Echipa Tesla la început de octombrie

La începutul lunii octombrie, Tesla a anunțat cifrele de livrare și producție pentru al treilea trimestru din 2022 (Q3).

Nou record de vânzări în Q3

Compania a confirmat că și-a depășit atât recordurile de livrare, cât și de producție cu marje semnificative, cu peste 343.000 de vehicule livrate și peste 365.000 de vehicule produse în ultimele 3 luni. Anul acesta va fi primul în care Tesla va produce și livra peste 1.000.000 de vehicule electrice!

Record de producție la Giga Shanghai

China Passenger Car Association (CPCA), publicând rezultatele pentru septembrie, a confirmat că Giga Shanghai a contribuit luna trecută cu 83.135 de vehicule electrice fabricate în China. Cu 28.000 de vehicule în iulie și 77.000 de vehicule în august, aceasta înseamnă că Gigafactory Shanghai a contribuit cu aproximativ 188.000 de vehicule la rezultatele Tesla în Q3, ceea ce reprezintă peste 51% din producția globală Tesla.

Înmatriculările din România

În România s-au înmatriculat 251 de Model 3 și 98 de Model Y în luna septembrie, record absolut pe piața noastră, în luna în care s-a atins borna primelor 20.000 mașini electrice înmatriculate în România, din care Tesla a ajuns la peste 1000 exemplare vândute la noi în țară!

Rețeaua SuperCharger

O componentă semnificativă a succesului Tesla cu publicul de pretutindeni este rețeaua proprie de încărcare, care a depășit 10.000 de SuperChargere instalate în Europa. Unul dintre avantajele incontestabile ale Tesla rămâne rețeaua Supercharger, foarte bine extinsă în Europa, fiabilă și extrem de convenabilă. În urmă cu câțiva ani, clienții erau îngrijorați de faptul că numărul SuperChargerelor nu va ține pasul cu vânzările, dar Tesla a extins permanent rețeaua, instalând noi stații în permanență și păstrând experiența proprietarilor, deocamdată de ne-egalat. Pur și simplu, nu există o modalitate mai convenabilă și mai plăcută de a călători electric decât încărcând în rețeaua Supercharger.

În România sunt momentan 5 locații SuperCharger, toate gratuite pentru clienți. Urmează încă două locații în curând, la Brașov și Cluj, sperăm până la sfârșitul acestui an!

Software update OTA

Legat de software, Tesla livrează clienților săi ultimul său update, 2022.36.2, care vine cu câteva îmbunătățiri notabile! Despre ele vă voi povesti săptămâna viitoare!

Să dăm cuvântul colegilor noștri din echipa Tesla, care au informații interesante de relatat!

În perioada 3-9 Septembrie, Tesla Model 3 SR+ 55kWh are următoarele date, conform aplicației Tessie:

 • 208 km parcurși (4 drumuri dus-întors Săbăareni – București)
 • 36 kWh consumați
 • consum mediu 17,5 kWh/100km

Am avut o încărcare la SuC – cost zero, 44 kWh adăugați.

Săptămâna trecută am parcurs cu M3 DM 375 km, cu un consum mediu de 19,4 kWh/100km și 73k Wh consumați în total.
Drumuri exclusiv prin oraș și fără a folosi centura București, la ore de vârf atât dimineața cât și după-amiaza. Cum era de așteptat, odată cu deschiderea facultăților la început de octombrie, traficul s-a aglomerat și mai mult, afectând consumul mediu semnificativ. 

De exemplu, astăzi am plecat spre birou în jur de 7:15 și am stat două ore în trafic pentru 25km! 
Dacă aș fi plecat cu 25 de minute mai devreme, același traseu nu ar fi durat mai mult de o oră!

Mai jos un screenshot din aplicația Teslogic – ca de obicei, climatizarea are cel mai mare impact asupra consumului dar și accesoriile (Others):

Și un screenshot din TeslaMate:

Dacă 52% consumă clima, oare cu ea oprită aș fi avut un consum real de sub 13kWh/100km? Teoretic, da. 
Un M3 SR ar fi avut un consum mai mic? Cu siguranță da, fiind un singur motor și greutate mai mică.
Cu ultima mașină, un Peugeot e2008 aveam consumuri de 19-21 kWh/100km în aceeași perioadă, dar tot single motor și greutate mai mică.

E o problemă acest consum? Nu, având în vedere că mai mult am stat pe loc decât să merg, accesoriile consumă oricum (faruri, infotaiment, climă, etc).

Atașez și consumul săptămânal.

Raportarea pentru săptămâna 03.10.2022 – 09.10.2022 este următoarea:

Din cauza procesului de înmatriculare, săptămâna trecută am efectuat mai puțini km.
Însă, au venit numerele noi!

03-09 OCTOMBRIE  2022

 • km parcurși – 636
 • kWh consumați- 74
 • consum mediu – 11,6 kWh/100 km 
 • viteza medie – 54,0 km/h
 • temperatura medie a aerului – 15,8 grade Celsius
 • durată deplasare – 707 minute
 • cost încărcări – 0 lei


Profitând de weekend-ul liber și de vremea foarte frumoasă am făcut două călătorii superbe la finalul săptămânii. Sâmbătă am vizitat zona Bran-Moeciu, iar duminică am străbătut Carpații de Curbură, pe la Siriu. Decorurile sunt senzaționale în această parte a anului! 


Am atins două borne statistice interesante săptămâna asta!

 • 700 ore timp de condus (pentru cei 41.855 km parcurși);
 • 7000 kWh încărcați (7 MWh).

Consumul mediu realizat în ultimele șapte zile este foarte bun, având în vedere că aproximativ 70% din km parcurși au fost cu 4-5 persoane în mașină!

Pe unde circulă TM 3?

Ne-am despărțit săptămâna trecută în Las Vegas (Bilanțul echipei Tesla pentru luna septembrie), după zece zile petrecute în parcurile naționale din podișul Colorado. Ultimele zile TM 3 a parcurs etapa finală spre vest a călătoriei transamericane, ce a demarat în urmă cu o lună în Motor City (Detroit, Michigan).

Mica aniversare a patru ani de la fabricare, s-a petrecut la Supercharger-ul centrului de livrări din Fremont, lipit de prima fabrică Tesla, care rămâne în continuare singura unde se produce întreaga gamă de modele S3XY.

O premieră pentru TM 3 și pasagerul meu (am rămas doi pentru călătoria de întoarcere spre Motor City) a fost întâlnirea cu giganții din parcul national Sequoia și Kings Canyon, după o zi petrecuta pe coasta Pacificului, pe celebrul Highway 1, între San Francisco și Monterey, cu o mică deviere spre circuitul auto Laguna Seca.

Fiindcă Marius a amintit la început de avantajele rețelei Supercharger, atașez câteva imagini de la stația cu cele mai multe puncte de încărcare (56), unde a alimentat TM 3 până în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.