e-bike: motivatie cu 750Wh

Introducere

Cu siguranță Mircea nu mai are nevoie de introducere pentru membrii comunității pasionate de mobilitatea electrică.

Dincolo de ideea în sine a unui blog dedicat elecltromobiliștilor și de realizarea tehnică, pentru care îi mulțumim de fiecare dată, Mircea a contribuit cu numeroase articole de test drive, excursii electrice și călătorii paralele. În plus, a participat la majoritatea evenimentelor organizate în cadrul proiectului, împreună cu invitații săi, care au avut prilejul să cunoască în direct numeroase modele electrice și să stea de vorbă cu proprietarii acestora.

Probabil cel mai cunoscut serial la care a fost coautor este comparația Hyundai Kona hybrid vs. electric, în care împreună cu Tudor au notat și prezentat sistematic parcursul, consumul și costurile de alimentare și cele de întreținere cu doua variante ale îndrăgitului model sud-correan.

Astăzi, Mircea inaugurează un nou serial, despre primele sale experiențe cu o bicicletă electrică. Deși a creat un spațiu dedicat pasionaților de acest subiect, îl așteptăm pe blog cu cât mai multe aventuri cicloturistice, pentru a susține interesul celor ce văd în bicicletele electrice o soluție mai bună pentru reducerea poluării fonice și a celei cu gaze de ardere, dar și pentru descongestionarea orașelor.

Rezultatele din orașele care au „sacrificat” o bandă de circulație în zonele centrale și au transformat-o în zonă dedicată celor ce se deplasează cu trotinete și biciclete sunt încurajatoare.

Un share pentru comunitatea electromobilitate a experientelor mele (de amator) cu un e-bike pentru cine dorește să faca o achizitie

Motivatia

Intenționat am dat acest titlu la articol pentru ca achiziționarea unei astfel de biciclete trebuie (din punctul meu de vedere) sa fie compusa din minim doua componente esentiale:

  • motivatia de a petrece timp de calitate in natura cu toate componentele benefice (peisaje, oxigen, green therapy, liniste, etc.)
  • motivatia de a face miscare (sport) pentru propria sanatate


În ceea ce urmează, pe scurt vreau să dezvolt puțin cele doua puncte cu cateva exemple personale.

Early morning: Riding in the sunrise

Timp de calitate in natura

Pe scurt: ajungi mai departe și evident explorezi mai mult, sa vezi peisajul dorit în timp util, vei atinge obiectivele tale eficient..
Urcarile nu mai sunt o povara, din contra se vor transforma într-o plăcere.

“Range anxiety” – nu exista asa ceva!
Și dacă nu mai ai energie in acumulator, ai ajuns la 0%, atunci continui cu propria energie 😁! (de aia este bicicleta nu?)

Cu cat biciclistul este mai ușor în greutate, cu atat va putea parcurge distanțe mai mari cu aceeași cantitate de energie in acumulator.. si cred ca acum este momentul perfect sa fac trecerea către următorul punct care vreau să-l ating:


Sănătatea și motivația pentru mișcare


Consider ca acesta este punctul cel mai strong la un e-bike: deja aștepți următoarea aventura, sau deplasarea în punctul X sau Y. Părerea mea este că elementul de “novelty” nu dispare deloc usor !
As putea face si mica o referire la StarWars: “The force is strong in this one Luke!”

Dau cel mai simplu exemplu: în localitatea în care mă aflu exista pista dedicata de biciclete. La început cand m-am mutat mergeam destul de des cu bicicleta, dar cu timpul, inevitabil am ajuns sa nu o mai folosesc spre rușinea mea și în detrimentul sanatatii mele. De cand am e-bike-ul.. pot sa zic linistit ca am un spike în kilometrii parcursi si mențin obiceiul sănătos de a face mișcare zilnic – pentru ca deja aștept sa mă sui pe ea și doar sa merg indiferent de vreme!
     

Poza surprinsa la rasarit pe pista de biciclete

Precum am menționat și începutul articolului, mă consider un amator – drept urmare nu pot decat sa fac apel și la alți amatori să încerce o bicicleta electrica: tot energia ta o folosești doar ca-ti poti doza efortul !

„O bicicleta electrica te ingrasa”

Am auzit recent acest “statement” si am sa zic un singur lucru: Cine zice acest lucru, nu folosește des bicicleta de niciun fel – fie ea una de sala, o bicicleta normala sau electrica!

Acesta seste BMI-ul meu orientativ la momentul scrierii acestui articol – ..evident se poate mai bine!

Personal, sunt motivat la maxim de e-bike si precum mentionam mai sus: cu cat slabesc mai mult, cu atat pot sa ating distante si mai mari!

The e-bike…

Precum probabil stiti, biciclete electrice (și în funcție de utilizare) au motorul pozitionat in mai multe locații: roata din fata, în mijloc la pedale sau în roata din spate.

Ma refer in acest articol la e-bike-urile care au motorul pozitionat in mijloc care este doar pe post de “pedal-assist”.
La modelul meu, acest pedal-assist intervine doar intre [0 – 25) km/h pe baza unor “riding modes”:

Overview my e-bike
  • TURBO (max pedal assist power)
  • eMTB
  • TOUR+
  • ECO
  • OFF (no pedal assist power)


Nu exista “throttle” la acest tip de e-bike, doar pedal-assist.
Am ales acest model pentru ca este ușor de făcut service și intra în categoria de folosinta pe care mi-am dorit-o.

Experiente si trasee

Într-o luna am reușit sa acopar doua trasee de Mountain Bike frumoase:

  • Cladova – Căsoaia – Cladova (37.63KM)
  • Ianova – Herneacova (Centrul de Echitatie) – Altringen – Nadăs- Ianova (64.42KM)
Rezumat cele doua trasee mai lungi

CLADOVA – Overview

Traseul de 37.63 km de la Cladova (județul Arad) suprapus cu unul mai vechi.
Am mai făcut același traseu cu o bicicleta normala, asadar pot sa va arat o comparatie vizuala in aceasta poza.
Cu albastru – bicicleta normala
Cu roșu – bicicleta electrica


Cu bicicleta normala (albastru): eram obosiți și epuizați după urcare, drept urmare, nu am mai fost motivati sa urcam sau sa exploram, ne-am demotivat destul de repede după cateva urcari care au necesitat “push bike”.
Cu bicicleta electrica (rosu): după ce ca am parcurs enorm de mult în aceeași cantitate de timp încă mai aveam 41% baterie rămas. Pe traseu am folosit cu precădere modul TOUR+ și ECO pentru a fi econom cu bateria dar și pentru “antrenament” iar la urcari am folosit modul eMTB și doar de 2 ori TURBO (cele mai dificile și cu înclinare mare)

Din păcate nu am date suficiente (cu bicicleta normala nici nu ma mai interesa pe atunci sa folosesc trackere) ca sa pot spune cu cat % am parcurs mai mult cu e-bike versus cea normala.

Cu toate acestea, cred ca este destul pentru a forma măcar o idee buna și de a-mi susține punctele dezvoltate mai sus.

CLADOVA – in poze..

Drumul la stanga pe bicicleta normala a fost „push-bike” dar cu e-bike a fost un fleac
Nu mi-a venit sa cred unde am ajuns la prima iesire cu e-bike-ul…

IANOVA – Overview

Traseul de 64.42 km de la Ianova

Ianova a fost cel mai mare traseu pe care l-am făcut vreodată cu bicicleta și constituie un record personal 64 de kilometri parcursi pe o bicicleta in natura !

Pe trail am intalnit doi fazani, doua caprioare si am avut ocazia sa vizitam locuri deosebite in natura. Am avut parte de macadam, drum forestier, drum agricol, asfalt adica: “all-in-one”.

IANOVA – in poze..

la 7:20am se invartea roata.. m-am oprit un moment sa surprind aceasta poza iar in spatele meu sarea o caprioara pe alt camp
In padure…
Putin asfalt si am poposit la „Casa Altringen” sa ne alimentam doar cu mancare si apa
Nadăs – satul părăsit, un bonus in drumul nostru la intoarcere

MENTENANTA (cateva cuvinte)

Un mic spray de apa dupa orice tura lunga va face minuni pentru e-bike mai ales pentru a prelungi viata componentelor

Există pe youtube o groază de video-uri de la oameni profesionisti, personal eu recurg la următoarele:

  • Bicicleta după orice traseu lung cred ca se va bucura de spray de apă și la uscare pe lanț: ulei.
    Atentie, este indicat a nu se spala cu jet de mare presiune.
  • Bateria: o incarc conform manualului, și o tratez ca „pe un om” cand vine vorba de temperaturi (sta în birou cu mine) 

In final..


Ce vreau sa transmit în final este ca în acest caz: am parcurs distante mari cu usurinta iar cu e-bike-ul a fost mult mai “fun” si “engaging”!

In acest moment, eu vad lucrurile in felul urmator:

Pozitive:

  • miscare in aer liber indiferent de vreme (pe traseul Ianova temperatura a depasit 38 grade)
  • in momentele grele pe urcari, bicicleta electrica te tine motivat sa continui – tu decizi cat sa te ajute
  • distante mari, peisaje deosebite
  • baterie arhisuficienta!
  • poti sa si tragi dupa tine pe cineva care nu mai poate sau este cu o bicicleta normala
  • a doua zi nu esti „distrus” dupa un traseu dificil, deja astepti urmatorul

Negative:

  • greutatea mare dar m-am obisnuit si nu ma impacteaza asa de mult precum am crezut (in acest moment si pe traseele care le-am parcurs)
  • mentenanta / atentie mai sporita

Pentru cine doreste, va invit sa ma urmariti pe Strava unde am creat si un club in care putem sa share-uim trasee faine care pot fi o sursa de inspiratie sau motivatie si pentru alte persoane din comunitatea electromobilitate cu interes sau pasiune pentru acest sport:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.