Destine paralele – Tesla si Fisker

In aceste zile de evervescenta inovatoare la CES- Consumer Electronics Show, prezenta Tesla este la fel de palpabila cum a fost si in toamna la IAA – Internationale Automobil Ausstellung din Frankfurt, cu toate ca firma californiana nu a rezervat nici macar un metru patrat de spatiu de expunere in giganticul complex din Las Vegas.

TESLA

In timp ce Ford, FCA, Mercedes, Nissan, Hyundai, Toyota, Honda, Byton, Audi, Rivian, Fisker si numarosi furnizori au standuri interesante la LVCC – Las Vegas Convention Center si reprezentantii firmelor raspund jurnalistilor si specialistilor din domeniu (publicul nu are acces la CES), Elon Musk danseaza la Shanghai si are numeroase motive sa o faca din toata inima.

In primul rand, in 7 ianuarie au demarat livrarile in masa pentru Model 3 fabricat la Shanghai, dupa ce primele automobile au fost inmanate angajatilor intr-o ceremonie din 30 decembrie 2019. Cu aceasta ocazie a fost introdus publicului chinez viitorul Model Y. Tot la inceptul lunii ianuarie firma Tesla a depasit cotatia bursiera de 80 miliarde dolari, cea mai ridicata valoare atinsa vreodata de o firma auto in SUA.

Dar cel mai valoros trofeu obtinut de Tesla, dincolo de cel mai vandut automobil electric in lume, rezulta din sondajele de opinie efectuate de Bloomberg si care dovedesc ca peste 99% din proprietarii de Model 3 sunt multumiti de achizitia facuta si ar recomanda mezina familiei Tesla prietenilor. Acesta este cel mai inalt nivel de scor NPS – Net Promoter Score obtinut de un produs, indiferent de categoria analizata de specialistii de la Bloomberg.

FISKER

Fisker Ocean

Henrik Fisker este fara indoiala o legenda vie a designului auto, cu o lunga lista de caroserii foarte reusite: BMW Z8Aston Martin DB9Aston Martin V8 VantageFisker KarmaVLF Force 1 V10Fisker EMotion, si Fisker Ocean prezent la CES, dar si cu un renume insotit de o serie de scandaluri dubioase.

Henrik Fisker in dialog cu jurnalistii la CES 2020, Las Vegas

O posibila colaborare cu Tesla s-a finalizat cu un proces, iar imprumuturile acordate de guvern pentru lansarea in productie a modelul Karma nu au fost returnate dupa declararea falimentului, conducand la audieri in Congresul american. Un alt proces cu fostul sau angajator Aston Martin, i-au adus un renume de „piaza rea” si noile modele asociate cu declaratii bombastice despre tehnologii de acumulatori solid state au fost receptionate cu mult scepticism.

In timp ce Musk dansa la Shanghai sarbatorind apogeul Tesla (de pana acuma), Henrik Fisker muncea din greu in micul stand de la CES, incercand sa convinga presa ca noul model Ocean va fi un redutabil concurent pentru Tesla Model Y.

Cata vreme nu am reusit sa obtinem la CES nici o informatie despre acumulatorii folositi pentru noul model Ocean, doar ca nu vor fi solid state, dar nici despre locatia fabricii (cele 2000 de modele Karma au fost asamblate in Finlanda) ramanem in asteptarea anului 2022.

Suntem foarte sceptici ca Ocean ar putea reprezenta o amenintare pentru Tesla, cum s-au grabit sa declare o parte din jurnalistii prezenti la eveniment, care pana atunci va avea trei fabrici pe trei continente si o productie de peste un milion de automobile electrice pe an, echipate cu acumulatori proprii.

VA URMA – urmatorul episod al destinelor electromobilisitce paralele Byton si Faraday Future

GALARIE DE IMAGINI din standul Fisker, surprinse in 9 ianuarie la CES Las Vegas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.