Nu chiar totul este roz cu Dacia Spring – TREI LUNI așteptare pentru o siguranță?!

Trecând peste excepția de pe piața auto din România, unde un model Dongfeng, rebotezat cu abilitate Dacia, a cucerit 50% din înmatriculările de modele electrice, trebuie să recunoaștem că prețul accesibil, după subvenții, a propulsat micuțul Spring pe locul 4 al înmatriculărilor europene în primele două luni din 2023, într-o companie selectă.

Sursa: CleanTechnica

Urmărind cronica colegilor springari de mai bine de un an și jumătate, am aflat de călătorii năstrușnice în Germania, de drumuri în toată țara, de lupte pentru un loc de încărcare ”rapidă”, dar mai ales de eficiența și, din fericire pentru Marcel, Mihai și Octavian, de lipsa de probleme tehnice.

Cu totul altfel stau lucrurile pe grupurile din media socială, unde aspectele negative tind să domine folclorul online. La adăpostul anonimatului oferit de platformele sociale, cu înjurăturile și bădărănismele de rigoare, îndrăgitul Spring este terfelit în fel și chip.

Întâmplarea face, ca cei trei colegi din echipa Spring să fie în așteptarea unor noi modele electrice. Nu fiindcă ar fi nemulțumiți de mica Dacie made in China, ci tocmai fiindcă această mașină accesibilă le-a deschis ochii și apetitul spre mobilitatea electrică la cote mai înalte.

In așteptarea livrării noilor modele, deocamdată semi-secrete, care țin întreaga echipă pe jar, să vedem însă care este reacția celor cu mai puțin noroc, care au tras lozul necâștigător al unui Spring cu defecțiuni. Intr-un articol din februarie Mihai (Spring, Fălticeni) scria:

Dar nu totul este perfect și lipsit de griji în universul Spring, așa cum semnalează un pasionat proprietar din comunitatea noastră, dar și experiența mea din sfârșitul de săptămână cu evenimentul din Țara Dornelor.

Dacia Spring – la mijloc de februarie cu emoții și consum în dinți de fierăstrău

După câteva săptămâni, la întrebarea noastră despre când vom începe colaborarea la proiect, Răzvan a răspuns cu un mesaj, care semnalează că Springul lui în loc să zburde vesel pe șosele, odată cu sosirea primăverii, adună praf într-un service în așteptarea unei piese.

Din păcate, încă în service. La mine este vorba de siguranța generală de la bateria de tracțiune.
Piesa este comandată și va ajunge în Romania cel mai probabil după data de 14 martie, conform Vocea Clientului.

Așadar, pentru defecte electrice la Dacia Spring, pentru remedierea pe garanție, în acest moment se așteaptă ~ 3 luni de zile. Mai pot spune ceva?…

Răzvan, 26 februarie 2023

Cu răbdarea spre final, astăzi Răzvan a revenit cu o poveste tristă, din păcate tot mai des auzita în răndul proprietarilor de Spring.

După mai bine de o lună de zile de la ultima noastra conversație vis-à-vis de Spring-ul meu proaspăt achiziționat, dar care  s-a defectat după numai două săptămâni de exploatare și ~ 500 km parcurși, țin să anunț că mă aflu în aceeași situație, încă nu a fost reparat! Piesa defectă, aparent siguranța principală de la bateria de tracțiune (cei de la Dacia sunt destul de secretoși și nu oferă multe informații), nu are încă un termen de livrare după mai bine de trei luni de la incident.

Am facut numeroase “presiuni” pe toate canalele de comunicație cu reprezentanța Dacia, prin apeluri telefonice la Vocea Clientului și unitatea service, unde am dus masina pentru remedierea defectului, chat și formular de reclamație la Dacia, însă de fiecare dată mi-au spus că nu au termen de livrare pentru piesa defectă și că mă vor anunța când au mai multe informații.

Intr-un final, am fost contactat începutul lunii februarie de un reprezentant de la Vocea Clientului, care m-a „asigurat” că în data de 29.03.2023 va fi livrată piesa câtre unitatea service și în maxim 2-3 zile îmi voi primi înapoi mașina reparată.

Am sunat la Vocea Clientului pe 31.03 să mă interesez dacă a fost livrată piesa, deoarece nu aveam nicio veste de la unitatea service și surpriză: piesa nu a ajuns la unitatea service, iar status-ul era schimbat din nou în „fără termen de livrare”. Tipic?… sau ghinionul meu? Care este experiența altor clienți?

Pe această cale doresc să “punem în gardă” posesorii de Dacia Spring despre perioadele foarte mari de așteptare, de peste 3-4 luni de zile, pentru remedierea defectelor în baza garanției, deoarece nu există piese de schimb pe stoc!

Dacia Spring, considerată în România “succesul electromobilității” este o dezamăgire pentru mine, un eșec din punct de vedere al logisticii pieselor de schimb, deși acest vehicul se comercializează de mai bine de un an și jumătate în România.

Am văzut foarte multe anunțuri de vânzare pe OLX, care la prima vedere pot părea “o afacere” datorită cererii foarte mari pentru acest model electric, dar probabil actualii proprietari sunt speriați și de acest fenomen al lipsei pieselor de schimb pe stoc.

Razvan – 3 aprilie 2023

ALO! Dacia-Renault-Dongfeng, nu credeți că toți clienții de Spring merită să se bucure de economiile cheltuite pentru mașina lor?

Unde este Protecția Consumatorilor în astfel de situații?

Poate ajuta o plângere colectivă în instanță a proprietarilor de Spring imobilizați de lipsa pieselor de schimb?

In final, nici un model livrat pe piață nu poate fi mai bun decât service-ul oferit pe termen lung. Cândva, nepăsarea de acuma se va răzbuna pe cei ce cred că proprietarii de Spring merită ignorați. Dar până atunci???

6 Responses

 1. Gigi spune:

  Intr-adevar, ca posesor de Spring de 1 an si 5 luni, pot sa confirm ca service-ul de la Dacia/Renault e absolut jalnic pentru Spring (mecanicii habar nu au cu ce se mananca o masina electrica), iar piesele de schimb sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire.
  Si cum calitatea masinii nu e cea mai grozava, trebuie sa dai acatiste la biserica sa nu ti se strice ceva, fiindca ve ave nevoie de luni bune de rabdare pana sa vina orice piesa de schimb din China.
  Eu unul ma declar norocos fata de altii cu masinile impobilizate cu lunile in service, fiindca mie in 17 luni mi s-a stricat doar sistemul de apelare SOS acum o luna si jumatate. Bineinteles ca n-am nici o sansa sa mi-l schimbe in urmatoarele luni, sper doar sa-l schimbe pana la expirarea garantiei. Bine ca pot totusi sa circul cu masina.

 2. Razvan spune:

  @Gigi – Sa stii ca aici am gresit. Pe asta n-am botezat-o la biserica… ce inconstienta pe mine! Lasand gluma la o parte, unul din micul grup „de suferinta” mi-a dat vestea bomba astazi: „previzionare” pentru sosirea piesei (avem acelasi defect constatat) este 16 mai!!! Atentie, „previzionare” nu certitudine!!! Daca spun ca astia nu sunt normali la cap, nu cred ca gresesc…

 3. Gigi spune:

  Ai incercat sa faci si o reclamatie la ANPC ? In unele cazuri a ajutat sa mai „apara” unele piese pe care nu le gaseau de luni de zile.

 4. Razvan spune:

  @Gigi DA! Am facut pe 20 februarie. Termenul este 45 de zile pentru comunicarea unui rezultat din partea ANPC.

 5. Razvan spune:

  Vin cu informatii noi: un alt „coleg de suferinta”, cu acelasi defect constatat la Spring-ul sau si care are masina imobilizata in service din 17.01.2023, a primit ieri o veste soc dupa mai multe minute petrecute la telefon cu un reprezentat de la Vocea Clientului: termen „estimat”, atentie, pentru sosire piesa 16.05!!!! 16.05?!! Adica, aproximativ 5 luni?! Avand in vedere ca si in cazul meu linistea este apasatoare, cel mai probabil am acelasi termen „estimat”. Sa poluam atunci, zic…

 6. Razvan spune:

  Update final: joi 13.04, masina a fost in sfarsit reparata!!! Lista de interventii este urmatoarea: reprogramare EVC, inlocuire modul DC-DC, inlocuire siguranta heblu baterie tractiune, verificare incarcare, verificare AC. Masina merge super, multumesc pentru suport electromobilitate, in special lui Dan. De acum ne vom auzi mai des, cu rapoarte consum, istoric deplasari si mici upgrade-uri. Sarbatori fericite si prize libere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.