Totul este ușor când îți place ceea ce faci! Dacă excursiile până la Berlin, Gdansk, prin toate colțurile țării sau în Bulgaria nu au fost de ajuns să sublinieze încă o dată capabilitatea Spring-ului de a parcurge distanțe lungi, iată că a venit invitația din partea redacției PiataAuto.md de a participa la ”Moldova Electromaraton Fast and Green 1000”, pentru care mulțumesc organizatorilor.
Desfășurat în perioada 7 – 8 septembrie 2024, cele 20 de mașini au parcurs aproximativ 1000 km, unii mai mult, eu mai puțin (945 km) din cauza venirii nopții și experienței aproape inexistentă pe drumurile din Moldova.
Dincolo de statistici, cifre, date tehnice, trebuie să amintim interacțiunea dintre utilizatorii de mașini electrice, toți – un zâmbet, fiecare având povestea sa interesantă despre experiența cu”electrica”. Cireașa de pe tort a fost Tesla Model S cu 2.150.000 km la bord, care a realizat aproximativ același timp cu Dacia Spring. Șoferul Hansjorg von Gemmingen-Hornberg m-a felicitat pentru prestația cu Dacia Spring.
Am străbătut țara de la centru la Sud, de la Sud la Nord și înapoi în capitala Chișinău unde am fost așteptați cu căldură de către organizatori, cu o gustare și o cafea la umbra copacilor din hub-ul de încărcare (o locație gândită foarte bine, umbrită, lângă o cafenea/spălătorie auto/spațiu verde de joacă pentru copii, supermarket generos).
A fost o surpriză plăcută pentru că am beneficiat de un card de încărcare de la EV Point care a înlesnit pornirea stațiilor, dar și de o cartelă SIM pentru a avea internet pe telefonul mobil.
Am încărcat și din aplicație, iar procesul s-a desfășurat la fel de facil. Excepție a momentelor când Dacia Spring îmi afișa ”Eroare încărcare” la conectarea conectorului de încărcare. Soluția la această problemă este încuierea mașinii timp de 6-7 minute, eroarea dispare. Ulterior, se ține mai apăsat conectorul în mufa mașinii, posibil un contact imperfect să cauzeze această eroare de comunicare.
E vorba în primul rând de fair-play la utilizarea stațiilor de încărcare. Dacă Spring-ul trage cu 35 kW în intervalul 0-40% și apoi scade chiar și până la 18 kW la 70%, se cedează stația colegului care așteaptă pentru a beneficia de curba de încărcare mai rezonabilă.
- Distanța parcursă: 945 km
- Energie încărcată: 89.1 kWh (pe traseu) + 23.64 kWh (~plinul de baterie cu care am plecat)
- 112.74 kWh
- Consum mediu afișat pe bord: 10.7 kWh/100 km
- Consum mediu cu pierderile incluse la încărcare: 12.07 kWh/100 km
- Durată deplasare: 21 ore și 48 de minute
- Număr opriri pentru încărcare: 6, din care 5 CCS+Type2 și 1 Type2.
- Viteza medie de deplasare: 67 km/h.
Date odometru Dacia Spring:
stânga: plecare 07 septembrie 11:30; dreapta: sosire 08 septembrie 09:18
Km 0. Chișinău.
Locul de întâlnire a celor 20 de mașini participante – Chișinău Moldova Charging Hub – a fost un bun prilej pentru a cunoaște echipajele mașinilor electrice participante și a schimba impresii și experiențe referitoare la încărcarea în Moldova. Sosirea Tesla Model S cu cei 2.100.000 km după ea și schimbul de impresii cu proprietarul ei a fost un moment de neuitat. Preconizam o aglomerație la stațiile EV Point, însă organizatorii au recomandat o cadență de plecare a mașinilor. Dacia Spring, fiind cu autonomia mică, a plecat prima la 11:30.
VW ID.3, Tesla Model 3 SR, 2 x Tesla Model S, Tesla Model 3 Performance, Audi e-tron, Hyundai Kona, Mercedes EQB, BMW iX, BMW i3, Zeekr 001, VW ID.4, Opel Ampera-e, Hyundai Ioniq 6 și Dacia Spring.
1. Chișinău – Cahul. Km 0 -> 182. 11:30 -> 14:24.
Am plecat cu 99% SoC (odo=41594 km) din Chișinău într-o zi superbă și senină, care a permis admirarea drumului spre Cahul. Am traversat raioanele Ialoveni, Cimișlia, Găgăuzia, Taraclia și Cahul. Rampele lungi și pantele asemenea nu urcau consumul ”micuței mașini citadine”. În stânga și în dreapta se așterneau livezi de pomi fructiferi, viță de vie, dar și păduri.
Temperatura exterioară a fost în jur de 28o C, iar în baterie 30, astfel încât la stația EV Point Cahul de lângă magazinul local plin de bunătăți urma să încarc cu 33 kW. Aici am găsit colegul cu Tesla Model 3 SR care își încărca mașina până la 80%, urmând să-mi cedeze portul CCS după 23 de minute. Am încărcat de la 25% până la 81% în 35 de minute, timp în care am făcut câteva cumpărături și am dialogat cu echipajul de pe i3. Deși am ajuns la 14:24, am plecat de la stație la 15:22, deci am așteptat 23 de minute. Stația nu era dotată cu port Type2, cum m-aș fi așteptat, ci cu port GB/T folosit la mașinile produse în China.
2. Cahul – Lăpușna. Km 182 -> 360. 15:22 -> 18:03
Am ajuns la stația EV Point Lăpușna cu 11% SoC după un alt sprint de 178 km unde am circulat paralel cu Prutul. Drumul de la Cahul la Cimișlia a fost cu destul de multe denivelări, circulând prudent și cu viteze astfel încât să nu forțez prea mult sistemul de rulare. De la Cimișlia la Lăpușna, drumul a fost foarte bun. Aici am încărcat timp de 59 de minute până la 80% (când Spring trăgea cu 14 kW), cot la cot lângă un BMW iX care trăgea de pe Type2 cu 21 kW.
În timpul sesiunii de încărcare a apărut și Tesla Model S cu 2.100.000 km, dar și Hyundai Kona. Tesla a ales să meargă către următoarea stație EV Point de la Ialoveni, iar Kona a așteptat până ce am încheiat încărcarea alegând să încarce pe Type2, iar BMW iX să treacă de la Type2 la CCS. Seara se apropia cu pași repezi, așa că îmi propusesem să ajung până la Strășeni.
3. Lăpușna – Strășeni. Km 360 -> 527. 19:05 -> 22:42
Al 3-lea sprint de 167 km a fost presărat cu mai multe pauze, inclusiv o oprire la un market pentru masa de seară, prilej pentru conectarea mașinii pe Type2 la EV Point Linella Strășeni. Dacă de la Lăpușna la Ungheni drumul a fost presărat cu trafic dens de persoane pe marginea drumului, atelaje, biciclete nesemnalizate, iar acostamentul era ca și inexistent în unele locuri. Limita de 50 km/h sau 30 km/h în localități a fost respectată pentru evitarea oricăror pericole.
Lăsarea serii peste dealurile Moldovei a creat un cadru memorabil, pe care am încercat să-l reproduc cu două centrale eoliene.
La EV Point Strășeni am ajuns la 22:42 cu 6% SoC, însă aici Hyundai Ioniq 6, care a încărcat și el de câteva ori pe Type2 având stațiile CCS ocupate cu mașinile ”flămânde” ale colegilor adunați la Leoveni, era conectat la CCS. Timp de 23 de minute am încărcat 2.62 kWh, urmând ca Ioniq 6 să-mi cedeze CCS-ul. O pură dovadă de fair-play de la un utilizator cu mult bun simț, el având doar 25% cât să-i ajungă la următoarea stație.
4. Strășeni – Bălți. Km 527 -> 637. 23:45 -> 01:30
Porțiunea dintre Strășeni și Bălți, 110 km, a fost parcursă în miez de noapte, pe un drum destul de solicitant, obstacole și foarte multe animale sălbatice.
La Bălți am ajuns la 01:30 și am plecat la 03:52, aici am găsit 2 stații, una EV Point Rompetrol la care trăgea Ioniq 6 pe CCS cu 22 kW și la care m-am cuplat și eu pe Type2 7 minute, cât am tras 0.43 kWh. Însă 100 m mai departe era o altă stație EV Point CCS instalată în curtea hotelului Vispas. Aici am încărcat 40 de minute 14.64 kWh, ajungând la SoC 71%. În timp ce ațipeam, venise și Audi e-tron. Auzindu-i zumzăitul, m-am mutat de la CCS la Type2 pentru a permite colegilor să încarce la capacitatea maximă a stației – 50 kW. Încă 9.17 kWh pe Type2 în 86 de minute – moment important de odihnă.
5. Bălți – Drochia – Edineț – Bălți. Km 637 -> 815. 03:52 -> 06:51
Bucla de 177 km a fost parcursă în timpul îngânării nopții cu ziua, moment care se întâmpla mai devreme decât cel din România. Aici drumul alterna cu segmente bune și mai puțin bine, iar de la Edineț la Bălți asfaltul era ca în palmă, permițând rularea la viteza maximă admisibilă: 90 km/h.
În Nordul Republicii Moldova erau 3o Celsius, iar farurile Spring-ului descriau arbori falnici de o parte și de alta a drumului.
6. Bălți – Chișinău. Km 815 -> 945. 07:15 -> 09:18
La Bălți EV Point Hotel Vispas aveam să ajung cu 25% SoC la 06:51. Aici calculasem că aveam nevoie de aprox. 12 kWh (25 de minute) pentru a încărca astfel încât să ajung la Chișinău.
După un mers mai susținut, am ajuns înapoi la Hub-ul de încărcare Chișinău după 21 de ore și 48 de minute, 103.46 kWh consumați (față de 112.74 kWh contorizați la stațiile de încărcare), deci pierderi de 9% la încărcare. Bateria avea 37o Celsius, temperaturile scăzute din Nordul Moldovei au permis mașinii să încarce cu puterea maximă de 35 kW.
Concluzii
Moldova e frumoasă de străbătut în lung și în lat, aproape la fiecare pas vezi indicatoare către crame, cetăți, biserici sau alte obiective turistice. Abia aștept să mă reîntorc să le iau la rând! Din punct de vedere al utilizatorului de Spring, zic că mașina s-a descurcat admirabil la stațiile amplasate strategic lângă centre comerciale și benzinării. Organizarea maratonului și comunicarea permanentă pe Zello au fost de nota 10+!
Regrete
- nu am văzut cadrul geografic pe porțiunile Strășeni – Dondușeni – Edineț circulând noaptea;
- nu am savurat un vin dintr-o cramă;
- nu am avut timp să mă abat pentru a vizita vestigiile istorice despre care am văzut doar niște poze în manualele de istorie și geografie.
În Spring dormi foarte bine! De fiecare dată când m-am așezat pe scaunul dat pe spate, am adormit instant. Vorba ceferistului… să mănânci când nu ți-e foame și să dormi când nu ți-e somn.
Îmi plac mașinile, trenurile, sunt pasionat de industria transporturilor, în general și de industria feroviară, în particular, călătoresc de-a lungul și de-a latul României, Europei, experimentând provocările mașinilor electrice, care mi-au demonstrat că oferă o lume mai bună, mai curată și liniștită pentru urmașii noștri! Hai la drum cu mașina electrică!
Felicitări pentru reușita! Într-adevăr, 1k km in Moldova cu Dacia Spring este o probă serioasă. Ați documentat foarte bine tot traseul!
Mulțumesc, domnule coleg! Felicitări și dumneavoastră pentru reușită și sperăm să ne revedem cu veterana! 🙂
Felicitări pentru acesta aventura, foarte frumos povestita! La mai multe!
Mulțumesc frumos! La cât mai multe articole cu Leaf-ul, ne place mult mașina descrisă de dumneavoastră!!