CES/auto – impresii din zilele rezervate pentru presa

Primele doua zile la CES au fost rezervate pentru presa si din imensitatea programului de conferinte am ales doar pe cele legate de lumea auto. Inutil de evidentiat ca universul auto la CES este electric, autonom si conectat, o tema pe care am auzit-o in fiecare conferinta, prezentare sau spectacol, cum a fost in cazul Toyota si Mercedes.

Voi reveni in detaliu cu cele auzite si invatate in timpul prezentarilor marilor furnizori germani: Bosch, Continentel si ZF, dar si la replica franceza oferita de Valeo si Faurecia. Pentru inceput sa trecem rapid in revista conferintele-spectacol oferite de marii produatori in prima zi a CES si de startup-ul Byton.

Schita Byton – prezentata de designerul francez Jacob Benoit

BYTON

Duminica, 5 ianuarie, am facut conostiinta, in mai mare detaliu decat la IAA-Frankfurt, cu Byton. Cele cateva imagini surprinse in timpul conferintei sunt edificatoare pentru accentuarea a tot ce este legat de experienta calatorilor intr-un automobil al viitorului foarte apropiat.

Pentru a intelege mai bine folozofia Byton, care a dus la instalarea celui mai mare ecran intr-un automobil de serie, este bine de retinut o fraza auzita cu mai multe ocazii la CES: „noua generatie de clienti este interesata de experienta, nu de produs”.

Atat ecranul gigantic, configurabil dupa bunul plac al pasagerilor, dar mai ales software-ul instalat si conectivitatea 5G permit o serie de experiente inedite pentru o calatorie cu automobilul.

De la informatii „clasice” despre viteza, consum si navigatie, Byton poate fi configurat pentru a afisa orice date de pe telefon, devenind ecranul smartphone-ului pe durata calatoriei.

Conectivitatea rapida, in orice imprejurare, este o conditie de baza pentru a oferi filme sau transmisiuni TV in direct.

Partenerii Byton pentru oferta de continut si conectivitate sunt Viacom/CBS (parintii Paramount pictures) si Access.

O alta permiera introdusa la CES este deschiderea „portilor” pentru alti furnizori de aplicatii, pe scena fiind prezenti cinci executivi de la firme care vor oferi aplicatii Byton, inca de la lansare.

Mai multe detalii, intr-un viitor articol dedicat acestui curajos startup chinez, fondat cu know how german, de fosti executivi BMW care au participat la lansarea celor doua modele electrice BMW i3 si i8.

TOYOTA

O surpriza de proportii a fost conferinta Toyota. Dincolo de farmecul irezistibil al prezentatorului Akio Toyoda, CEO-ul inzestrat cu autoritatea data de mostenirea de familie, noul „produs” prezentat de Toyota a fost nici mai mult nici mai putin decat … un oras. Denumirea Woven City (orasul tesut) este un omagiu adus originilor modeste Toyota, pornita la drum in 1933 cu o tesatorie.

Pe locatia unei foste fabrici din apropierea muntelui Fuji, Toyota a decis sa cladeasca un oras experimental, in care peste 2000 de cercetatori din toata lumea vor studia organizarea oraselor viitorului, care trebuie sa devina din nou centrate pe nevoile locuitorilor, nu cele ale automobilelor, asa cum s-a intamplat intr-o mare parte din secolul XX.

Akio Toyoda introduce publicului pe Bjarke Ingels si firma de arihitectura BIG

Pentru acest proiect remarcabil, Toyota a contractat firma de arhitectura BIG – Bjarke Ingels Group, condusa de talentatul arhitect danez ce a dat numele firmei.

Cu aceasta ocazie Akio Toyoda a recunoscut ca inspiratia i-a venit de la Mcity, un poligon de incercari ce simuleaza strazile unui oras, construit de Unversity of Michigan la Ann Arbor, in apropiere de Motor City, pentru testarea vehiculelor autonome.

Arhitectul danez Bjarke Ingels prezinta filozofia pe care se bazeaza Woven City

Vom reveni si la acest proiect absolut remarcabil cu mai multe detalii, fiindca semnificatia propunerii de colaborare internationala pentru gasirea unor solutii optime pentru locuitorii aglomeratiilor urbane, depaseste cu mult scopul unei firme auto, fie ea chiar si Toyota.

HYUNDAI

In viteza cu care populatia migreaza din zona rurala spre centrele urbane, prognozele prevad ca in viitorul apropiat mai mult de 50% din populatia globului va trai in orase. Mai mult de 40 dintre acestea vor deveni mega-aglomeratii urbane, cu peste 20 milioane de locuitori, generand probleme de trafic asemanatoare cu cele intampinate la Shanghai, Tokyo, sau Mexico City.

Hyundai impreuna cu Uber propun ca solutie transportul urban aerian la preturi accesibile si prezinta la CES 2020 in premiera un vehicul pentru patru persoane plus pilotul.

Siguranta si silentionzitatea sunt asigurate de motoare electrice.

O macheta la scara reala am intalnit astazi in standul Hyundai din complexul expozitional, dar si despre aceasta intalnire si alte exponate extrem de interesante gasite in pavilionul dedicat industriei auto, voi reveni in curand cu mai multe detalii.

MERCEDES

Dupa 12 ore de conferinte pe teme auto, era greu de crezut ca ziua s-ar putea incheia mai placut si instructiv decat cu spectacolul organizat de Mercedes impreuna cu invitatii din lumea fimului.

O buna intrebare pentru noul CEO Mercedes, care a mostenit flota europeana cu cele mai mari emisii de CO2

Noul CEO al grupului Daimler, suedezul Ola Kaellenius, a marturisit din start ca in timpul liber este mare consumator de filme, atat de arta cat si science fiction.

Dupa numeroasele prezentari ale furnizorilor auto, citite cu rigoare de pe teleprompter, dialogul dintre echipa de design de la Mercedes cu cei din lumea filmului a fost o recompensa intelectuala, temele abordate fiind cele ce ne preocupa pe toti.

Discutiile au dezbatut interactiunea om-masina, energie si productie sustenabila si visele de a deveni in viitor o societate care sa isi intoarca din nou privirea la natura, Jim Cameron afirmand ca in prezent are senzatia ca suferim de boala „subaprecierii cronice a frumusetii si fragilitatii naturii”.

Desi Ola Kaellenius a repetat ca Vision AVTR este o provocare pentru urmatorii de 20 sau chiar 30 de ani, utilitatea exercitiului de a crea un automobil care reactioneaza la starea spirituala a ocupantilor si isi semnalizeaza dispozitia de calatorie „zbarlindu-si solzii de pe capota spate” a fost mult discutata si contestata de reprezentantii presei astazi.

Ramane sa decideti singuri daca formele exterioare si interoriul va plac sau nu. Cu siguranta nu suntem in „pericol” sa cumparam un Mercedes AVTR prea curand.

GALERIE DE IMAGINI: CES 7 ianuarie 2020 stand Mercedes Vision AVTR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.