Echipa ZOE în transformare

Cea mai numeroasă participare la ultima ediție ElectRoMania de la Păltiniș a fost din partea echipei ZOE, care a fost prezentă cu trei din cei cinci proprietari implicați în proiectul Electromobilitate. În plus, partenerii nostri de la EVconnect și Lektri.co au adus în stațiunea sibiană de la 1440 m altitudine câte un ZOE, ridicând numărul total al vedetei franceze la cinci.

Doar Konițele au egalat numărul de Zoe, un semnal așa cum a documentat foarte amănunțit Andrei, că rocada în vârful înmatriculărilor EV din Romania este în plină desfășurare. Care va fi impactul livrărilor de Dacia Spring și Model 3 în trimestrul IV vom afla la finalul anului, când vom face bilanțul înmatriculărilor din acest an foarte bun pentru electromobilismul românesc.

O veste de ultima oră, transmisă de Darius, este că îndrăgita Zoey, care pe lângă numeroase excursii în țară a întreprins două călătorii în Grecia, a pornit spre județul Mureș cu noii proprietari, în căutarea unor noi aventuri.

Motivul acestei despărțiri după doar un an? Tesla!

Nu este un fapt unic și așa cum am susținut cu ceva timp în urmă, posibilitatea de a achiziționa un Model 3 cu subvențiile actuale generoase, are un impact major asupra ofertei pe piața locală de mașini electrice second hand. Doar în mica noastră comunitate, Darius este cel de-al doilea care va trece în echipa Tesla, după ce Marius a făcut deja pasul la sfârșitul lunii septembrie și alți doi colegi așteaptă tranziția de la Peugeot e-2008 la vedeta californiană, produsă în China.

Pentru a înțelege cel mai bine satisfacțiile, dar și unele nemulțumiri legate de Zoe, cel mai bine este să ascultăm experiențele acumulate în prima jumătate a lunii octombrie de proprietari.

In direct cu proprietarii

Radu – Ploiești

Radu și Marton la ElectRoMania V, Păltiniș, 2 octombrie 2021
Săptămâna 27 septembrie – 3 octombrie
  • Parcurs:  1170 km
  • Viteza medie:  56 km/h
  • Consum mediu:  13.2 kWh/100 km
  • Costuri alimentare:  30 lei

Proaspăt întors de la Electrimania V, frumoasele amintiri și impresii încă persista și sper să mă mai bântuie o vreme, cel puțin până la următoarea întâlnire…!

Mașini interesante, oameni faini și discuții utile, un loc superb și o vreme incredibila, așa aș rezuma pe scurt evenimentul.

Singurul lucru mai anevoios a fost deplasarea la și de la Păltiniș, și la dus dar mai ales la întors traficul intens și drumurile așa cum le avem fiind parcurse cu o medie de 50 km/h. Bine că n-au fost mai mult de 300 km de făcut….

Săptămâna: 4 – 10 octombrie
  • Parcurs:  705 km
  • Viteza medie:  50.8 km/h
  • Consum mediu:  14.8 kWh/100 km
  • Costuri alimentare:  0 lei

Cu haine din ce în ce mai groase, zgribuliți și adesea dând din ștergătoare, mă  îndrept către schimbul roților de iarnă, pregătit sufletește de un nou sezon rece.

Marton – Târgu Mureș

In prima săptămână din octombrie Zoe 41 a parcurs 702 km cu un consum de 13.2 kWh/100 km pe bord, viteza medie 36 km/h. În acest drum a fost și ieșirea la Păltiniș.

Eu m-am simțit extraordinar, am aflat destul de multe noutăți despre mașinile prezente. Discuțiile cele mai detaliate au fost cu Claudiu (Claudiu Suma – Lektri.co) despre combaterea dezechilibrelor rețelelor electrice și demersul inovativ tip smart city al autorităților din vest. 

Recomand organizarea unei ediții de primăvară, chiar înainte să se deschidă programele Rabla Plus pentru viitorii posesori de mașini electrice. 

În luna septembrie Zoe 40 a parcurs 2177 km, am încărcat 322 kWh din care 156 kWh din solar, consumul după contor ar fi 14.79 kWh la sută. Urmează perioada în care sistemul fotovoltaic nu va acoperi consumul din perioada de toamnă/iarnă cu facturi negative. 

Săptămâna trecută Zoe 41 a parcurs 760 km, cu un consum de 13.1 kWh/100 km și viteza medie 37 km/h, din aceste cifre a fost un drum rural Tg. Mureș – Apahida în rest urban. Nu a trebuit să dau drumul la încălzire, dar de săptămâna asta va trebui să o folosesc, fiindcă au venit diminețile mai reci și pe la noi. 

Am observat la cele 2 anvelope de față franjuri din cauza cuplului mare realizat de motorul electric. Am luat legatura cu producătorul anvelopei, să vedem ce zice. 

Ciprian – Suceava

Zoe a parcurs săptămâna trecută 605.3 km.

  • Viteză medie 51.1 km/h
  • Consum 15.5 kWh/100 km

Din nou o programare în service, la 13.000 km pentru problema flanșelor de la amortizoarele față, problemă rezolvată și la Darius pe la 12.000 km.

Sper să fie ultima din categoria „la toți se întâmplă” pentru că deja mi se anulează din minte ideea că dacă ai o mașină nouă 5 ani „îți tace capul”!

Andra și Darius pornind cu două Zoe de la Păltiniș spre Sibiu

Darius – Timișoara

În prima săptămână din octombrie Zoe a parcurs 766 km cu un consum de 18.6 kWh/100 km. Se simte vremea mai rece, vântul și mersul pe autostradă cu 120-125 km/h.

Pe traseul de la Păltiniș consumul raportat de Zoe a fost de 12.9 kWh/100, însă acesta e minimul posibil afișat de Zoe după update-ul de BMS. Consumul calculat de mine a fost de 14 kWh/100 km – din procentele consumate.

Săptămâna trecută am parcurs 728 km cu un consum de 18.7 kWh/100 km. Începe să se simtă frigul și ploaia, dar și mersul mai tare puțin pe autostradă (vreo 200 km maxim).

Pentru a raporta un consum relativ aproape de adevăr, a trebuit să repar manual vreo cateva trips din Tronity, unde fie era greșită ora de plecare și procentul, fie doar procentul. Le-am scris un email să văd care e treaba. Mai mult ca sigur e o problemă din API-ul Renault, de unde și Tronity iși ia datele, dar vreau să fiu sigur.

Consumul mediu săptămânal

Pentru amatorii de statistici, evoluția consumului mediu săptămânal pentru echipa ZOE confirmă începerea sezonului rece, trei din patru valori fiind în creștere, când autonomia între două încărcări scade considerabil.

Odată cu plecarea lui Zoey spre Mureș, echipa Renault în cadrul proiectului Electromobilitate se subțiază, în timp ce Tesla team crește văzând cu ochii. Să fie acesta un semn al vremurilor ce vor veni și la noi începând din 2022?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.