Drumuri de vacanta cu „electrica”

In ultimele zile media sociala din Romania, unde se aduna electromobilistii pentru sfaturi si schimb de experienta, vuieste de dificultatile incarcarii la diferite statii din tara, de lipsa celor din Grecia, de complicatiile inutile pentru utilizarea celor din Italia … si asa mai departe.

In calatoria din Norvegia in Romania cu Tesla Model 3 am avut si noi o buna portie de nemultumiri si frustrari legate de aplicatiile multiple, de diversitatea formelor de pornire si plata in unele retele europene.

Cu siguranta nu va usura necazurile cuiva, faptul ca directorul Rawdon Glover, Jaguar UK, sustine ca nici retelele de incarcare din Marea Britanie nu sunt suficient de dezvoltate pentru a usura viata celor ce au pornit la drum lung cu un automobil electric.

Surprinzator este faptul ca doar Tesla pare sa fi inteles de la inceput ca proiectarea si fabricarea unor modele atractive si performante nu sunt suficiente pentru a atrage automobilistii in noul ecosistem electric.

Efortul unic, pana nu de mult, de a crea o retea de incarcare globala de incarcare rapida, a fost de multe ori minimalizat in analizele „expertilor”. Existenta si extinderea continua a retelei SuperCharger si destination Charger fac posibile calatoriile lungi, de vacanta, fara grija de a avea aplicatia potrivita, cartela sau ecusonul „magic”, care sa porneasca (sau nu) statia potrivita.

Tesla a inteles din start ca includerea statiilor de incarcare in softul de navigare, faptul ca „masina stie” unde este urmatoare statie de incarcare, cat si simplitatea de a opri, cupla conectorul si pleca la drum, fara nici o alta formalitate, este ceea ce isi doreste clientul.

Comunicarea dintre statie si Tesla si sistemul de decontare automata, nu pare mare lucru, pana nu te-ai confuntat cu instructiuni intr-o limba straina pe care nu o cunosti (vezi cazul unor calatori germani care au traversat recent Romania, cerand ajutor pentru activarea statiilor de la comunitatea online) sau cand metoda de plata (card bancar, Paypal, cont personal, cash ?!) nu functioneaza.

Asa cum afirma si Rawdon Glover, nu este suficient ca Jaguar pune la dispozitia clientilor unul din cele mai premiate automobile electrice, Jaguar i-Pace, dificultatile cu reteaua de incarcare incetineste rata de adoptare a electromobilitatii.

Asupra metodelor de rezolvare a problemelor actuale se poate dezbate mult si bine. Directorul de la Jaguar invoca rolul guvernului de a coordona standardizarea si simplificarea metodelor de incarcare si de plata.

Cu tot respectul, ne intrebam cum de Tesla a reusit sa gandeasca si sa realizeze o retea globala, unitara, rapida si simplu de utilizat fara contributia guvernelor ? …

Confirmarea ca e mai eficient sa pui mana si sa executi corect, in loc sa astepti o solutie venita de pe caile intortocheate ale birocratiei, vine odata cu reteaua Ionity, finantata de o alianta a producatorilor germani si Ford.

La aceasi solutie se pare ca a ajuns si GM, care in colaborare cu Bechtel si alti investitori construieste propria retea de incarcare rapida in America de Nord. Chiar daca reteaua Electrify America isi are originea in scandalul dieselgate, este un alt exemplu prin care grupul Volkswagen confirma pasii facuti de Tesla.

Din punctul de vedere al electromobilistului ingandurat la plecarea in vacanta despre unde, cum si cand va incarca pe drum, ramane doar speranta ca intr-un viitor nu prea indepartat, va scapa de cabluri si adaptoare carate in bagaje.

… probabil ca tot mai putini isi amintesc cum era sa circuli cu canistra de combustibil in portbagaj la drumuri lungi …

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.