Despre ritmul de adoptare al electromobilitatii in lume

Intr-unul din primele articole publicate in cadrul proiectului Electromobilitate, gazduit de revista online 24auto.ro, discutam inmatricularile de automobile electrice in Romania in anul 2017, prin prisma „curbei S”( vezi difuzarea inovatiei), caracteristica adoptarii unei noi tehnologii.

De la jumatate secolului XX, asistam la o accelerare a adoptarii unor tehnologii noi in societatea moderna. Considerand ca televiziunea a avut nevoie de aproximativ 20 de ani, Internet-ul de 15 si smartphone-ul doar de 10, pana sa fie prezent la scara globala, este fireasca intrebarea despre cat va dura adoptarea electrificarii transportului pe scara larga.

IEA (Agentia Internationala pentru Energie) urmareste indeaproape cum isi respecta cele 16 tari participante la EVI (Electric Vehicle Initiative) obligatiile asumate pentru accelerarea introducerii si adoptarii vehiculelor electrice pe plan mondial.

Pe baza informatiilor publicate de agentie, am listat procentele de vanzare a automobilelor electrice (BEV si PHEV) din totalul de automobile noi vandute in cele 16 tari participante la EVI, plus Islanda, care s-a aliniat timpuriu cu obiectivele initiativei.

Sursa informatiilor: IEA
Denumirea si dimensiunea procentuala a segmentelor de adoptare a autovehiculelor electrice, adaptata dupa Wikipedia – Difuzarea inovatiei

Daca aveti senzatia, ca si noi, ca ritmul prezentarii de noi modele electrice, de investitii in fabrici de asamblare si de acumulatori, de partenariate si aliante se accelereaza pe zi ce trece, este datorita faptului ca piete auto majore: China, SUA, Germania si Marea Britanie au trecut de punctul in care cresterea se accelereaza prin achizitiile facute de „adoptatorii timpurii”.

Urmand exemplul tarile europene nordice, aflate in urmatoarea faza de achizitie a automobilelor electrice de catre „majoritatea timpurie„, campania EV30@30, reprezentand un obiectiv de 30% autovehicule electrice pana in 2030, pare tot mai realizabila. Cu exceptia Norvegiei (2025) interdictia vanzarii de autovehicule echipate cu motoare cu ardere interna incepe in 2030 si se generalizeaza in 2040, fara sa existe insa decizii pana acuma, din partea marilor producatori auto: China, SUA, Germania.

A luat automobilului doar 15 ani sa inlocuiasca trasura cu cai la inceputul secolului XX. Este foarte posibil sa asistam la o tranzitie mai indelungata in cazul electrificarii.

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.