Echipa Tesla la electro-șezătoare

În urmă cu o săptămână, patru Tesla Model 3 au fost aduse de Marius (PH), Silviu (B), Alexandru (B) și Claudiu (TM) la punctul de start al evenimentului organizat de primăriile din Ciugud, Păuca și Alba Iulia în colaborare cu echipa proiectului Electromobilitate.
Întâlnirea la Ciugud

Cu totul aparte în componența team Tesla prezentă la electro-șezătoare a fost prima participare a lui Alexandru și revenirea lui Claudiu, în calitate de sponsor cu firma lektri.co.

Pentru a ne exprima electro-recunostința față de posibilitatea de încărcare de la soare la Ciugud, Hăpria și Păuca, lektri.co a donat două stații de încărcare produse la Timișoara pentru Ciugud și Hăpria, iar cea de a treia, pentru Păuca, a fost donată de echipa proiectului Electromobilitate.

Echipa Tesla la Alba Iulia

Astăzi, când Tesla domină clasamentele globale de înmatriculări cu Model 3 și Model Y, când a devenit de departe cea mai valoroasa firmă auto și când succesul este certificat de cei mai încrâncenați competitori, care copiază soluții tehnice (mega-casting), sau modelul de business (vânzare directă, fără dealeri intermediari), puțini se mai miră de atracția Tesla pentru public.

Fiindcă nu au mai reușit să prindă ritmul cu rețeaua globală de încărcare construită de Tesla, lobby-ul industriei auto tradiționale a reușit să convingă o serie de politicieni că o piedică în calea tranziției accelerate spre mobilitatea electrică este exclusivitatea oferită proprietarilor Tesla în rețeaua SuperCharger.

După negocieri îndelungate, care au asigurat fonduri generoase din borcanul cu miere pus la dispoziție de autoritățile americane și europene, Tesla a început să deschidă treptat rețeaua Super Charger și altor modele. La ora actuală este cert că dacă a funcționat în Europa, unde Tesla deține un segment mai mic din piața auto electrică, în SUA impactul deschiderii va afecta mai puțin proprietarii actuali, 8 din 10 modele electrice fiind Tesla în zone aglomerate de pe coasta de vest.

În cele din urmă, deschiderea rețelei SuperCharger va fi cea mai bună reclamă pentru viteza de încărcare realizabilă cu Tesla, comparativ cu majoritatea concurenței, excepție notabilă făcând modele sud-coreene bazate pe platforma E-GMP și cele de peste 100+ mii EURO (Porsche și derivatele sau Lucid Air). Contrastul vitezei de încărcare va forța concurența să adopte tehnologii mai rapide la viitoarele modele. În final, cui îi place să ajungă la stație cu mult înaintea unei Tesla și să plece după ce aceasta și-a văzut mai departe de drum?

Tesla la electro-șezătoare

Departe de toate aceste considerații strategice și tehnologice, rămâne atracția publicului pentru Tesla. Motivele sunt pe cât de diverse, pe atât de neîntâlnite la alte modele, fiindcă cine a mai îndrăznit să atârne o tabletă de o scândură și să-i zică design interior minimalist?

Hate it, or love it, aspectul interior este mult mai controversat decât exteriorul, care încă nu lasă să se vadă cei cinci ani de la lansare. Colegii noștri știu cum să atragă publicul și jurnaliștii prezentând un Tesla light show. Pe cât de criticate în lumea scrobită a executivilor la costum și cravată de la etajele înalte germane, franceze, japoneze etc. „prostioarele” de gen light show sau „emission control”, sunt gadget-uri extrem de îndrăgite de copii, pe care i-am auzit adesea afirmând „când mă fac mare vreau și eu Tesla”.

Echipa Tesla la Păuca

Dincolo de această sămânță plantată în teren foarte fertil, care ar putea aduce cândva un cumpărător, îmi place să-mi imaginez ziua în care cineva a propus aceste idei, momentul în care a fost aprobată finanțarea temei de proiectare și fiecare zi de muncă, când un specialist IT a venit la serviciu cu zâmbetul până la urechi pentru a lucra la light show sau „emission control”.

Pare o funcție absurdă la prima vedere, dar este în realitate o înțepătură usturătoare la cei ce afirmau nu demult, că publicul nu este interesat de automobile electrice, continuând să investească în dispozitive reale de emission control (limitare a poluării) pentru motoarele termice, iar acuma nu pot livra automobile electrice cât cere piața, timpii de așteptare depășind un an la majoritatea modelelor îndrăgite.

Consumul mediu săptămânal

Despre modul în care au fost realizate valorile de consum de săptămâna trecută, ce includ pentru Marius și Silviu și participarea la electro-sezătoare, aflăm direct de la proprietari.

Marius – Câmpina

SĂPTĂMÂNA  09-15 MAI 2022

  • km parcurși – 969
  • kWh consumați – 117
  • consum mediu – 12,1 kWh/100km
  • viteza medie – 54,7 km/h
  • temperatura medie a aerului – 19,2 grade Celsius
  • durată deplasare – 1062 minute
  • cost încărcări – 0


Minunat eveniment weekend-ul de la Ciugud – Păuca – Alba Iulia! Dan Lungu la cel mai înalt nivel! A fost alături de noi peste tot! Cred că am avut ce mai mare expunere de până acum! Cu toții deja am văzut materiale video pe TVR și PROTV.

Ciugud – Păuca – 41 km – 65 minute – 123 Wh/km

Păuca – Alba Iulia – 43 km – 69 minute – 98 Wh/km

Silviu – București

Date Tesla Model 3 săptămâna trecută: 1.004 km cu 16,8 kwh/100 km consum. Costuri: 32 RON

Date Tesla Model 3 traseu Ciugud-Păuca-Cetatea Alba Iulia: 91,5 km cu 12,02 kwh/100 km consum.

Evenimentul a fost superb, mai vreau așa, cred că și ceilalți colegi au fost incantați.

Ce mi-a plăcut: frumusețea locurilor pe care le-am vizitat, cunoașterea comunităților pro-electromobilitate și pro-viitor sustenabil și tehnologizat și comunitatea și organizarea și multitudinea de conexiuni făcute (primari a mai multe localități, televiziuni etc.)

Ce poate fi îmbunătățit: Respectarea programului, adică începerea programului indiferent că anumite persoane întârzie, acestea se pot alătura pe traseu. În timpul zilei totul a fost în regulă, doar partea de plecare a fost întârziată așa ca s-a întârziat tot programul ușor-ușor

Ovidiu – București

Săptămâna trecută am parcurs cu M3 DM 515 km cu 17,1 kWh/100km, 88 kWh consumați, mers doar prin oraș și costuri 0.

Am mers preponderent prin oraș și nu pe centură, motiv pentru care consumul a crescut, mai ales în weekend când am făcut multe drumuri scurte și aerul condiționat a mers non stop. Nu mă așteptam să fie atât de mare consumul prin oraș dar cred că era de așteptat, întrucât accelerezi și frânezi des față de mersul pe centură unde se merge relativ constant și folosesc des pilotul automat. 

Am atașat consumul raportat de Tesla și mai adaug câteva printuri din aplicația teslamate, care raportează un consum ceva mai mare (include vampire drain, consumul pe loc, etc)

Andrei și Darius – Timișoara

O săptămână cu consum identic pentru cei doi colegi timișoreni, cu toate că varianta lui Andrei este Dual Motor. Alergată la drumuri lungi, mărturie stau cei peste 25.000 km acumulați din Septembrie 2021 (imaginea din stânga), Tesla lui Andrei nu a consumat mai mult decât varianta SR+ cu care Andra si Darius s-au deplasat in traficul stop and go din Timișoara.

Invitatul nostru la Alba Iulia – Alexandru, București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.