Despre electromobilitate, doua opinii la pol opus de peste ocean

Aparute in aceasi zi, doua editoriale scrise de personalitati auto remarcabile, prezinta opinii opuse despre penetrarea electromobilitatii in SUA.

Sa incepem cu Keith Crain, redactorul sef de la Automotive News, un respectat jurnalist auto din Detroit, cu acces direct la mai marii zilei din Motor City. Editorialul publicat sub titlul „Electric will be a rude awakening„, are aceasi tonalitate cu variatii de la scepticsim la critic pentru tot ce este legat de mobilitatea electrica si nu este de mirare.

In mijlocul executivilor auto din Detroit, de unde isi culege Keith Crain informatiile, a existat pentru o perioada prea lunga o perdea de fum artificial fata de progresul elecromobilitatii de pe coasta de vest.

Pentru cine lucreaza, sau a lucrat, intr-o corporatie multinationala, ar trebui sa fie evident ca unul din motive este modul in care se intocmesc rapoartele pentru executivi. Ca in orice organizatie ne-democratica, lumea incearca sa faca pe plac sefului. Niciunde acest aspect nu are impact mai mare decat la intocmirea rapoartelor pe cele mai diferite subiecte, din care tot ce ar putea supara pe sefu’ se taie la un nivel mai jos. Ceea ce ajunge la varf este de multe ori doar ceea ce crede middle managementul ca ar vrea sa auda cel instalat temporar in scaunul cel mai important.

Intr-un ipotetic raport intern despre viitorul electromobilitatii, fiecare sef de departament cu interes pentru bugetul de dezvoltare al motoarelor, al cutiilor de viteze, al sistemelor de alimentare, al celor de evacuare, pe scurt a tot ce tine de motoarele cu ardere interna, va prezenta electromobilitatea ca un moft venit de pe coasta de vest, cu sanse minime de penetrare in masa … ca de, ce stiu cei din Silicon Valley despre automobile ?

Dar ce te faci cand incapatanarea si resursele lui Elon Musk, plus talentul echipei de vizionari de la Tesla, pun mai mult de 200.000 (doua sute de mii) de automobile electrice in garajele cumparatorilor ?

Matematica spune ca la un pret mediu de tranzactionare de 65000 USD, cele peste 200 mii de automobile vandute, reprezinta mai mult de 13 miliarde USD plecate din buzunarele cumparatorilor si ajunse in visteria Tesla, nu GM, Ford sau Chrysler.

Chiar si pentru gigantii auto obinuiti sa lucreze cu bugete mai mari decat multe tari de dimensiuni mici si mijlocii, incasari de zeci de miliarde atrag atentia.

Poate acesta este unul din motivele pentru care Keith Crain, accepta, cu un nod in gat, ca viitorul este electric. Faptul ca ar fi foarte indepartat este justificat prin raportul actual dintre vanzarile de milioane de autovehicule echipate cu motoare cu ardere interna, comparativ cu vanzarile celor electrice, reduse din condei la „cateva mii” …

In realitate, nu sunt „cateva mii”, nici chiar cateva zeci de mii. Vanzarile au crescut la peste trei sute de mii in 2018, iar in China la peste un milion, inainte ca executivii din Motor City sa intreprinda ceva in ton cu noua realitate.

La polul opus despre penetrarea electromobilitatii pe continentul american gasim in USA Today, sub titlul „Porsche thinks you’ll want your next car to be electric” opinia lui Klaus Zellmer, CEO Porsche America de Nord.

Utilizand aceleasi statistici de vanzare, dar cu cifra corecta (361307 pentru vanzarile EV din 2018) si recunoscand ca automobilele electrice reprezinta in prezent doar o fractiune mica din cele 17 milioane de automobile noi vandute pe piata SUA in 2018, Klaus Zellmer accentueaza cresterea de 81% fata de anul precedent.

Trecand in revista integrul spectru de conditii favorabile globale, legat de legislatia antipoluare, dezvoltarea retelelor de incarcare si tranzitia spre productia de energie regenarabila, CEO-ul Porsche Nord America afirma ca raspunsul publicului la primul model Porsche electric, Taycan, este atat de convingator, incat a dus la decizia de electrificare a celui mai bine vandut model, Macan.

Spre deosebire de Mark Fields, fostul CEO Ford, care saptamana trecuta afirma ca nu ar exista cerere pentru automobile electrice, Klaus Zellmer recunoaste ca Tesla a demonstrat ca cererea exista, pentru modele croite pe gustul publicului, si afirma ca Model 3 va avea un rol asemanator cu primul iPhone, ce a dus la proliferarea unui numar mare de aparate asemanatoare de la alti producatori.

Pe baza informatiilor din piata, a legislatiei antipoluare si a cifrelor reale de vanzare, cu totii suntem liberi sa ne formam propria opinie despre viteza de penetrare a mobilitatii electrice individuale. Cert este ca intr-o perioada mai lunga, sau mai scurta de timp, un numar tot mai mare de automobilisti vor descoperi placerea, linistea si economicitatea condusului electric.

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.