Călătorie de 1000 km cu VW e-Up! la Budapesta

Introducere

Scriam săptămâna trecută ca subiectul comun al participanților la proiectul Electromobilitate, în această perioadă a anului, sunt excursiile de vacanță, cu mult mai lungi decât rutina zilnică.

Dintre toate cele planificate și anunțate de colegii noștri, drumul lui Laszlo cu VW e-Up! la Budapesta a stârnit cel mai mare interes, fiind vorba de un model destinat circulației în oraș, care se avântă peste granițele țării. Pentru membrii comunității care au urmărit călătoriile lui Marius cu buburuza (VW e-Up!) în țară, un drum de 1000 km nu este ceva cu totul nou. În schimb, interesul pentru modul și costul încărcărilor din străinătate rămâne un subiect de mare interes, indiferent dacă sunt călătorii spre Grecia sau spre vest.

De la Vlaha la Budapesta cu VW e-Up!

Am plecat la 18:30 din Vlaha cu două persoane la bord, am ajuns la 2.30 (ora României) la Budapesta (exact 8 ore), din care drum efectiv 6 ore. La retur tot 8 ore am venit, drumul pe un sens fiind de 413 km.

Temperatura încolo a variat între 18 grade la Vlaha, 27 grade la Budapesta. La retur, am avut o temperatura de 34.5 grade la Budapesta și de 18 grade spre sosire, ajutați de o ploaie. Aerul condiționat a funcționat tot timpul pe automat 22 grade.

Viteza medie a fost 58 km/h, de fapt am mers legal peste tot (în jur de 100 km/h).

Contorul de acasă arată: 33 kWh consumați, la un pret de 0.75 lei/kwh, adica 24.75 lei. În rest am alimentat la Oradea în parcarea Primăriei cu 1.5 lei dus, 3 lei la întoarcere (se plătește parcarea doar) pentru 9.16 kWh, respectiv 18.34 kWh.

Am mai alimentat o dată la Budapesta în parcarea de pe strada Kertesz, gratuit, 17 kWh înainte de plecarea spre casă. Aici mufa ChaDeMo a fost distrusă de cineva și era îmbrăcată într-o pungă. Dar CCS-ul a funcționat ok.

Am mai alimentat la Szolnok la stația Mobiliti de 2 ori, tur: 13.16 kWh, retur: 16.54 kWh. Astea m-au costat 110 Ft/min, totalul fiind de 47.99 Lei + 53.77 Lei = 101.76 LEI

Și cu asta concluzionăm banii cheltuiți pentru 1010 km. Cu alte cuvinte 126.51 LEI pentru 1010 km parcurși. Asta înseamnă 12.53 lei/100km, rezonabil. Pe motorină acest drum m-ar fi costat cu 9 lei/l x 5.3/100km = 477 lei.

Mașina s-a comportat exemplar, e tare plăcut și odihnitor să te deplasezi electric pe drumuri naționale. Poate, o să se comenteze despre faptul că pentru 400 km 8 ore e masochism, dar noi chiar ne-am simțit bine. Ne-am oprit la câte două ore de drum, am mâncat, am făcut cumpărături, a fost un weekend plin și plăcut. Eu, cu siguranță am să mai repet experiența.

Excursia în cifre și imagini

Vlaha – Budapesta
Total călătorie
Încărcare Budapesta
Alte articole despre călătorii lungi cu VW e-Up! si bilanțul lui Marius după un an

1 Response

  1. CLAUDIU spune:

    Foarte faina experienta. Cu siguranta a fost o calatorie placuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.