Transcarpatica II – cu Dacia Spring pe Transalpina (prima etapă)

Dacă anul trecut, 2021, am ratat la mustață participarea la raidul montan 100% electric Transcarpatica, întâlnindu-mă cu caravana doar la Deva spre finalul primei ediții, anul acesta, cum am aflat de eveniment, mi-am anunțat participarea fie ploaie, fie vânt.

Traseul de străbătut: Sebeș – Obârșia Lotrului – pasul Urdele – Rânca – Novaci, într-un cuvânt, Transalpina supranumit „Drumul Regelui”, pentru că Regele Carol al II-lea, după ce l-a reconstruit, în 1935, l-a inaugurat parcurgându-l el însuși împreună cu familia regală. Este cea mai înaltă șosea, de până acum, din România cota maximă fiind la 2.145 de metri, Pasul Urdele.

Caravana electrică a pornit la drum din Sebeș, locul unde Spring-ul de Deva s-a întâlnit cu alte două surate, din București și Sibiu, dar și o reîntâlnire cu grupa mare ale electricelor, Tesla, Hyundai, Skoda, VW și Peugeot și, bineînțeles cu prietenii electromobiliști din țară pe care-i salut și pe această cale.

După pozele traditionale și schimbul de impresii despre de etapele de regrupare (fiecare din localitatea de reședință până la Sebeș), s-a dat startul primei traversări a munților în cadrul Transcarpatica, asa cum spuneam aflată la a doua ediție.

Drumul lin și tăcut, printr-un peisaj de început de toamnă și doar zumzetul abia perceptibil al motorului electric au contribuit din plin la o călătorie plăcută, liniștită, agreabilă. Un soare strălucitor la plecare a dat premisele unei expediții minunate. Dar, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.

Eu, cel puțin, am avute unele opriri pe traseu pentru fotografii cu Springul, ceea ce a făcut ca ritmul meu, pe numite porțiuni să fie ceva mai alert pentru a ajunge colegii din urmă.

Primul punct de regrupare a fost pe barajul lacului de acumulare Oașa situat la hotarele județelor Alba și Sibiu în munții Șureanu la o altitudine de 1.255 de metri, fiind cel mai mare lac de acumulare de pe rîul Sebeș, construit din arocamente, pus în funcțiune în 1979, la capătul căruia nelipsitele tonete cu tot felul de bunătăți specifice locului îmbie călătorul la un mic popas.

Al doilea loc de regrupare a fost pe platoul de unde se poate admira întreaga zonă, atunci când plafonul de nori nu e prea jos cum a fost cazul nostru, făcându-ne să ne simțim cu capu’-n nori. Vântul destul de puternic și temperatura spre 0°C ne-a făcut pe toți să ne amintim că iarna e aproape.

După încă o ședință foto, am făcut un mic experiment reușit de transfer de energie de la o surată mai mare, IONIQ 5 către Spring-ul lui Octavian (SB), chiar daca nu avea nevoie de curent in acel moment.

Am plecat apoi spre Novaci, unde am facut o pauză de masă.

De aici, am plecat, fie spre Râmnicu Vâlcea pentru încărcări cu energie electrică, fie spre Curtea de Argeș, locul de regrupare pentru a doua etapă.

Cele două Springuri, de Hunedoara și Sibiu au recurs la reîncărcare la stația ELMotion din Novaci, iar cel de București a plecat, având alte planuri pentru a doua zi.

Bilanțul Springului de Deva pentru prima etapă

Încărcare 100% la PECO MOL, pe A1 la Vințu de Jos, a fost gratuită. Plecarea de la Sebeș a „provocat” resetarea consumului și a rezultat o autonomie estimată de 231 km, un consum inițial stabilit de calculatorul Springului de 12 kWh/100km iar totalul kilometrilor la bord a fost de 50.248. Costuri 0 lei.

Pasul Urdele cota 2.128 m:

– rezervă: 67 km;

– km la bord: 50355;

– consum: 15,4 kWh/100km;

– viteza medie: 47,2 km/h;

– distanța parcursă de la Sebeș: 107,1 km;

SoC: 37%.

Novaci, sosire:

– rezervă: 87 km;

– km la bord: 50384;

– consum: 12,3 kWh/100km;

– viteză medie: 46,8 km/h;

– distanță parcursă de la Sebeș: 135,2 km;

SoC: 37% !!!

– total costuri energie electrică la Novaci: 17,55 kWh încărcați cu 30,06 lei.

Încărcările la Novaci au fost:

– tip 2: 10,95 kWh, 17,46 lei;

– CCS: 6,62 kWh, 12,6 lei.

Mai repet o dată, pentru cei nefamiliarizați cu eficiența recuperării de energie pe coborâri: SoC 37% pasul Urdele, 37% sosire la Novaci.

De la Novaci, am plecat la Curtea de Argeș unde aveam cazare la pensiunea Four seasons și aveam stabilită și o încărcare! Am făcut rezervarea pe Booking unde, la filtre am bifat „încărcare mașină electrică”.

Seara, la Curtea de Argeș o cină cu multe povesti, un vin roze de casă foarte bun, alături de un platou specific zonei a încheiat prima etapă a ediției a doua a Transcarpatica.

Datele tehnice la pensiune:

– rezervă: 134 km;

– km la bord: 50502;

– consum: 11,1 kWh/100km;

– dist. parcursă de la Novaci: 51,2 km;

– SoC: 53%

Duminică dimineața (2 octombrie) ne aștepta Transfăgărășanul și noi aventuri electromobilistice cu Dacia Spring.

Va urma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.