Ghid achiziție Tesla de la A la Z în 2023, experiența de livrare și primii 1111 km

La finalul vacanței de vară de anul acesta, fiind la Mare pe plajă, m-am hotărât să vând Ioniq-ul din dotare și să achiziționez o Tesla Model 3. Am accesat site-ul tesla.com să fac o solicitare de test drive, ca să nu iau mașina „în orb”, cum am luat și Ioniq-ul.

Nu am reușit să finalizez acea programare, dar am fost sunat de un consultant Tesla, care mi-a comunicat că nu au Model 3 SR disponibil, dar au Model Y SR pentru test drive. Am acceptat și am plecat cu Ioniq-ul de la Eforie spre București. Am făcut test drive cu Model Y, de care nu am rămas prea impresionat, că oricum nu îmi plăcea o mașină înaltă, plus că am dat în câteva gropi și față de Ioniq-ul meu am zis că se rupe mașina.

După test drive am discutat cu un consultant, dorind să dau comanda. Am fost sfătuit PROST (pierzând 1500 euro, reducere înainte de lansarea noului model + referral link) să nu fac acest lucru, că nu vor fi fonduri AFM, fapt ce nu s-a adeverit, fonduri au fost mult și bine.

Așa că pe data de 10 septembrie am vândut Ioniq-ul cu 97.000 de lei, aproximativ 19.500 euro și am dat comanda de Tesla Model 3 (facelift sau ”highland” în cultura populară), el fiind denumit simplu: Model 3.

O ultimă poză cu Ioniq-ul înainte să o preia noul proprietar.

Puteti achizitiona cu link-ul meu o Tesla cu o mica reducere : https://www.tesla.com/referral/novgorodschi54346

In procesul achiziției prima dată îți alegi modelul. Eu am ales Tesla Model 3, albă cu interior negru, jante Photon pe 18 inch, fără cârlig de remorcare, practic standard fără nicio opțiune. Am ales să o achiziționez cu un singur tichet rabla adică 52.500 lei subvenție oferită de Statul Român, tichet pe care am plătit 4500 de lei. Rezultând un preț de achiziție în lei de 159.230 lei. Plata se face in RON la cursul CITI BANK.

Puteti verifica fondurile disponibile aici : https://psipan.afm.ro/Account/Login?ReturnUrl=%2F

Ca o mică paranteză, nu vă speriați dacă nu apar modificări în contul Tesla după plasarea comenzii. Dacă ați trimis consultantului certificatul ANAF și cel de la LOCALE și luați rablele de la el se va rezolva. Nu se vor face modificări in cont, va apărea ca si cum nu ați accesat rabla sau nu ați introdus tichetele. Eu am primit inclusiv factura cu suma întreagă, am sunat si au refacturat cu rabla plus scăzută.

Regăsim mai jos primul interval de livrare preconizat, primul interval de livrare exact precum și primele modificări în contul Tesla.

Pe data de 3 octombrie, mai exact la 3 săptămâni și 2 zile de la comandă, am primit VIN-ul în aplicație și factura. Vaporul ASIAN CAPTAIN cu care a venit mașina mea era în drum spre portul Koper din Slovenia, aflându-se la momentul primirii VIN-ului în zona Taiwan – Singapore. Factura trebuia plătită în maxim 7 zile de la emitere, altfel iți ștergeau VIN-ul și rămâneai în așteptare. Plata a fost făcută prin BCR, Tesla având cont la CitiBank in data de 3 octombrie cu o luna inainte de livrare. Ambele bănci fiind în TransFond, banii au intrat instant, dar pentru siguranță am trimis ordinul de plata consultantului. Dupa efectuarea plății veți vedea modificat in contul Tesla din pagina web ca apare achitata masina.

Pe data de 24 octombrie am primit link-ul de la Tesla prim SMS unde puteam sa aleg data de livrare. Prima data de livrare disponibilă, precum și ora era 4 noiembrie la ora 10:00, livrare care ulterior a fost modificată în data de 1 noiembrie ora 11:00.

Livrarea se face DOAR in Bucuresti la Tesla Store din Splaiul Unirii sau la o alta locatie Tesla din Chiajna.

Când am ajuns la Tesla Store in Splaiul Unirii am făcut o inspecție vizuală superficială, mașina fiind preluată cu 20 % SOC și nespălată (trebuia să aștept două ore să o spele).

Experiența de livrare a fost destul de rapidă, fiind primul client care a acceptat mașina direct din aplicație, fără să fie nevoie de intervenția consultanților. Practic, am ajuns, am identificat mașina, mi-a deblocat-o consultantul din tabletă, după care am făcut toată procedura de livrare din aplicație.

In mașină am găsit : două cartele (chei), cablu Type 2 trifazic de 7.5 metri, stație de încărcare 220V, trusa medicală, un triunghi, un stick de memorie de 128 GB în torpedou precum și covorașe textile. Pentru a pleca la drum mai ai nevoie de : un triunghi și un extinctor, precum și de un kit de reparație (accesorii pe care Tesla nu le oferă).

Prima poză cu mașina, când am ajuns la reprezentanța Tesla, precum și primele poze la volan în drum spre Craiova.

Avand doar 20% la baterie m-am îndreptat către un Hypercharger de 300 kW undeva în P3 Logistics Park, pentru că aveam și bani în contul e-Charge, dar și un voucher primit în campania MasterCard, voucher care nu a putut fi folosit nici după trei încărcări la e-Charge.

Puterea de incarcare la Hyperchargerul e-Charge a fost aproximativ 147 kW. Vă sfătuiesc să nu faceți aceeași prostie ca mine, să stați până la 100 %, deoarece a durat mai bine de 30 minute calibrarea de la 99 la 100 %. După ce am preluat mașina am avut și 150 km gratuiți la SuperCharger, pe care i-am încărcat acasă, la Craiova.

Mașina se simte extraordinar pe șosea, suspensia față de Model Y este excelentă, net superioară, comparativ cu Ioniq, sau Audi aș putea spune. Materialele interioare se simt foarte bine la atingere, sistemul de sonorizare excelent. Fiind soare, pot spune că nu am simțit căldură excesivă, geamurile duble făcându-și treaba foarte bine.

După ce am băgat mașina la încărcat peste noapte în garaj la 220V, am decis dimineața să parcurgem un traseu mai lung, să ne bucurăm de mașină. Am ales următorul traseu : Craiova – Vâlcea – Sibiu – Alba Iulia – Simeria – Peștera Bolii – Hunedoara – Hațeg – Cinciș – Prislop – Cinciș – Castelul Corvinilor – Craiova, un traseu de aproximativ 1000 km.

Am plecat de la Craiova cu destinația Sibiu cu bateria 100% și am ajuns la Sibiu cu 48% la charger-ul ElMotion unde energia electrică este 1 leu/kWh, am rămas șocat de SOC-ul rămas în baterie.

Sibiu

Alba Iulia

Cinciș-Cerna

Mașina s-a comportat excelent având un consum neașteptat de bun. Am scos consumuri pe diferite trasee între 10,5 kWh/100 km până la 14,5 kWh/100 km. Temperatura a fost destul de scăzută, între 4 și 16 grade, cel puțin jumătate din drum a plouat destul de tare și a bătut vântul.

Primele concluzii după 1111 km

La final, după 1111 km la volan, să discutăm puțin și problema semnalizatoarelor, sau mai bine spus lipsa acestora. Având în vedere că eu conduc preponderent cu mâna stângă pe volan, mi-a fost foarte ușor să mă adaptez, deși pot spune că prima reacție a fost să dau cu mâna în gol.

Revenind, eu unul m-am adaptat foarte ușor, mâna mea stângă fiind mai tot timpul lângă cele două butoane de semnalizare din partea stăngă a volanului. Evident că marea majoritatea a vlogerilor sau review-urilor din social media au atins problema giratoriilor, și cum la noi sunt multe, aici putem spune că este puțin mai „complicat”, dar odată ce te-ai obișnuit devine simplu.

La fel și dispariția ”schimbătorului de viteze”, tot așa, m-am obișnuit destul de repede, pentru că este intuitiv și ia comanda foarte rapid, inclusiv la întoarceri rapide (întoarcerea din 3 mișcări, gararea, etc.). Dacă totuși nu te poți obișnui, există butoanele… sus în plafonieră.

Suspensia mașinii este impresionantă, am mers peste 400 km pe drumuri județene și comunale, pe drumuri de munte, s-a comportat impecabil. La fel și farurile full led, se văd excelent noaptea. Luminile ambientale sunt si ele foarte bune si se diminuează pe timp de noapte automat. Fata de Model 3 anterior sau Y regăsim un ecran de 8 inch in spate unde putem controla clima si avem multimedia (Youtube, Netlix, Disney, etc.), un volan nou cu comenzi haptice, un led in fiecare parte a mașinii in zona oglinzilor pentru unghiul mort, precum si o opțiune pentru menținerea mașinii sau corectarea direcției pe drumurile cu linie discontinuă. Răcirea in scaune este extraordinară si se simte foarte bine.

Puteti achizitiona cu link-ul meu o Tesla cu o mica reducere : https://www.tesla.com/referral/novgorodschi54346

Las un link mai jos cu 2 video-uri :

Dancing Tesla mai jos

Statisticile intermediare pentru luna noiembrie, costuri încărcare, kWh încărcați, etc.

8 Responses

  1. Joy spune:

    Mai bine ati indemna proprietarii de electrice sa voteze pentru locatiile de Superchargere, conform celor de la Tesla, primele 5 locatii din clasamanet sunt luate in considerare pentru a deschide stati de incarcare.
    Fiind deja deschise public, au de castigat nu doar posesori de tesla, plus pe linga viteza de incarcare, mau au si pretul printre cel mai mic.

  2. Macarie Cristi spune:

    Te rog, spune ne…cum ai reusit sa beneficiezi de rabla? Care sunt pasii? Stiu ca pentru persoane fizice introducerea in program o face dealerul. Ai facut comanda pe site si apoi cand ai fost contactat ai spus ca vrei prin rabla si te-a in scris, sau cum mai exact ai procedat? Sunt interesat 100% de achizitia unui model 3 la urmatoarea sesiune Rabla si as vrea sa stiu exact cum se procedeaza. Multumesc anticipat pentru raspuns

    • Catalin Novgorodschi spune:

      Salut, de programul rabla se poate beneficia usor. Toata treaba o face dealer-ul, in speta Tesla. Iei legatura cu un consultant ii spui ca doresti masina prin programul Rabla Plus, trimiti consultantului certificatul fiscal de la locale si cel de la ANAF precum si o copie dupa buletin, iar el se ocupa de introducerea in programul Rabla Plus la AFM.

  3. Macarie Cristi spune:

    Așa este! Doar ca de luat legătură cu consultanții tesla e cam greu 😊. Mă întrebam dacă e o soluția aceasta de a da prima dată comandă și apoi când sunt contractat să pun la dispoziție toate documentele?
    Mulțumesc

    • Catalin Novgorodschi spune:

      Eu zic ca prima data sa iei legatura cu un consultant, dar poti da si comanda si dupa sa astepti sa te sune. Sunt o gramada de consultanti care te pot ajuta. Eu am nimerit pe cineva foarte ok. S-a ocupat rapid. Nu cred ca am vorbit de mai mult de 3 ori la telefon.

  4. Radu spune:

    Salut,

    ITP ul l-au facut ei?
    ce spuneai ca trebuie cumparat: trusa, triunghi, kit de reparatie de unde le-ai achizitionat ?

    • Catalin Novgorodschi spune:

      Salut Radu, ITP-ul este valabil 3 ani pentru orice masina nou achizitionata. Trebuie sa iti mai cumperi 1 bucata triunghi, kit reparatie si stingator. Chitul de reparatie nu este obligatoriu, insa triunghiul si extinctorul da. Le poti procura din orice supermarket : Auchan, Carrefour, etc.

      Daca faci comanda nu uita sa folosesti refferal : https://www.tesla.com/referral/novgorodschi54346

  5. Miron Cristian spune:

    Salut! Cu ce documente primite de la Tesla te-ai dus la inmatriculari in vederea obtinerii autorizatiei provizorii de circulatie si a numerelor provizorii? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.