In weekendul 24-26 iunie am avut plăcerea să particip, alături de multi alți electro-entuziaști, la „Marea Unire Tesla”, eveniment găzduit în parteneriat cu primăriile din Giugud, Alba Iulia și Păuca. Rândurile de mai jos reprezintă „filmul” evenimentelor din perspectiva mea, posesor de Model 3 SR venit la eveniment cu Familia (soția și cei doi copii).
Călătorie spre Alba Iulia pe Transfăgărășan
Am plecat dimineața, pe la ora 9 din Călărași, știind că avem un drum lung în față, de aproximativ 500 km cu 100% baterie. La 9.30 deja intram pe A2 și setam pilotul automat pe 100 km/h știind că ideal ar fi să încărcăm direct la Tesla Super Charger în Pitești. Am parcurs 100 km pe autostradă cu un consum mediu de 123 Wh/km, după care navigația ne-a „route-at” prin București, ceea ce s-a dovedit o mare eroare. Am parcurs 17 km prin București, vinerea, în 58 de minute, aproape la fel de mult cât făcusem pe autostradă, prin aglomerație și claxoanele tipice plaiurilor noastre mioritice.
Odată ieșiți din aglomerație am intrat pe A1 spre Pitești, din nou cu pilotul pe 100 km/h, după încă 1h și ceva am ajuns la Pitești, era deja 12:45 și am decis că e o ocazie bună să luăm prânzul. Pâna când cei doi „tazmanieni” au terminat de devorat pizza „cu de toate” așa cum au comandat-o ei, „Fram” (cum este poreclită mașina datorită culorii:)), a terminat încărcarea complet și am pornit la drum, total timp încărcare 35 minute. Consumul pe porțiunea de drum acasă-Pitești îl aveți mai jos în imagine.
Am decis să scoatem maximul de fun din această plimbare, așa ca de la Pitești am urmat drumul spre Transfăgărășan, era și păcat să ratăm așa o șansa! Nu cred că e nevoie să menționez frumusețea Transfăgărășanului, dar țin să menționez că pe traseul către Bâlea Lac am văzut nu mai puțin de 4 URȘI pe carosabil, motiv de bucurie pentru cei mici și de relativă panică pentru mine, dat fiind ca erau PE CAROSABIL. Ajunși la Bâlea am făcut o pauză de o fotografie și un Kurtos Kolac și am continuat traseul către Sibiu, la vale! Am reușit un consum uimitor dat fiind viteza de deplasare și urcușul pe care îl puteți vedea mai jos.
În jurul orei 18.00 am ajuns la Super Charger Sibiu și, la fel cu prima oară, am decis să mâncăm ceva cât timp mașina este la încărcat, ceea ce am și făcut, copii bucurându-se din nou de mâncare nesănătoasa, de la Mall:).
După 30 de minute, „Fram” era cu burta plină și am pornit pe ultima bucată spre Alba Iulia unde urma să ne cazăm pentru eveniment. La 19.30 am ajuns la Vila Preciosa, parcurgând aproximativ 500 km în 10 ore pe cel mai frumos drum din România, cu 1h și 5 minute totale de încărcat și 74% baterie rămasă. Consumul total a fost undeva la 66 kWh pentru întreg parcursul, pentru care alimentând doar în rețeaua Tesla Super Charger nu am plătit un leu.
La 21.30 am coborât la cină, unde ne-am revăzut cu prieteni dragi, membri ai T.H.O.R dar și cu oameni noi, la fel de entuziaști, cu care am discutat pe marginea pasiunilor comune, de la electromobilitate la sustenabilitate energetică și chiar pescuit :).
Aici am cunoscut și doi oameni care au fost implicați din partea locală cu organizarea, Dan și Călin, care mi-au făcut o impresie foarte plăcuta despre cum se poate face și în România lucrurile să funcționeze „ca afară” și cărora le mulțumesc în aceste rânduri pentru implicarea și susținerea de care au dat dovadă.
La 24.00, după un light show dat la miezul nopții ca încheiere a serii, am mers la culcare obosiți dar mulțumiți de prima noastră zi din excursia de week-end de la Marea Unire Tesla!
Ziua evenimentului
Sâmbăta ora 9.00 după micul dejun luat în grabă am plecat cu toții, 26 de mașini, către Ciugud unde am fost întâmpinați de domnul Primar Gheorghe Damian, cu care am băut cu toții o cafea în timp ce cei strânși în curtea primăriei, admirau mașinile și făceau schimb de impresii și idei.

La 10.00 Cosmin (T.H.O.R) a făcut o demonstrație despre cum funcționează Tesla pe partea de condus autonom, în timp ce alți câțiva, printre care și eu, am discutat cu presa despre situația infrastructurii din România, despre mașina electrică ca mod de a călătorie, despre Electromobilitate și Sustenabilitate în general.
După demonstrație a urmat vizita la sediul primăriei unde am aflat că sunt doar 12 angajați pentru ca nivelul de digitizare este foarte ridicat, ceea ce a fost o veste îmbucurătoare, să aflu că se poate și la noi.
Tot aici, T.H.O.R a făcut o donație către Primărie sub forma unui Wall Charger Tesla.
A urmat vizita la școala smart din comună, o scoală unde eu cu drag mi-aș trimite copii să învețe pentru că este din alt film; de la table „digitale” la sistemul de lumini adaptabile ambientului și până la aparatul de reciclat din curtea școlii, unde copii primesc un „Ciuguban” pentru fiecare pet pe care îl reciclează, școala asta este ceea ce toate școlile din România ar trebui să fie!
De la școala Smart am mers la cel mai mare resort de Golf din România, Theodora Golf Club unde am văzut ce înseamnă o investiție făcută așa cum trebuie și cum se pot face în România lucruri de care să fim mândri.

Acolo am repetat bine-cunoscutul Light show, am prezentat mașinile, și am plecat să luăm prânzul în apropiere, organizat tot de echipa din Ciugud, unde ne-am luat „La revedere!” noi urmându-ne drumul către Păuca.

Pe drumul spre Păuca, parcă pentru a ne mai trezi din vis, am dat peste o porțiune de drum pe care autoritățile din Județ „l-au uitat”. Cu greu am parcurs cei 3-4 km de drum rupt, dar care se pare că va fi si el reabilitat.
Ajunși în Păuca am fost primiți de Primarul localității, dl. Nicolae Dancu, care este unul dintre cei mai longevivi primari din România, fiind la al 8-lea mandat. Am vizitat și aici obiectivele renovate sau construite în sistem SMART: Primăria și Școala din localitate, care nu erau cu nimic mai prejos decât cele din Ciugud, într-o localitate cu puțin sub 2000 de suflete, dar cu Scoală si Primărie demne de oraș dezvoltat.
După o gustare luată în stil local (nu vă dau detalii ca să nu va fac poftă) am plecat de la Păuca impresionați de ceea ce a realizat aici un Primar aproape 30 de ani!
Am făcut drum întors de la Pauca pâna la Alba Iulia unde am constatat, cu surprindere dar și bucurie, că oficialitățile deja creaseră un spațiu în interiorul Cetății unde ne-am întâlnim cu vizitatori și localnici, să le prezentăm ce înseamnă o mașină electrică, să îi lăsam să testeze diversele funcții și să-i convingem că următoarea lor achiziție ar trebui sa fie „o electrică”.
Cred că în acea seară am discutat cu sute de oameni, am fost uimit de deschiderea lor, de cum văd lucrurile și de interesul afișat față de modul de viață sustenabil și electromobilitate. Am făcut încă câteva Light show-uri (deliciul celor mici) și am plecat pe înserat spre cazare, unde am pus capăt unui eveniment memorabil cu multă muncă dar cu rezultate peste așteptări și am plecat spre miezul nopții către cameră, la odihna binemeritată.
Drumul spre casă pe Transalpina
Duminică noi am plecat de dimineață, pe la 10.00 știind că ne așteaptă un drum lung, am încărcat de la 9 la 10 la Kaufland și am plecat cu bateria plină, hotărâți să nu lăsam ultima zi de weekend să fie mai jos decât celelalte două, la nivel de peisaje. Am decis să ne întoarcem la Pitești pe Transalpina, cea mai înaltă șosea din România.
Am ajuns la Rânca întâmpinați de o ploaie torențială, așa că dorința noastă de a lua prânzul acolo, s-a transformat într-o pauza de 5 minute pentru ceva alimente si niște sandwich-uri, pe care le-am mâncat pe drum. Am condus până la Pitești cu limita legală, iar pe Transalpina cu cea impusă de condițiile meteo reușind să avem consumul ce se vede în foto de mai jos.
Ajunși la Pitești pe la 17.30 (cu 17% baterie) am băgat din nou mașina la încărcat, timp în care am luat masa de seară (40 de minute), de aici drumul a fost direct spre casă, unde am ajuns pe înserat, in jurul orei 22.00, fericiți de un weekend în care am văzut că:
- în România se pot face lucruri bune dacă se vrea,
- și la noi există oameni care sunt motivați să realizeze altceva decât propriile interese,
- oamenii încep să aibă deschidere către Electromobilitate și Sustenabilitate, mult mai mare decât ne așteptam,
- suntem cu pași mici, dar pe drumul cel bun .
In total am făcut în jur de 1000 km cu un consum mediu de 127 Wh/km și cu un timp total de încărcare de aproximativ 2 ore, din cele peste 20 petrecute pe drum. Dacă aveți o electrică și vreți să vă bucurați de ea, luați familia și urmați
traseul nostru, pentru că sigur aveți ce vedea și nu o să aveți probleme cu încărcarea, cel puțin, noi nu am avut.
Acesta a fost cu siguranță cel mai obositor dar și cel mai frumos weekend în vara aceasta!