Cât durează și cât costă să încarci o Tesla Model Y la Supercharger în Sibiu?

Luna trecută am scris un articol despre încărcarea acasă la priza casnică. Bineînțeles ca următoarea întrebare a fost legată de stațiile rapide. Ei bine, aici, povestea se complică. Se poate scrie o carte despre diferența dintre stații, puterea lor, capacitatea mașinii de a primi curentul la o anumită putere.

Am vrut să fac un rezumat scurt la o situație simplă. Ajungi cu Tesla Model Y Long Range la Supercharger cu bateria goală, adică 0%, deși nu este nici uzual și nici recomandat să mergi pana la 0%, dar așa este formulată de obicei întrebarea celor ce încă se tem de noua tehnologie. Cât durează și cât costă?

Eu am făcut acest test în Sibiu la Supercharger (rețea de mare putere a companiei Tesla). Am ajuns intenționat cu 0% baterie la încărcător. Am conectat mașina și, fără a fi necesar niciun alt pas în aplicația Tesla, mașina a început să încarce instantaneu.

Ca să ajungă bateria la 100% i-au trebuit 78 minute. Destul de mult. Dar dacă ne uitam cu atenție pe grafic, putem observa că timpul de încărcare crește exponențial după 80%.

Într-un scenariu real de utilizare, ajungi cu mașina între 10% și 20% la Supercharger și nu stai mai mult de 80%. Atunci timpul de încărcare este de 30 de minute.

La stilul meu de mers, între 10% și 80% eu am o autonomie de 300 km.

Stația mi-a livrat la început electroni cu o putere de 237 kW. Această putere scade odată cu umplerea bateriei de energie. Ultimele 10% s-au încărcat cu maxim 30 kW.

Costul încărcării de la 0% la 100% a fost de 161 Lei. Acasă m-a costat doar 65 Lei.

La o autonomie medie de 400 km, acest lucru corespunde unui cost de 40 lei/100km, dacă încarci la Supercharger (prețurile pot varia de la locație la locație). Dacă încarc acasă mă costă doar 16 lei/100km.

NOTA din partea autorului:

Daca v-au placut cele două articole despre încărcarea acasa și la Supercharger, utilizați linkul meu de recomandare pentru a achiziționa un produs Tesla și obțineți o reducere, precum și alte beneficii exclusive. https://ts.la/cristian914967

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.