Ieri am recapitulat rezultatele celor mai mici participante la proiectul Electromobilitate, iar astăzi este rândul celor mai mari modele, reunite sub denumirea generică Grupa Mare.
Echipa a fost înfiripată de Laurențiu (CJ) și al său ID.4 în luna mai 2021, la care a aderat Tudor (TM) cu un IONIQ 5 tracțiune spate, cel de al treilea model cu care participa la proiect, după Hyundai Ioniq model 2019 și Hyundai Kona model 2020.
Peter (TM) a adus al doilea IONIQ 5 în varianta cu tracțiune integrală, iar Cristian (BV) a parcat Skoda Enyaq în garajul nostru virtual pentru câteva luni, după care a înlocuit-o cu un Model Y Performance. Tot cu campioana mondială a înmatriculărilor BEV, este prezent și Ovidiu (B), după ce ne-a ținut la curent cu informații despre Model 3 Dual Motor și înainte de Tesla, cu cele despre un Peugeot e-2008 mai buclucaș și cu dor de service. La fel ca Tudor, Ovidiu este prezent cu al treilea model electric în proiect.
În 2022, echipa l-a adoptat pe Tibi (B) cu Kia Niro, care deși este mai compactă decât ID.4, IONIQ 5 și Model Y, este mai mare decât Kona, cu care împarte aceeași platformă.
In prima lună a anului ni s-a alăturat Dan (B) cu Volvo XC 40 recharge, iar săptămâna trecută Răzvan (Michigan) și-a luat în primire castorul, după nouă luni de așteptare, comanda fiind plasată imediat dupa test drive-ul din luna mai. Chiar dacă nu vom avea informații săptămânale despre experiențele alături de BMW iX, din când în când voi reuși să-i iau pulsul și să vedem cât de grijulie este cu electronii noua creație bavareză.
Mașina a fost livrată într-o zi cu temperatura de -18o C (imaginea cu harta si temperatura este de la bordul veteranei TM 3) și am învățat imediat să apreciem căldura din scaune, volan și în plus din cotiere, atât de pe ușă, cât și din consola centrală. Gerul a continuat toată săptămâna, de au înghețat lacurile din zonă, astfel că prima valoare culeasă de la bord, 29.8 kWh/100km după 563 km, nu pare exagerată pentru condițiile atmosferice și seria de test drive-uri cu prietenii.
Dar să vedem cum s-au descurcat colegii din Grupa Mare în prima lună din an, cu temperaturi neobișnuit de ridicate în București, Brașov, Cluj și Timișoara.
Parcursul ne arată că fiecare a utilizat mașina după nevoile proprii, iar consumul plasat în jumătatea valorilor peste media întregii echipe nu pot fi o surpriză. Mai degrabă vecinătatea celor două mașini ale familiei Marchiș, IONIQ 5 rwd (Tudor) și Peugeot e-208 (Laura) ne miră în fiecare iarnă, dar ne-am obișnuit cu poftele electro-leului.
Am putea spune că nici costurile cu încărcare nu sunt surprinzătoare, valorile comunicate de Tudor, Tibi și Dan (Volvo) fiind depășite doar de cele achitate de Dan (Kona) în Elveția și de colegii noștri care utilizează mașini echipate cu motoare termice.
Acesta este și principalul motiv pentru care am ales un diesel, un hibrid și un hibrid plug-in, ca termene de comparație pentru costurile de încărcare ale mașinilor noastre 100% electrice. Să nu uităm că în cazul Grupei Mari comparăm costurile cu alimentarea unui Sandero 1.5 cDi cu cele ale energiei electrice pentru mașini de 2.5 tone și peste 200 CP, chiar 500 CP dacă ne uităm mai bine la performanțele vârfului de gamă: Model Y.
Pentru Cristian (Model Y, BV) și Peter (IONIQ 5 awd, TM) costurile din luna ianuarie au fost mai mici de 8 RON/100km (mai puțin de 1.5 l benzină?) dar din motive diferite. In timp ce energia electrică încărcată la Supercharger este deocamdată achitată de Tesla, cea încărcată de Peter este plătită de firma pentru care lucrează.
Ca în toate echipele care au prezentat bilanțul pentru luna ianuarie, și în Grupa Mare doi colegi au găsit o cale să circule cu costuri ZERO. In cazul lui Ovidiu încărcarea la locul de muncă este cea mai comodă soluție, deși ar avea gratuitate și la Supercharger. Laurențiu beneficiază de curentul oferit de Primăria Cluj, chiar dacă uneori, se mai produc altercații la aceste pompe de electroni foarte râvnite.
In loc de concluzii
Când cele mai mari și performante modele ce participă la proiectul Electromobilitate raportează lună de lună costuri mai mici decât cele ale colegilor cu diesel, HEV (hybrid electric vehicle) și PHEV (plugin hybrid electric vehicle) mai sunt necesare alte concluzii?

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.