Primul episod Galați – Reșița
Fiind vacanța, iar copiii vârste potrivite (16 și 12 ani), am hotărât să facem o călătorie până la rudele din Franța, ocazie cu care să bifăm și ceva obiective turistice, în special o vizita de o zi la Disneyland Paris!
După ceva calcule și discuții, spre surprinderea mea, toată familia a fost de acord să facem aceasta călătorie cu mașina electrică – tocmai pentru ca astfel puteam transforma acest drum într-un adevărat road trip.
Drumul l-am planificat de la început ca pe o experiență, o expediție, o încercare. Astfel mi-am propus sa încerc sa parcurg acest drum cu un cost cât mai mic. Am planificat opririle pentru înnoptare la fel ca și când aș fi mers cu o mașina cu motor termic: prima cât mai aproape de ieșirea din Romania și a doua undeva pe la jumătatea drumului rămas – pe lângă Regensburg – cu mențiunea că la dus una din opriri era planificată în Reșița unde copiii doreau să se vadă cu prietenii lor, cu care ținuseră legătura doar online până atunci. Aici urma să stăm o zi tocmai pentru ca ei să poată petrece timp împreună.
Planificarea încărcărilor am făcut-o cu ajutorul site-ului PlugShare unde am plătit pentru acces premium, ceea ce mi-a permis crearea de călătorii. Foarte interesantă mi s-a părut aici opțiunea prin care poți seta raza de autonomie (în km). Astfel, după ce ai stabilit o oprire pentru încărcare, când selectezi acel Pin, este desenat în jurul lui cu verde un cerc ce te ajuta sa îți dai seama cam pe unde ar trebui sa cauți următoarea stație de încărcare.
Odată create aceste călătorii pe site, ele sunt disponibile în aplicație, de unde poți alege punctele intermediare salvate și poți porni navigarea către ele cu aplicația de navigare dorită (Waze, Google Maps).
Fiind la primul drum de acest fel, am încercat ca între două opriri de încărcare să nu am mai mult de 250 km și mi-am propus o viteza de croaziera de 90 km/h – ceea ce mi-ar fi conferit liniștea necesară chiar dacă aș fi avut ceva surprize neplăcute din cauza diferențelor de altitudine. De asemenea, opririle (cel puțin cele din afara țării) le-am planificat în zone în care să am în apropiere mai multe stații de încărcare – cu sau fără plată – tocmai pentru a putea avea unde încărca dacă stația propusă ar fi fost ocupată pentru un timp mai lung, sau dacă ar fi fost defectă.
Astfel, pe 10 august, ne-am urcat toți patru în mașina, bagajele fuseseră puse deja în portbagaj cu o seară înainte, SOC 100% – încărcare acasă peste noapte – și la ora 8 dimineața am plecat din Galati.
Prima oprire am făcut-o în Onești, la Kaufland, unde am ajuns după 164 km și 2 ore 46 minute, un consum mediu de 16,9 kWh/100km, SOC 47%, viteza medie de 59 km/h. Am găsit liber portul CCS și după 34 de minute – cât am intrat în magazin și la toaletă – am pornit mai departe cu SOC 84%.


A doua oprire a fost în Brașov, la stația de la Coresi, unde am ajuns după 2 ore 36 de minute cu SOC 45%, viteza medie de 56 km/h și un consum mediu de 15 kWh/100km. Stația de încărcare de aici este Type2, dar asta nu ne-a deranjat pentru că am intrat să facem cumpărături pentru rudele pe care urma sa le vizităm, așa că plecarea a fost după o oră și 34 de minute, când SOC era deja 100% (deși nu îmi propusesem).
De reținut despre stația de la Coresi faptul că se pornește cu un card care se ia de la Info Clienți, unde semnezi un proces verbal, în care spui și cât vei sta la încărcat – nu mai mult de 2 ore.
Următoarea oprire a fost în Sibiu, la Lidl. Aici am ajuns cu SOC 66% și un consum mediu de 12,3kWh. Din nou, norocul a fost de partea noastră și, ca și la celelalte încărcări din zi, am găsit stația libera (portul CCS). Am intrat să ne uitam prin magazin și după 27 de minute, cu SOC 90% am pornit către destinația finală a zilei.
Am ajuns în Resita la ora 22 și 9 minute, cu SOC 16%, viteza medie 72 km/h, după ce am parcurs 271 km, cel mai lung sector al zilei. Aici am încărcat la una din stațiile puse la dispoziție gratuit de Primărie (Type2).
Stația la care am încărcat era într-o parcare a Primăriei și deși încărcarea era gratuită, trebuia plătita parcarea. Dar cum eu am încărcat în afara orelor de taxare, traversarea în diagonală a României s-a încheiat cu cost zero al încărcărilor, după 715 km parcurși.


Va urma…