Pe lângă Tudor și Edi, care ne-au transmis informații despre parcurs și consum încă din 2019, începând cu 1 iunie 2020 și până astăzi s-au mai alăturat opt proprietari de mașini electrice demersului nostru de a înțelege în detaliu variația consumului mașinilor electrice, în funcție de sezon, utilizare, încărcare, stil de condus și multi alți factori.
Pana acum am organizat informațiile în patru categorii:
- Hyundai Ioniq – comparând consumul pentru modele din 2018, 2019 și 2020, care au circulat în Sibiu, Timișoara și București
- Hyundai Kona – trei modele 2020, cu care Paul a circulat în toată Europa (sediul este la Băilești), iar Tudor și Attila în Timișoara
- modele PSA – Peugeot e-208 Timișoara, Peugeot e-2008 București, Opel Corsa-e București
- modele grup VW – Skoda Citigo, Timișoara, și VW e Up la Câmpina
În articole săptămânale am publicat media consumului din ultimele șapte zile comunicat de proprietari și comentariile lor despre modul de utilizare al mașinii electrice.
Săptămâna 7 – 13 septembrie
În cea de a doua săptămână din septembrie, cele trei Kona s-au apropiat cel mai mult cu valorile consumului mediu săptămânal, la o diferență de doar 8.8%.
Am aflat de la Paul, ca hoinăreala de vacanță s-a încheiat și rigorile pregătirilor pentru începerea școlii l-au constrâns la un parcurs de doar 322 km. Ceva total neobișnuit pentru el, care cu doar două săptămâni în urmă a acumulat 4.733 km la volan în șase zile.
Și Attila este înapoi la serviciu, parcursul de 104 km din ultima săptămână dovedind ca autonomia Konei te face sa uiți, în exploatarea de zi cu zi, că mai trebuie încărcată, din când în când.
![](https://electromobilitate.com/wp-content/uploads/2020/09/kona-Tudor-weekend-1024x768.jpg)
De la Tudor am aflat de o frumoasă excursie de sfârșit de săptămână în zona Hațeg:
Drumul de vineri 11.09 a inclus porțiunea Timișoara-Sălașu de jos (8 km distanta de Hațeg) și o excursie la rezervația de zimbri de la Hațeg.
De la Timișoara am ales ruta Buziaș-Lugoj-Caransebeș-Hațeg deoarece nu se justificau cei 25 km în plus pentru a merge pe autostrada.Pe toată durata călătoriei am fost 4 persoane în mașina și aerul condiționat setat pe 22-23 grade, modul automat.
Sâmbătă am vizitat mănăstirea Prislop, lacul Cincis și Castelul Corvinilor, adunând aproape 100 km pe drumuri naționale și județene la temperaturi exterioare de 30 grade.
Duminică am pornit spre casă și am obținut un consum excelent, mai mic decât la drumul spre Hațeg, cu toate ca am circulat în aceleași condiții (maxim 10 km/h în plus peste limita de viteză).
Singura încărcare pe parcursul excursiei a fost la o priza de 230 V, peste noapte, cu încărcătorul mașinii setat la 8 A pentru a nu suprasolicita instalația electrică.
Tudor Marchis
Echipa PSA
Silviu menține stilul de conducere sportiv cu un consum mediu constant în zona 18 kWh/100 km și ne povestește pe scurt:
Datele de săptămâna trecută (90% extraurban, în timpul săptămânii mașina a fost la garanție pentru niște erori random de pe bord, nu erau grave):
325 km cu 18,1 kwh/100 km cu 43 km/h .
Practic aceștia au fost km pentru consum Bucuresti-DN1-Cheia & Cheia-Autostrada A3-București.
Silviu Matei
Laura și Răzvan au utilizat mașinile în oraș acumulând 40 km în Timișoara, respectiv 104 km în București. O dovada în plus că teama de autonomie pentru utilizarea zilnică a unei mașini electrice nu este justificată și că tendința de a achiziționa mașina cu acumulatorul cel mai mare poate fi costisitoare, dacă nu este utilizată la întregul potențial.
Concluzii despre costurile cu energia electrică, după 15 săptămâni de vară
Nu este pentru prima oară când comparam costurile cu energia electrică pentru modele electrice. Ionicii au fost atenți supravegheați pentru mai bine de un an, fiindcă părea incredibil de mică gaura lăsata în buzunar, chiar și după mii de kilometri parcurși.
Este însă pentru prima oară când înghesuim în același grafic valori teoretice* ale unor modele atât de diferite cum ar fi VW e-Up, Hyundai Kona, Opel Corsa e și Peugoet e-208 și e-2008.
Care este scopul unei astfel de „tocănițe de electroni”? Pur și simplu de a demonstra că intre cel mai mare consum înregistrat în perioada de vară (11.60 lei) și cel mai mic (6.40 lei), diferența este de aproximativ CINCI LEI.
Cu alte cuvinte, chiar dacă procentual consumurile diferă semnificativ, transpus în lei, ceea ce ne doare pe toți la buzunar, când ne apucă dorul de ducă, diferența este mai mică decât prețul unui litru de benzină la 100 km.
Așa cum bine zicea Cristi Tudor de curând, cu electrica te apucă dorul de ducă cam des. Cine nu crede să vorbească cu Paul, care a parcurs peste 40.000 kilometri în patru luni cu Kona.
* NOTĂ: pentru a compara costurile cu energia electrică intre cele șapte modele am considerat încărcarea acasă la un preț de 0.65 lei/kWh și am ignorat încărcările gratuite, sau cele achitate în străinătate.
![](http://electromobilitate.com/wp-content/uploads/2023/09/DB-la-Spring-23-sept-2023.jpg)
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.