Prin obiectivul ambițios propus, cel de a informa și educa publicul interesat de mobilitatea electrică cu ajutorul informațiilor furnizate de proprietari, proiectul Electromobilitate se bazează pe date, reprezentări grafice și prelucrarea statistică pentru cei aproape 1.2 milioane de kilometri monitorizați.
Dincolo de opinii, păreri înfocate și folclor electromobilistic, în competiție cu cel pescăresc sau vânătoresc, jucăriile noastre consumă energie electrică în funcție de cum sunt călcate pe coadă, de anotimp, încărcarea cu persoane și bagaje, diferențele de altitudine întâlnite pe traseu, etc.
Din experiența echipelor formate din trei până la șapte colegi, rar am întâlnit valori identice de consum săptămânal și aproape niciodată pentru mediile lunare.
O excelentă ocazie de a compara direct eficiența diferitelor modele disponibile în țară, sunt valorile obținute pentru mersul în coloană, în aceeași zi și pe același traseu.

Fie că sunt doar câteva mașini, care parcurg același traseu împreună, sau echipe mai numeroase, rezultatele sunt extrem de interesante. După aproximativ șapte luni de la circuitul Sibiului (rezultatele reprezentate în graficul de mai sus), nu puteam pierde ocazia unui grup atât de mare de participanți la eletro-șezătoare fără a culege informațiile pentru traseul Ciugud – Păuca – Alba Iulia.
Ciugud – Păuca – Ciugud – Alba Iulia – 14 mai 2022


Cu mențiunea că de la Ciugud la Păuca este o diferență de altitudine de 97 metri, prin urmare rezultatele la dus și întors diferă semnificativ, aveți mai sus valorile comunicate de participanți.
Cu această ocazie s-a elucidat și misterul electro-leului (Peugeot e208) veșnic flămând la Timișoara. Într-adevăr între consumul mediu realizat de Dan cu Opel Corsa (11.4 kWh/100 km) și cel de la bordul Peugeot-ului (12.6 kWh/100 km) a fost o diferență de 10%.
Mai important decât statisticile
Cu mult mai semnificativă, decât statisticile pentru traseul parcurs la electro-șezătoare, este realitatea călătoriilor electrice în România anului 2022.
Participanții din 9 județe (TM-6, B-4, CJ și AB-3, PH și SB-2 și cate unul din BH, BV și HD) au parcurs aproximativ 8.850 km pentru a ajunge la Ciugud. Pe traseul electro-șezătoarei s-au mai adunat aproximativ 1.800 km.
Totalul celor peste 10.000 km parcurși într-un sfârșit de săptămână de participanți, dovedește că se poate călători electric în Romania, că încărcarea pe traseu nu ridică probleme de netrecut și că cele 27 de automobile electrice venite în plus față de parcul auto electric din zona Alba Iulia nu au creat probleme rețelei locale.
Dar mai important ca orice sunt oamenii minunați, localnici și musafiri, care și-au unit visele despre o lume mai bună, mai curată și mai liniștită, dovedind că acolo unde există o viziune bine definită se poate găsi o cale pentru a o atinge.
Mulțumim tuturor pentru exemplu!












NOTA: pe lângă imaginile transmise de colegii din echipa Electromobilitate am utilizat imagini surprinse de Imre Mihaly, Călin Cădan și Vasi Sârb. MULȚUMIM!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.