Dacia Spring, Citigo și VW e-Up! cu mai puțin de 7.50 lei/100km?

Dacă săptămâna trecută se încheia pentru Spring-ul lui Marcel cu 29.472 km la bord după întoarcerea de la Alba Iulia (Cu Dacia Spring la electro-șezătoare), suntem siguri că zilele trecute odometrul a trecut de borna de 30.000 km parcurși începând din Octombrie 2021.

Fiind una din poveștile de succes din istoria proiectului Electromobilitate (Marcel a trecut de la entuziasm după un test drive cu Hyundai Ioniq la Deva, la achiziția unui Spring pe parcursul unui an și jumătate), așteptam cu interes să-l reîntâlnim la Ciugud, după o primă participare în luna martie la Reșița (Dacia Spring – video interviu cu Marcel, după 18.000 km parcurși din octombrie 2021).

Mai aveam informații că alte două Spring-uri vor veni de la București și Timișoara, dar mare a fost surpriza când în parcare la Ciugud am salutat cinci participanți cu Spring, egalând numărul #konașilor, o echipă consacrată și foarte activă.

Imaginile surprinse de participanți și de maeștri fotografi Imre MihalyCălin Cădan și Vasi Sârb, povestesc cel mai bine experiențele pe traseul Ciugud-Păuca-Alba Iulia, chiar și entuziasmul cu care proprietarii de Spring au deschis capotele și au explicat celor interesați avantajele celui mai accesibil model nou electric pe piața românească.

Consumul mediu săptămânal pentru grupa mică

Chiar dacă pe traseul Ciugud-Păuca-Alba Iulia, Spring-ul lui Marcel a înregistrat cel mai bun consum (8.8 kWh/100 km) din cei zece participanți la testul paralel, în comparație cu cele mai mici reprezentante ale familiei de modele VW, Spring-ul pare mai flămând după electroni.

În timp ce soția lui Lazlo a trecut cu e-Up sub 10 kWh/100 km pentru prima oară din octombrie 2021, Doina și Wiwi au coborât la Timișoara sub 8.5 kWh/100km cu Citigo, valoare realizată ultima oară în iulie 2021.

Am explicat în trecut rolul recuperării de energie electrică prin frânare regenerativă în bilanțul energetic, dar revenim la subiect, fiind de mare importanță în economiile realizabile cu un model electric, acum când nu mai este nevoie de încălzire și ceva mai rar de AC.

Pentru aceasta ne-am folosit raportul săptămânal trimis de Wiwi, care conține pe lângă consum, parcurs, viteza medie și temperatura mediului și cea interioara, trei valori extrem de interesante.

Consumul motorului (coloana verde) nu variază semnificativ între vara și iarnă, pe același traseu și stil de condus. În schimb cele două coloane încercuite cu roșu (AC pentru răcire sau încălzire) și verde, reprezentând energia recuperată, sunt în această perioadă un caz ideal:

  • Energia recuperată este maximă, iar cea consumată pentru climatizare minimă. Rezultatele sunt acele valori de consum minime realizate în aceleași condiții de trafic, primăvara și toamna.

Alte informații despre ultima săptămână

Laszlo – VW e-Up, Cluj

Pot să înceapă să plângă cei cu mașini ICE (echipate cu motoare termice), aici ma includ și pe mine parțial!

Săptămâna trecută am avut o delegație din Franța și am fost oarecum „forțat” să folosesc mașina mare pentru transport. Nu voi comenta consumul, e foarte bun oricum, în jur de 4.9 l/100km în regim de oraș și navetă, dar în același timp buburuza a fost folosită de soție, iar ea nu utilizează varianta de drum cu diferențe de nivel foarte mari. Ergo, consumul a scăzut sub 10 kWh/100 km cu tot cu aerul condiționat pe auto.

Această statistică include un drum Vlaha – Mânăstireni (80km) cu aer condiționat pornit și 3 persoane în mașină. Iată și totalurile:

După cum se vede, cu consum contorizat la 0.75 lei prețul pe sută de km est 7.48 lei.

Daca o continuăm tot așa și mersul cu bicicleta va fi mai scump decât cu electrica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.