Una din întrebările cele mai frecvente întâlnite în comentarii sau corespondență este: Cât consumă o electrică?
Răspunsul așteptat este o cifră sau un domeniu de valori, care să exprime clar energia necesară și costul pentru parcurgerea distanței standard cu care ne-am obișnuit: 100 km.
Din păcate încercările de simplificare generează multă confuzie, în special la proprietarii aflați la întâlnirea cu prima iarnă, când valorile WLTP din specificațiile tehnice sunt tot așa de îndepărtate ca visul unei zile de plajă la mare.
Cu ajutorul echipei de proprietari voluntari ce participă la proiectul Electromobilitate, ne străduim să creionam o imagine cât mai realistă a utilizării zilnice a automobilelor electrice și să dovedim că nu există UN CONSUM MEDIU, ci o multitudine de valori, dependente de fiecare caz individual de utilizare și model.
Pentru cei care se vor mulțumi cu o super-simplificare, este suficient de reținut că în luna noiembrie consumul mediu pentru mini-flota de automobile parcate în garajul nostru virtual a fost 16.6 kWh/100 km, după 50337 km parcurși de cele 26 de exemplare, reprezentând 11 modele și 16 variante populare în țară.
Ne-am ferit să facem o comparație lună de lună, datorită compoziției fluctuante a mini flotei noastre în 2021. După ce 16 colege și colegi au absolvit ciclul de 12 luni de colaborare la proiect, convenit la început, unii s-au retras din raportările săptămânale, alții au decis să continue de dragul colectivității formate în jurul proiectului. Le mulțumim și pe această cale celor ce continuă să trimită valorile la final de lună, așa cum procedează Edi – Hyundai Ioniq (B) model 2020, începând din decembrie 2019, sau Cristian – Hyundai Kona (CJ), despre ale cărui aventuri electrice ne bucurăm să aflăm o dată pe lună.
Fluiditatea compoziției echipei noastre a fost influențată și de lansarea livrărilor Tesla, subvenționate prin programul rabla plus și rabla în România, patru colegi luând decizia să renunțe la primul automobil electric, pentru a trece în tabără Tesla. În plus, Tudor a înlocuit Kona cu noul IONIQ 5.
Cu toate aceste transformări din mers, e greu de spus dacă comparația lună de lună are valoare statistică, dar cu siguranță ar răspunde celor ce doresc o cifră de consum, în locul vorbăriei despre cazuri de utilizare, condiții meteo, viteze de deplasare, etc.
Câteva exemple
La extrema stângă a graficului din luna noiembrie regăsim în continuare micuțul Citigo, care rămâne fără concurență la consum și în sezonul rece. Răsfățat fiind de un garaj lipit de casă și alimentat cu electroni cu pipeta de la priza casnică, Citigo se deplasează cu Doina sau Wiwi zilnic între o comună suburbană și Timișoara pe o distanță suficient de lungă, ca să ajungă la temperatura optimă de funcționare.
La extrema din dreapta este Kona lui Cristian, care doarme în stradă, trebuie preîncălzită în diminețile reci din Cluj și se deplasează pe o distanță de doar 3- 4 km între casă și birou. Fiind la începutul celui de al doilea sezon rece Cristian remarcă calm în comentariul ce însoțește imaginea: „A venit iarna…”
Între acest valori extreme găsim o varietate de consumuri medii realizate de modele asemănătoare, pe care le vom discuta în cadrul analizei fiecărei echipe în parte.
Dintre mașinile noi, care s-au alăturat proiectului în această toamnă, poate fi o surpriză că Marius a realizat cu Model 3 o valoare mai mică decât Marcel cu Spring, dar când ne uităm la parcurs ghicim că Spring-ul a fost bine alergat în luna noiembrie pe 3463 km, în timp ce Marius a adunat 3385 km, din care peste 1600 pe traseul Trans Carpatica.
Andra și Darius au realizat din prima lună cu Model 3 o valoare (16.3 kWh/100 km) apropiată de media întregii echipe (16.6 kWh/100 km), în timp ce Andrei (TM), cu varianta Long Range Dual Motor se menține în zona centrală a valorilor cu 16.7 kWh/100 km.
Noul IONIQ 5 și-a găsit un loc în treimea mijlocie a consumurilor medii cu 17.5 kWh/100 km după 4229 km, un parcurs depășit doar de Andrei (BV).. cine altul?… care a acumulat 5034 km cu un consum mediu de 15.9 kWh/100 km cu Kona Highway. Valoarea este foarte apropiată de cea realizată de Cosmin (16.1 kWh/100 km) la Cluj cu o Kona model 2021, care se află în prima lună de raportare.
Concluzii preliminare
Fără surprize pentru veterani, dar cu fiori reci pentru electro-boboci, diminețile cu temperaturi negative sunt tot mai dese și iarna pune stăpânire pe peisaj și pe valorile de consum realizate de electricele noastre. Pentru cei surprinși sau nostalgici după o mașină cu motor termic, le reamintim că și la acestea consumul crește semnificativ iarna, afectând frecvența alimentarilor și mai ales buzunarul.
Așa cum demonstrează comparația meticuloasă întreprinsă de Mircea și Tudor pe parcursul a 13 luni, cu două Kona achiziționate în 2020 la Timișoara, consumul hibridului a crescut în lunile reci procentual mai mult decât consumul variantei electrice.
Când privim comparația costurilor cu energia la 100 km, balanța se inclină clar în favoarea variantei electrice, cu inconveniența încărcărilor ce durează mai mult la temperaturi joase. Așa numita pierdere de timp la încărcat poate fi evitată încărcând acasă sau la serviciu, pentru cei ce au aceste posibilități, sau în timpul alocat cumpărătorilor.
Vom reveni cu analiza amănunțită a rezultatelor din noiembrie pentru fiecare echipă în parte.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.