S12 Status ID.3 și Megane E-Tech – compilat de cel mai tânăr cronicar

Introducere

Marcel a preluat de curând, din mers, cronica săptămânală pentru echipa ID.3, plus invitatul lor George (Renault Megane), de la Alex, care începând din 3 martie este absorbit de noi responsabilități, odată cu venirea pe lume a primului copil Lara.

Dar cum avea să afle Marcel destul de repede, ceea ce la prima vedere pare o simplă compilare a textelor primite de la colegi, răpește câteva ore de muncă în fiecare săptămână, mai ales atunci când dorești să plasezi echipa într-un context mai larg, cum este progresul electromobilității din România și Europa.

In același timp, o aglomerare neobișnuită la locul de muncă, a împins pasiunea pentru proiectul nostru pe un plan mai îndepărtat. Soluția găsită a fost… o mână de ajutor de la fiul său Dragoș.

Bun cunoscător al echipei, după participarea la primul eveniment din 2023, cel de din țara Dornelor, Dragoș devine la 16 ani cel mai tânăr cronicar pe blog.

In introducerea fiului său comunității Marcel ne scrie:

Dragoș îmbină școala cu sportul în timpul săptămânii, fotografia fiind o a doua pasiune. În weekenduri aleargă după poza perfectă. In același timp este la vârsta când tehnologia naște tot mai multe întrebări.

A ratat la mustață Transcarpatica II, dar a cerut un remake, astfel am făcut un tur Cluj-București-Transfăgărășan.

Ne-a însoțit la Vatra Dornei, mândru să poarte un tricou cu Electromobilitate.

Bun venit Dragoș pe blog, în calitate de cronicar al echipei VW ID.3!

Te așteptăm la evenimentul de la Timișoara în 20-23 aprilie!

S12 Status ID.3 și Megane E-Tech

Temperaturile din ce în ce mai ridicate, aferente lunii martie, își fac simțită prezența în graficele săptămânale de consum, electromobiliștii noștri înregistrând consumuri în scădere. Acestea fiind spuse, haideți să aruncăm o privire asupra datelor înregistrate de ID.3-urile lui Marcel(CJ), Alex(B), Călin(CJ) și Megane-ul lui George (AR).

Datele Echipei

La finalul săptămânii 20-26 martie, echipa a acumulat un total de 1534 km, cu o medie de 14,7 kWh/100km.

Iar pentru că se împlinesc 115 săptămâni de date de la cel puțin trei participanți (în total șase), am adăugat și domeniul de consum pe termen lung, care indică clar variațiile dintre sezonul rece și cel cald.

Este ușor de observat că media valorilor din lunile trecute a fost mai scăzută decât cea rezultată din datele comunicate anul trecut. In ce măsura este contribuția ultimului update de soft, sau componența diferită a echipei, rămâne încă un subiect de dezbateri aprinse între colegii noștri cu ID.3.

Consumul mediu săptămânal

Asa cum scriam în paragraful introductiv, creșterea temperaturii a dus la scăderea consumului pentru toate cele trei ID.3-uri.

Bordul Megane-ului lui George a indicat pentru a treia săptămână la rând valoarea de 13 kWh/100km, un aspect foarte rar întâlnit. In contextul schimbării rutinei zilnice, naveta între Ineu si Arad, cu o excursie la Băile Herculane, Megane-ul continuă să ne surprindă. În curând va avea cel puțin un coleg de echipă, cu care va fi mai ușor de confirmat performanțele deosebite din primele 21 săptămâni, de când George contribuie la proiectul nostru.

Le dăm cuvântul colegilor noștri, pentru a afla detalii despre condițiile în care s-au realizat valorile din ultima săptămână.

Marcel – ID.3, Cluj

  • distanța parcursă: 648 km
  • consum: 14,35 kWh/100km
  • încărcări: 5xAC 103,5 kWh
  • cost: 4 ron, parcare

Din nou o săptămână liniștită, rutina zilnică legată de navetă și dus copiii la școala și sport. Vremea în ușoară încălzire, ceea ce se vede și în rezultatul consumului, fiindcă am început să nu mai folosesc precondiționarea. 

Distanțele între încărcări au crescut. Cu temperatura mai ridicată, în special noaptea, am hotărât să nu mai încarc dacă SoC este în jurul a 35-40%, cum procedam în zilele cu temperaturi negative. 

Călin – ID.3, Cluj

Pentru săptămâna ce s-a încheiat, prima de primăvară, am 140 km parcurși doar urban, consum 16,9 kWh/100 km. Temperaturile mai ridicate ale sfârșitului de săptămână au îmbunătățit valoarea finală de consum.

Săptămâna trecută am avut ocazia să mă deplasez dimineața zilnic pe același traseu, aceeași oră (ca un fel de navetă să zicem) și am înregistrat valorile obținute în acest interval (Luni – Vineri) doar pe drumul dus. Întoarcerea am făcut-o la diferite ore, în alte condiții de trafic. 

Din traseul nu deosebit de prietenos pentru o mașină electrică, cu diferențe de nivel (din ultimii 600m – 400m doar în urcare), relativ scurt , temperaturi sub 10°C , cu  19°C temp. habitaclu și 2 persoane la bord, a rezultat un consum mediu de 32 kWh/100km (echivalentul unor valori între 3,3 L/100km și 12 L/100km * )

* preț minim Hidroelectrica (0,68 RON/kWh), preț maxim Renovatio (2,49 RON/kWh), preț benzină 6,64 RON/L.

Alex – ID.3, București

În săptămâna 20-26 martie am parcurs 127km cu un consum mediu de 14.6 kWh/100km.
Am trecut de 60.000 km!

Voi face tot posibilul să vin cu niște rezultate cu privire la capacitate curând. 
Săptămâna viitoare trec la roțile de vară. Poate e și o coincidență cu temperaturile în creștere, dar în anii trecuți am observat o scădere de consum imediat după schimbare.

George – Megane E-Tech Arad

– km efectuați: 559
– consum mediu: 13kWh/100km

Am făcut o deplasare la Herculane, mergând pe traseul Ineu-Arad(autostradă)-Lugoj(autostradă) – Herculane total 278 km, 120 km/h pe autostrada, 2 persoane cu bagaje cu consum mediu 13.8 kWh/100km pe dus.

In plus, am vizitat zona Orșova și Drobeta, aproximativ 100 km cu consum mediu de 12.4 kWh/100km.

Am plecat de acasă cu 100% baterie și am ajuns la Herculane cu 31% SoC. Încărcare asigurată la hotelul unde am fost cazați – au stație pentru clienți, cu costul energiei electrice inclus în prețul cazării.
– încă sunt cu cauciucurile all-season;
– 0 costuri în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.