#RO1000Challenge – 1000 km electrici în România în 17 ore?

Pe 22 ianuarie 2022, dis de dimineață m-am întâlnit cu Paul, Cosmin și Andrei în parcarea de la IKEA Pallady pentru a da startul primei sesiuni de parcurgere a 1000 de km în România, alături de electricele noastre.

Video-ul este complementar cu articolul, așa că vă încurajez să le parcurgeți pe amândouă:

Înainte de a vă prezenta perspectiva mea cu privire la traseu, vreau să le mulțumesc colegilor și prietenilor Paul, Cosmin și Andrei pentru efortul depus, fair-play-ul și spiritul de echipă de care au dat dovadă de la început și până la sfârșit.

După lungi negocieri cu privire la traseu, am stabilit să urmăm checkpointurile:

București Pallady – Constanța – Brăila – Bacău – Brașov – Pitești – Ciorogârla

Traseul arată cam așa:

Voi continua descrierea challenge-ului în pași mărunți, așa cum i-am văzut eu.
Colegii mei vor posta curând și ei articolele și veți vedea și perspectiva lor.

Startul deplasării, evit să o numesc cursă, l-am avut la ora 07:46, iar la acel moment eu am crezut că va dura 20 ore să parcurgem cei 1000km, Andrei însă vedea totul mult mai optimist, la sub 15 ore, pe final veți vedea cine a avut dreptate.

Am plecat de acasă cu 94% SOC, iar până la locul de întâlnire trebuia să am de parcurs cel mult 10km, dar încălzitorul bateriei și climatizarea habitaclului au reușit să consume 8%, drept urmare, înainte să ajung în parcarea de la Ikea Pallady, am mers să completez pe AC necesarul de energie.

Cum eram nerăbdător să mă văd cu colegii, am plecat la 95% (pe display) de la stație, lucru care avea să mă coste ulterior.

După schimbarea câtorva păreri și înregistrarea unui intro pentru video, am pornit la drum.

Chiar dacă atât eu cât și Cosmin am încercat să ținem viteza la 120km/h, pentru a nu le face viața ușoară Konelor, după 100km de autostradă ne-am văzut cu bateria consumată peste așteptări, așa că am decis să reducem viteza, eu am redus până la 90km/h.

Am împărțit vina cu VW, ei că m-au mințit că-mi oferă 58kWh, iar eu că nu am încărcat până la 100%.Dar, fără prea mari emoții am ajuns la primul popas, încărcătorul de la Mobexpert – Renovatio, unde aveam să și încarc: 47,4kWh în 66min, la un cost de 118lei (însă am folosit creditul rămas de pe cardul We Charge).

De ce am încărcat până la 90%? Pentru că am ajuns ultimul la primul checkpoint, iar asta automat îmi dădea de ales pentru una din cele două variante: să aștept ca unul din colegi să elibereze una din stațiile din Brăila sau Galați și să încarc eu apoi sau să conserv energia și să ajung la Focșani.
Evident că nici nu am vrut să mă dau bătut din prima, așa că am plecat spre Focșani.

Drumul până la Focșani nu a fost nici el prea simplu, vântul a bătut din față, bateria se răcea fantastic de repede, așa că am decis să opresc climatizarea după primii kilometri.
Și bine am făcut. Climatizarea folosea aerul de afară, iar PTC-urile consumau energie multă.

Astfel, am reușit să fac o economie grozavă de energie, fără să penalizez confortul!

Drept urmare, am parcurs 270km cu 89% baterie, cu vânt din față și altitudine în creștere.

La Focșani am ajuns cu 1% baterie și spre norocul meu, am găsit stația Moon Scorpion de 75kW liberă.

39,2kWh în 35min, la un cost 98lei (tot cu We Charge)

Aici am încărcat până când puterea de încărcare a atins 50kW, pentru că anticipam că următoarea stație va fi de 50kW și de acolo puteam continua încărcarea, nu voiam să irosesc cei 75kW disponibili la această stație.

Iar de aici, am pornit spre Bacău pe clasicul DN2/E85. La Bacău nu am găsit stația de la Kaufland disponibilă, tot acolo m-am întâlnit și cu Andrei, ajunsese cu câteva secunde înaintea mea, așa că am plecat spre Hello Shopping Park (din grabă nu am verificat), dar stația nu era funcțională, așa că am mers la Rompetrolul de pe bulevardul principal (chiar dacă știam că e stație de 25kW), dar acolo nu mi-a recunoscut cardul We Charge. Așa că nu prea aveam opțiuni, decât să continui drumul până la Onești la Kaufland. O alegere riscantă, pentru că dacă stația era defectă sau ocupată, rămâneam cu opțiunea AC 11kW, ceea ce n-ar fi fost deloc plăcut.

Dar am avut norocul să fie totul în regulă, iar dintr-o stație de 50kW am reușit să scot 53kW:

35kWh în 40min, cu un cost de 0lei (stație gratuită).

Am încărcat 70% pentru a fi sigur că orice s-ar întâmpla pe drum (înzăpeziri, blocaje, accidente) pot aștepta liniștit în mașina, la căldură. În plus, Paul era în fața mea, iar eu aveam de gând să încarc la aceeași stație de 75kW, deci nu aveam niciun motiv de grabă.

Decizia lui Paul de a traversa Brașovul avea să îl coste, pentru că am recuperat cele 20 de minute care ne despărțeau și am ajuns cu 1min înaintea lui la stație și astfel am avut prioritate la încărcare:

28,7kWh în 28min, cu un cost 70lei la Tess Moon 75kW.

Înainte să-i predau ștafeta la încărcare lui Paul, a venit și Andrei la aceeași stație. A 3-a penalizare până acum a infrastructurii: prima în Brăila și Galați cu 3 stații și 4 participanți, a doua Bacăul cu multe stații defecte, iar a treia chiar Brașovul cu stații ocupate.

Așa cum vă imaginați, am ieșit primul din Brașov, însă am mers cu grijă, începuse ninsoarea, iar ultimul gând al meu a fost să forțez pentru a ajunge mai repede.

Cosmin a recuperat (cred ca a folosit o scurtătură – glumesc), iar în apropriere de Câmpulung m-a depășit.

Mi-am continuat drumul până la Pitești unde voiam să încarc la stația de 150kW Renovatio Auchan.
A 4-a sabotare a infrastructurii, nu a funcționat stația, după mai multe încercări (apropos, tare greu e de mișcat un cablu de la o stație de 150kW), am renunțat.

Am mers la stația Moon de la Euro Tehno Group și am încărcat 24,8kWh în 27min, la un cost de 62lei (cu cardul We charge).

Iar după încărcare am plecat spre destinația deplasării noastre.

Rezultatele sunt mai jos:

Date călătorie și costuri:

  • ID3 – Cosmin: 1053km – 78km/h (v.medie) – 23,4kWh/100 – 208kWh – 451 lei
  • ID3 – Alex: 1034km – 71km/h (v.medie) – 19,8kWh/100 – 175kWh – 348 lei
  • Kona – Andrei: 1060km – 80km/h (v.medie) – 20,2kWh/100 – 174kWh – 208 lei
  • Kona – Paul: 1056km* -148kWh – 290lei

Timpi de deplasare și timpi de încărcare:

  • ID3 – Cosmin: – 07:46 -> 00:36 : 16h 50min, din care 4h 43min pentru încărcat
  • ID3 – Alex:         07:46 -> 00:53 : 17h  7min, din care 3h 16min pentru încărcat
  • Kona – Andrei:  07:46 -> 01:13 : 17h 27min, din care 3h 40min pentru încărcat
  • Kona – Paul:      07:46 -> 01:20 : 17h 34min*, din care 3h 6min pentru încărcat

*estimat

Timpul de deplasare de aproximativ 17 ore se află în jumătatea estimărilor noastre de la început, iar valorile sunt, din punctul meu de vedere, foarte bune!

Am avut la dispoziție stații de putere mică-medie, temperaturile joase (cu adevărat de iarnă), traseul a avut autostradă (300km), drumuri montane, localități – un mix bun.

Dacă ne raportăm la diferențele celor două mașini, Paul și Andrei au mers relaxați de la un checkpoint la altul, în timp ce Cosmin și cu mine, am stors din baterie fiecare Wh.

Infrastructura de încărcare nu este rea, dar nu pot spune că este acolo unde trebuie, încă mai avem nevoie de stații, iar mai ales de stații de putere mare (mai mare de 100kW).

Energia consumată a fost relativ asemănătoare, dar costurile au variat foarte mult.
Andrei ne-a arătat că un abonament la EnelX poate reduce costul unei deplasări la jumătate.
Mă aștept ca în următoarele luni să vedem mai mulți furnizori cu oferte de tip abonament pentru încărcare.

În încheiere, îmi doresc ca la vară să refacem aventura de 1000km, în aceeași formație, pe același traseu, pentru a le da șansa Konițelor să se ”răzbune” pe ID3-urile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.