Introducere
Încep articolul prin a spune că luna martie 2023 a fost poate cea mai specială pentru mine, pe plan personal!
În 03.03.2023 a venit pe lume fetița noastră dragă Lara și de atunci toate lucrurile s-au schimbat, trăgând linie, în bine!
Astfel, am un argument în plus să țin planeta mai curată. Momentan ajut cu mersul cu o mașină electrică și reciclând 99% din Pet-uri, sticle și doze, iar în viitor când va fi posibil să mă mut la casă și să produc toată energia pe care o consum, în intenția de a merge către carbon neutral.
Datele lunii martie 2023 pentru ID.3
Revenind la parcursul cu ID.3-ul, în luna martie am parcurs 536km cu un consum mediu de 17.2kWh/100km, în detaliu în imaginea de mai jos:
Distanța parcursă în această lună este una modestă, pentru că am trecut de la călătoriile de la sfârșit de săptămână și cumpărăturile la două zile, la plimbările scurte cu căruciorul de copii și comenzile on-line.
Costurile cu încărcările s-au împărțit în două: acasă 29lei și abonamentul la EnelX 90lei. Puteam încărca acasă toată energia, mai ales că ID.3-ul mai mult a stat parcat, decât să fie pe drum ca odinioară, dar pentru că tot aveam abonamentul disponibil am zis să și consum cei 60 kWh pe AC, în dorința de a menaja bateria.
Consumul de luna aceasta a fost caracterizat de deplasări scurte prin oraș, iar pentru că luna martie a fost diferită total de tot parcursul meu în cei peste 2ani de raportare nu îi voi da o notă aparte, nici nu voi compara direct cu datele de anul trecut, pentru că scenariul este atât de diferit.
Costurile per 100km sunt ceva mai ridicate comparativ cu lunile trecute, dar și distanța parcursă a fost atipică, iar cu excepția a 29 kWh încărcați pe cupon, restul de aproape 100 kWh contracost.
Tot în luna martie 2023 am atins borna de 60.000km, sunt la jumătatea garanției mașinii (120.000 km).
Bateria în CarScanner a scăzut la 53.800 Wh, trebuie să găsesc o fereastră de câteva ore să fac un test de capacitate, pe lângă dorința de a nota exact capacitatea rămasă în baterie, sunt și foarte curios dacă într-adevăr am pierdut cca 1 kWh comparativ cu ultima măsurătoare de la 35.000km.
Iar, de curând am revenit la roțile de vară.
Informațiile utile legate de anvelope ar fi următoarele:
- Anvelopele de iarnă mai au 5mm, cei 3mm fiind tociți în aproximativ 30.000km (jumătate din distanța ID.3-ului).
- Anvelopele de vară de pe față, montate noi anul trecut (din dorința de a scăpa de o vibrație la peste 80 km/h cauzată de anvelope), Continental (215/45/20) cu tehnologia ContiSeal (cu adevărat de ajutor – povestesc mai jos), s-au tocit 2mm în 15.000 km – cam mult.
- Anvelopele originale Goodyear Efficient Grip (215/45/20), care au stat pe spate – acolo unde este tracțiunea, s-au tocit 3mm în 30.000 km – ceva mai bine.
Jos pălăria pentru tehnologia aceasta de auto etanșare, pe care o au mulți producători.
Am mers, cine știe cât, cu un șurub în roata față. Când am făcut schimbul de roți în octombrie 2022 am văzut șurubul, dar la recomandarea băieților de la vulcanizare am amânat repararea la montarea de acum din primăvară, iar surpriza a fost că anvelopa nu a pierdut deloc presiunea.
Cu ocazia schimbului de roți am evaluat la ochi și la mână (foarte precis, nu?) uzura discurilor: Uzură 0 după 60.000km!
Nici nu a mai fost nevoie să fac poză, la nevoie vă ajut cu o poză mai veche, pentru ca discurile de pe față arată ca noi.
Concluzie
În concluzie, luna martie a fost o lună atipică pentru mine, dar plină de tot felul de învățături, printre care: a învăța cum să montez corect o scoică în mașină, cât de importantă este o oglindă să vezi copilul în spate și cum să parcurgi 10km prin oraș fără să depășesc 30 kW putere cerută de la motor.
Concluzia deja știută că mașina electrică nu este deloc o piedică atunci când ai un copil, ci din contră: mergi în liniște, fără fum, fără vibrații, accelerații line chiar și rapid.
Iar să găsești habitaclul la o temperatură potrivită este neprețuit! 😊
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.