De la Street Scooter la B-ON – povestea unor furgonete electrice

În 2014, când Posta Germană bătea la ușa producătorilor locali pentru proiectarea și producția unei furgonete electrice, refuzul a fost general. După doar trei ani, prestigioasa instituție de stat a devenit producătorul furgonetei Street Scooter, un proiect inițiat la Universitatea din Aachen sub conducerea profesorului Günter Schuh.

A fost o demonstrație de forță a guvernului german, că furnizorii din industria auto aveau cele necesare lansării electrificării distribuției de marfă, dar reticența era la etajele executive.

Cu mai bine de patru ani în urmă, scriam pe aceasta temă:

Considerând că firmele de distribuție (inclusiv poșta) și cele de taximetrie parcurg cei mai mulți kilometri în oraș, subvențiile pentru electrificare ar putea fi folosite cel mai eficient la reducerea poluării prin susținerea electrificării acestor parcuri auto.

Prin intermediul Deutsche Post, guvernul german a demonstrat că se pot produce vehicule electrice în Germania, chiar dacă industria auto este reticentă.

Cum a depășit posta germana reticenta industriei auto de a produce autovehicule electrice – 22 martie 2018

A urmat un an efervescent, în care Street Scooter părea pornit să cucerească lumea:

Consternarea, urmată de indignarea industriei auto germane că a fost ocolită și pusă la colț în acest important proiect cu finanțare guvernamentală, a fost cel mai clar exprimată de Matthias Müller, pe atunci CEO VW. (Dacă nu vă amintiți de dl Müller în rapida rotire de cadre la vârful piramidei VW în fazele de început ale scandalului Dieselgate, este cel care la salonul auto din Detroit a afirmat, în plină conferință de presă, că VW nu a înșelat cumpărătorii și autoritățile, fiind doar o greșeală de interpretare a specificațiilor americane. După câteva zeci de miliarde plătite pentru înșelătorie, arestări și procese, care continuă și în ziua de astăzi, știm că NU a fost așa.)

Poșta Germană renunță la producția de Street Scooter

După câțiva ani de producție a unui volum prea mic pentru atingerea rentabilității, Poșta Germană a vândut afacerea Street Scooter. Unul din ofertanții inițiali a fost tocmai părintele proiectului, profesorul Schuh, care a oferit un euro pentru afacerea falimentară.

După o succesiune rapidă de evenimente, este suficient să reținem că proiectul, patentele și linia de producție au fost vândute, trecând prin mai multe mâini, până au ajuns în patrimoniul firmei B-ON, fosta Odin Automotive, condusă de Stefan Krause. Finanțist de meserie, după o carieră la Deutsche Bank și Deutsche Post, dl. Krause a devenit CFO-chief financial officer la BMW între 2002 și 2008, atunci când o echipa de excepție punea bazele proiectelor inițiale de electrificare la BMW.

Personalități care conduc astăzi grupul VW (Herbert Diess), firma Audi (Markus Duesmann) și numeroase startup-uri dedicate producției de vehicule electrice: Canoo, Faraday Future, Aiways (înghițită de FAW în China) au făcut parte din echipa BMW împreună cu Stefan Krause, a cărui carieră auto a continuat, după BMW, la Canoo, Faraday Future și Fisker.

După achiziția afacerii Street Scooter, inclusiv contractul de asamblare cu Neapco de la Poșta Germană, B-ON a anunțat că se va concentra pe cele două modele existente, Work L van și Gigabox, dar va lansa și o mini furgonetă triciclu pentru „last mile delivery” în aglomerațiile urbane.

Daca în 2014 proiectul Street Scooter era cu câțiva pași înaintea timpurilor, în prezent gama de furgonete electrice este în creștere. Toți marii producători au mai multe modele în ofertă, care încearcă să țină piept invaziei chinezești în plină derulare în Marea Britanie și țările nordice, în frunte cu Norvegia.

Electrificarea flotei auto a guvernului american nu poate trece neobservată, fiind vorba de peste 600.000 vehicule. Pe lângă GM, Ford și Rivian o serie de antreprenori și startup-uri sunt interesați de o felie din marea plăcintă finanțată cu banii contribuabililor, inclusiv B-ON, care asigură investitorii că cererea de furgonete electrice este în creștere și gama de produse se va diversifica începând cu 2024.

Ca la orice startup, planurile sunt îndrăznețe, dar viitorul ne va spune cât succes a avut Stefan Krause cu noua inițiativă. Cert este că în prezent peste 18.000 de Street Scootere rulează în numeroase orașe europene, distribuind produse tăcut și fără emisii poluante la eșapament.

Cu ce ne afectează pe noi?

Dincolo de povestea unor proiecte interesante dedicate mobilității electrice și a unor personalități în veșnică căutare și lansare a unor noi afaceri cât mai profitabile, distribuția de pachete și produse în acest caz, transportul electric de marfă și persoane în aglomerațiile urbane ne afectează pe toti. Actuala flotă de Street Scootere este aproximativ egală cu numărul total de automobile electrice din România, unde cu toate ca transportul de persoane este in curs de electrificare, cel de marfa este aproape inexistent.

În lipsa acestor vehicule electrice, vom continua să inhalam gazele emise de mașinile lăsate cu motorul pornit pe durata livrărilor și pe parcursul milioanelor de kilometri parcurși de flotele de distribuție. Considerând și actuala pivotare de la susținerea achiziției individuale de automobile electrice, la finanțarea rețelelor de încărcare și a subvenționării transportului electric de persoane și marfă în Marea Britanie, vom repeta afirmația făcută în urma cu patru ani despre nevoia de a promova și susține cea mai importantă categorie de autovehicule electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.