Electrificarea transportului rutier a intrat în 2022 într-o fază de creștere accelerată, piețe auto majore depășind punctul de inflexiune pe curba S de adoptare a noilor tehnologii. Proporția de vehicule electrice nou înmatriculate în luna iulie reprezintă 10% pe plan global.
Creșterea cu 61% a înmatriculărilor EV în luna iulie, față de anul trecut rezultă din:
- +73% BEV – modele 100% electrice
- +35% PHEV – hibrizi plug-in

Doar șase modele asamblate de producători globali (marcate cu chenar roșu în imagine) și-au croit loc între primele 20 pe plan mondial, Tesla Model 3 fiind singurul sedan.
În China, prin subvenționarea îndelungată a producătorilor și cumpărătorilor, autoritățile au propulsat industria auto locală în poziția de locomotivă globală a electrificării, dominând producția de acumulatori (o afacere estimată la 250 miliarde USD până în 2030) și componente.
Amenzile pentru depășirea normelor de emisii CO2 în Europa au avut un efect inițial favorabil pentru diversificarea gamei de modele oferite de firmele locale, dar producția speculativă, limitată la numărul de automobile electrice necesar evitării amenzilor, a devenit o practică generalizată, care a dus la timpi lungi de livrare și creșterea exagerată a prețurilor.
Începând de săptămâna trecută, SUA se aliniază la efortul global de reducere a emisiilor de CO2 cu un pachet legislativ care sprijină (pe lângă altele) cei mai mari generatori de emisii:
- producția de energie
- transportul
Ani în șir, voci cu autoritate în industria auto au încercat să convingă publicul sceptic și investitorii că nu există cerere pentru automobile electrice. Realitatea anului 2022 (și a celor precedenți) este că cererea depășește cu mult oferta actuală.
Pe măsură ce tot mai mulți clienți în căutarea unui automobil nou (și în mai mică măsură deocamdată cele second hand) descoperă eficiența, costul redus de întreținere și simplitatea condusului electric, valul de achiziții este în creștere rapidă. În funcție de zona geografică, de planificare și de disponibilitatea capitalului de risc, infrastructura de încărcare (și mai nou cea de înlocuire rapidă a acumulatorilor) ține sau nu prea ține pasul cu creșterea parcului auto electric.
Amenințări
Un val de căldură, urmat de o secetă fără precedent în sudul Chinei, a scos în evidență, odată cu scăderea producției de energie hidroelectrică, câteva puncte slabe ale rețelelor publice de încărcare. Limitarea consumului industrial de energie și restricțiile de utilizare a stațiilor publice a generat cozi lungi la încărcare și a afectat în mare măsură posibilitatea deplasărilor cu automobile electrice. În același timp, a redus sursa de venit pentru numeroși taximetriști, care au fost puternic încurajați și susținuți să utilizeze automobile electrice.

Tesla și NIO au limitat atât numărul de stații disponibile, cât și orele de încărcare, la perioade când consumul în rețea este minim. Concentrați în zonele urbane, proprietarii de automobile electrice au realizat limitările dependenței de rețele publice, însă un număr relativ mic dispun de posibilități de încărcare acasă, caz care nu a fost afectat de restricții, fiind considerat consum privat de energie.
Numeroase studii de lungă durată au ajuns la concluzia că fenomenele meteo extreme se vor înmulți. Seceta prelungită limitează o sursă de energie regenerabilă esențială (hidro-electrică) și duce la creșterea producției și prețului energiei din combustibili fosili, generând un cerc vicios prin creșterea emisiilor de la centralele pe cărbune și gaz.
Posibile soluții
Poate pare exagerat entuziasmul nostru pentru fiecare punct de încărcare de la soare semnalat de colegii din proiectul Electromobilitate, dar creșterea rapidă a capacitaților globale de producție pentru energie fotovoltaică și eoliană pot reduce dependența de alte surse de energie, care fie poluează, fie sunt limitate în condiții meteo extreme ca cele semnalate mai sus.


Stațiile publice de încărcare alimentate cu energie fotovoltaică de la Ciugud (stânga) și Păuca.
In măsura în care programele de co-finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice și acumulatori sunt administrate eficient, ar trebui să vedem o creștere semnificativă a ponderii punctelor de încărcare privată, care nu mai sunt afectate de potențiale restricții, ca cele introduse de autoritățile din provinciile afectate de secetă în China.
În loc de concluzii
Este mult prea devreme pentru a trage concluzii în ce măsură calamitățile naturale vor tempera apetitul publicului pentru automobile electrice. Deocamdată am ajuns în situația în care oferta nu acoperă nici pe departe cererea, fapt care, combinat cu subvenții generoase, duc la o spirală a scumpirilor exagerate.
Prețurile de achiziție mai mari afectează bilanțul pe termen lung, prelungind artificial termenul de utilizare după care se atinge paritatea cu alternativa clasică, cu motor termic ineficient și poluant.
Din punctul nostru de vedere, un lucru este cert: rămânem entuziaști susținători ai electrificării transportului rutier și încărcării cu energie regenerabilă. Vom continua să prezentăm experiențele bune și mai puțin bune, așa cum sunt ele descrise de proprietari, după zeci și sute de mii de kilometri parcurși în condițiile actuale din România.
Acceptăm că tehnologia este la început de drum, dar analizăm potențialul de perfecționare din toate punctele de vedere, în intervale de câte cinci ani. Chiar așa, vă mai amintiți ce modele erau disponibile în urma cu doar cinci ani? Ce autonomie și viteză de încărcare aveau? Câte posibilități de încărcare aveam în țară și care era puterea maximă de încărcare în urmă cu doar cinci ani?
Pe baza amintirilor de mai sus și a realității de astăzi, să facem un efort comun de imaginație cu răspunsul la întrebarea: Unde vom fi după următorii cinci ani?
Pentru cei interesați de contextul global, în care se integrează începutul mobilității electrice din țară și de potențialul noilor tehnologii de transport rutier, recomandăm o excursie în Norvegia, țara cu cea mai mare proporție de automobile electrice noi înmatriculate.
În plus, am atașat o listă de articole recente pe temele discutate mai sus. Lectură plăcută!
- Impactul restricțiilor de utilizare a energiei electrice pentru utilizare industrială asupra încărcării parcului auto electric
- Despre seceta fără precedent din China
- Despre impactul încărcării asupra rețelei electrice
- Despre primul proiect V2G-vehicle to grid din New York
- Despre ritmul creșterii surselor de energie regenerabilă
Articole scrise de colegii din proiectul Electromobilitate pe tema încărcării cu energie fotovoltaică în România
- Peugeot 208, Corsa și Zoe – încă o sursă de încărcare de la soare
- Dacia Spring, e-Up și Citigo – una caldă, una rece și încărcare de la soare
- 12 luni cu un ZOE 41 second hand, alimentat de la soare
- Citigo, e-Up! și încărcarea cu energie electrică de la soare
- „99% încarc de la soare” – automobile electrice și energia solară, două subiecte nedespărțite
- Cum alimentez o saună și două electrice de la soare
- Cum încarc Hyundai Kona de la soare?
- De vorba cu Marian Nica despre actualitatea electromobilistică la Balș

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.