Test drive supriza: Renault ZOE

Prin amabilitatea doamnei Elena MIHAI si a echipei Transilvania Automobile Sibiu, carora le multumim si pe aceasta cale, am avut sansa testarii unui autoturism 100% electric: Renault ZOE INTENS R110, 110 CP. 

Supriza din titlu vine de aici: In cadrul test drive-ului clasic ni s-a spus ca pentru un autovehicul electric nu prea iti poti da seama de ce poate masina pana nu o conduci mai mult, pana ce nu te obisnuiesti cu ea. Astfel, exista posibilitatea inchirierii pentru 2 zile, cu titlu gratuit, a lui Zoe. 

Dupa inchirirere, desi mai avea enegie in baterie, am incarcat, totusi, masina la unul din punctele de incarcare de la Kaufland Sibiu, priza Type 2 (22 kWh). De la 49% bateria s-a incarcat pana la 100% (aveam sa aflu ulterior, din propria experienta, ca era, de fapt, vorba de ~80%), ajungand ca in bord sa fie indicata o autonomie de 251 km. Recunostinta se indreapta catre Renovatio si Kaufland, pentru instalarea statiei si oferirea energiei electrice gratuit.

Dupa cateva drumuri prin oras si, independent de aceste drumuri, in urma cautarii pe plugshare.com a punctelor de incarcare in zona a maxim 100 km distanta de Sibiu, am plecat spre Sambata de Sus cu o autonomie de 217 km. Pe site-ul pughshare.com se pot vedea statiile de incarcare publice din Europa, tipurile de incarcatoare cu care sunt dotate, precum si starea statiei (daca cei care au mai fost pe acolo au scris ceva despre asta).

La Sambata de Sus, in statiune, exista o statie de incarcare Type 2, potrivita pentru Zoe, la Hotel Poiana Izvorului, pentru clientii hotelului. Unul din comentariile celor ce au incarcat acolo era ca statia poate fi folosita si de clientii restaurantului, lucru pus in practica si de noi. Win-Win. Castig noi, caci am fost la Sambata si am avut unde incarca, castig restaurant, caci a primit clienti care in alte conditii nu ar fi ales, probabil, acel loc, decat intamplator.

Am ajuns la Sambata de Sus, dupa 81 km parcursi, cu o autonomie de 142 km. Desi am parcurs 81 km, din baterie au fost consumati 75 km. Aceasta datorita unuia dintre avantajele masinilor electrice: atat la franare, cat si la ridicarea piciorului de pe acceleratie motorul electric intra in regim de generator si incarca bateriile. 

Ecranul masinii arata 56% cand am pornit incarcarea. Dupa 1 ora si 20 minute, timp in care am servit masa si apoi ne-am plimbat putin, pe ecran aparea 99%.

Daca la „dus” am folosit modul „ECO”, care – din cate mi-am dat seama – inseamna accelerari mai line si viteza maxima ~95 km/h, la drumul de intoarcere aveam deja experienta drumului „dus”, astfel ca am testat modul normal, dezactivand „ECO”. In ambele cazuri, aerul conditionat a fost folosit ca la orice masina. In masina am fost 2 adulti si 2 copii (cu scaunele de rigoare).

81 km parcursi si doar 35 km consumati din baterie (drumul retur se pare ca a fost mai „la vale”). Viteza maxim „dus”: 90-95 km/h, viteza maxima „intors” 100-110km/h (cu perioade de 70 km/h pe cateva portiuni de drum). Bineinteles, in localitati: viteza maxima admisa.

In urmatoarea zi am ales un drum Sibiu – Alba Iulia (sa testam si mersul pe autostrada). Pentru drumul „dus” nu am notat numarul de km, astfel ca avem informatii doar despre drumul de intoarcere. 

Dar pana atunci: incarcarea la Kaufland Alba Iulia, care pare mult mai putin frecventat – din punct de vedere al statiilor de incarcare – decat cel de la Sibiu, a durat mai bine de 3 ore si a dus la incarcarea bateriei pana la 295 km. In cele 3+ ore am vizitat cetatea, am luat masa la unul din restaurantele centrale.

Ce stiam teoretic, ca bateriile masinilor electrice se incarca rapid pana la ~80%, apoi mai lent pana la 100% (pentru protectia bateriei), am aflat si practic.

Drumul retur, de 75 km, a consumat din baterie 120 km. Viteza pe autostrada a fost de 100-110 km/h, cu urcari si spre 120 km/h.

Consumul? Cand am luat masina media era 16 kWh/100 km, dupa folosire era tot acolo, parca scazuse usor sub 16. La un cost de 0.64 lei / kWh, cat e kWh acasa, consumul e de ~10 lei/100 km. Experienta a costat 0 lei, datorita faptului ca – inca – se poate incarca gratuit la multe statii publice din tara.

Daca test drive-ul scurt, de cativa km in jurul reprezentantei Renault, nu m-a dat pe spate, in sensul ca am accelerat puternic de la 50 km/h si nu m-am simtit impins in scaun, cele 2 zile de condus in diferite conditii m-au uns la suflet.

Pornirea rapida de pe loc se face la cuplu maxim. Cu ZOE R110 poti face depasiri ca si cu alta masina cu motor termic si cai putere apropiati. De asemenea, drumul in conditii de oras e o placere: in dimineata in care am returnat masina am observat ca fiecare plecare de la semafor era puternica si lina; fiecare! Vorbesc din prisma unui sofer de masina cu motor diesel, 155 CP si cuplu de 360 Nm @ 3500 RPM. 

„Zambetul electric”, de placere si incantare, reapare pe chipul meu de fiecare data cand imi revine in minte experienta cu ZOE! 
Multumesc, am avut parte de o clipe minunate!

Marius Barsan, Sibiu

1 Response

  1. Emanuel Paul spune:

    Am descoperit PriceCarz recent și m-a surprins în mod plăcut. Procesul de închiriere a fost simplu, iar opțiunile de mașini au fost variate și adaptate nevoilor mele. Prețurile competitive și serviciul eficient m-au convins să rămân un client fidel. Recomand cu încredere PriceCarz pentru cei în căutare de soluții flexibile de închiriere auto!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.