi Mihai (Spring, Fălticeni), Raul (Fiat 500, Timișoara) și echipajul Doina-Wiwi (Citigo, Timișoara) s-au conformat așteptărilor majorității și au utilizat mașinile preponderent în oraș, acumulând între 669 și 721 km.
Octavian a utilizat în luna ianuarie mai mult Outlander-ul în Maramureș și a lăsat Springul să se odihnească la Sibiu.
Consumul mediu pentru luna ianuarie
Nu poate fi o surpriză că cele mai mici modele au raportat consumuri medii în jumătatea celor mai mici valori. Iarna blânda de la Timișoara și condusul foarte grijuliu, au plasat Citigo-ul din nou în fruntea clasamentului.
Surpriza, pentru mulți electromobiliști aflați la prima întâlnire cu iarna, poate fi Fiat-ul 500 și Springul lui Octavian, care au atins un consum apropiat de 20 kWh/100km, care mușcă necruțător din autonomie… sau cel puțin așa indică bordul.
In realitate, acest valori ridicate sunt rezultatul circulației urbane, cu etape scurte, preîncălziri, opriri dese și un mod de conducere cu talpa mai grea, fiindcă nimic nu poate fi mai amuzant, decât să privești în oglinzi cum colegii de trafic se fac tot mai mici în retrovizor, după fiecare plecare din prima linie la semafor.
La drum mai lung, cu viteza stabilizată și fără pierderi de căldura prin deschiderea ușilor după fiecare oprire la grădiniță, scoală, facultate, cumpărături, etc. consumul ar migra spre valorile colegilor și autonomia estimată va deveni cu mult mai liniștitoare.
Costul cu încărcare și alimentarea
Pentru cei mai puțin interesați de detaliile tehnice și statisticile de parcurs sau consum, rămâne importantă întrebarea atât de dezbatută în aceste zile, dacă mai merită o electrică după scumpirile curentului?
Întâmplarea face ca doi colegi, ce își rezolvă treburile în oraș cu Dacia Spring, să utilizeze mașini cu motoare termice la drumuri lungi, pentru avantajul incontestabil al alimentarilor rapide și densității actuale a stațiilor de carburant.
Octavian (Sibiu) utilizează un Mitsubishi Outlander PHEV, legendar în cadrul proiectului Electromobilitate atât prin datele furnizate de mai bine de un an și jumătate, cât și prin imaginile transmise trăgând remorci și rulote, într-un cuvânt greutăți mari.
Mihai (Fălticeni) utilizează pentru navetă un Sandero dCi, deși cel mai lung drum din 2022, cel de la Berlin, l-a parcurs cu Springul tatălui său.
Cu 54 RON/100km pentru Outlander și aproape 34 RON/100km pentru Sandero, cele două modele ocupă locuri nedorite în clasamentul costurilor din luna ianuarie. Doar Călin (Cluj) a transmis o cheltuială mai ridicată pentru Kia Sportage hibrid: 60 RON/100km.
Pentru a înțelege ierarhia în rândul modelelor electrice mici analizate, vom repeta că valoarea consumului mediu nu determină costul cu încărcarea în aceeași măsură în care o face sursa de electroni. Pentru Marcel (Spring) 16 RON/100 km este o cheltuială acceptabilă, din moment ce a parcurs 4500 km în ianuarie. Renunțarea la vânătoarea de gratuități vine cu timpul, atunci când constați că puținele stații rămase sunt veșnic ocupate.
Desigur există și excepții pentru colegii care încarcă la locul de muncă și cei cu Model 3 și Y, pentru care energia de la Supercharger în luna ianuarie a fost achitată de Tesla.
Valoarea extrem de redusă, 3.9 RON/100km, raportată de Mihai are două componente fericite:
- încărcarea de la instalația fotovoltaică proprie;
- gratuitatea de la stațiile Primăriei din Suceava.
Wiwi și Raul (cu foarte rare excepții) încarcă acasă, fiind forma cea mai convenabilă și cu prețul energiei casnice.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.