EVA – Un nou capitol electromobilistic

EPISODUL 1

Dragi prieteni, 

Așa cum promiteam în urmă cu câteva săptămâni, revin în acest minunat proiect electromobilistic cu un nou capitol. După cum bine știți, la începutul lunii iulie am vândut Buburuza, un VW E-up! cu baterie de 32.3 kWh, despre care v-am tot povestit în ultimele 12 luni. Eram în așteptarea unui nou EV, o Tesla Model 3 Standard Range+ MIC (made in China), în posesia căreia urma să intru undeva la sfârșitul lunii septembrie.

Dar să vă descriu povestea în ordinea cronologică a lucrurilor…
Încă de la început, de când am decis să conduc o mașină electrică, am plecat pe acest drum cu niște planuri, pe care aveam de gând să le urmez.

Primul plan a fost ca prima mașină electrică să fie una accesibilă ca preț, cu o autonomie decentă și dacă se poate, să fie cât mai eficientă. Din cauza acestor considerente, VW E-up! a fost opțiunea perfectă pentru mine. Am achiziționat-o în iunie 2020. Astfel, aveam ocazia să câștig experiență electromobilistică, să mă obișnuiesc cu rutina încărcărilor și să am pierderi cât mai mici la o eventuală re-vânzare.

Eram încrezător că fenomenul va lua amploare și mașinile electrice accesibile ca preț vor fi din ce în ce mai căutate, atât noi cât și second hand. Până la prima achiziție cred că am citit sute de articole și am urmărit mii de materiale video despre mașinile electrice. Am avut astfel ocazia să înțeleg ce înseamnă Tesla și ce rol exponențial a avut în evoluția și promovarea mașinilor electrice.

Așa că ajung la planul meu cu numărul 2, achiziționarea unei Tesla, atunci când condițiile vor fi favorabile, cele mai importante din ele fiind deschiderea unui sediu în România și posibilitatea inițializării comenzilor cu obținerea eco-tichetului de 45.000 lei, valabil pentru achiziționarea vehiculelor 100% electrice.

Anul acesta, în luna mai, Tesla a intrat oficial în România și astfel începând cu data de 14.05.2021 se puteau da comenzi și de pe teritoriul țării noastre! Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi fac o programare la un test-drive. A doua zi am fost sunat de un adviser Tesla și în urma discuției telefonice am decis ca în data de 18 mai, ora 11.00 să ajung în București pentru a testa un Model 3 Long Range.

Avusesem ocazia de-a lungul timpului să urc într-o Tesla, însă niciodată nu condusesem una! Experiența test-drive-ului a fost unică, am fost cucerit instantaneu de simplitatea și ușurința cu care se poate conduce un Model 3.

De îndată ce am ajuns acasă, am dat drumul rezervării, un proces extrem de simplu în urma căruia am plătit un acont de 500 lei și am primit o estimare de livrare, septembrie 2021. Am avut de ales între 3 variante de Model 3, Standard Range+, Long Range Dual Motor și Performance.

Am ales Standard Range+, culoare alb perlat, interior negru, jante 18 inch și baterie de 55 kWh. Mașina are deja aproape toate opțiunile disponibile în standard, diferențele considerabile față de celelalte două variante fiind legate de propulsie și capacitatea bateriei.

După aceea, următorul pas a fost să vând E-up!. La doar câteva zile după postarea anunțurilor pe site-urile de specialitate, am fost apelat de către un bulgar, care și-a manifestat intenția sinceră de a cumpăra mașina, lucru care de altfel s-a și întâmplat. M-am despărțit de Buburuză în data de 8 iulie 2021. Prețul de vânzare a fost aproape identic cu cel de la achiziție, astfel că nu am pierdut bani per total, din contra, în cele 400 zile cât am avut mașina am realizat economii considerabile în cei peste 20.000 km parcurși.

A urmat o lungă perioadă de așteptare a noii jucării electrice! În tot acest timp am urmărit și mai multe materiale video despre ceea ce avea să fie noua mea dragoste electromobilistică!

În sfârșit, în data de 6 septembrie am primit VIN-ul mașinii. Aveam confirmarea că mașina a fost fabricată și urma să parcurgă un lung drum din China până în România.

În data de 19 septembrie am primit și factura pe care am achitat-o a doua zi. Suma pe care am avut-o de achitat în urma acordării celor două tichete, Rabla Classic și Rabla Plus, a fost de 164.130 lei.

În zilele următoare am primit și programarea pentru livrare, în data de 28 septembrie, ora 10.00. Ulterior, ora a fost amânată pentru 16.00 din cauza întârzierii primirii numerelor roșii de la Poliție. Notificarea de amânare a orei de livrare a fost făcută cu o zi înainte prin primirea unui SMS din partea Tesla.

 

Marți, 28 septembrie 2021 a fost ziua cea mare! Livrarea urma să fie la DAB Auto Serv, în Splaiul Unirii, București. Bineînțeles că am ajuns acolo cu o oră mai devreme, fiind extrem de nerăbdător să îmi întâlnesc noua mea dragoste, EVA!

Recunosc că o văzusem în poze cu o zi înainte, prin amabilitatea unui tânăr bucureștean, care s-a oferit să mi-o fotografieze. Însă momentele primei întâlniri cu mașina nu le pot descrie în cuvinte!

Întâlnisem perfecțiunea pentru mine, o aveam în fața ochilor și nu-mi venea să cred! Memorabil!

Imediat cum am ajuns, cu toate că eram cu mult înainte de ora livrării, adviser-ul meu, Vlad Vâlceanu, mi-a oferit cardurile de acces ale mașinii și m-a felicitat pentru achiziție. Timp de 90 minute am avut tot timpul din lume să inspectez mașina și să-i descopăr interiorul. Am împerecheat-o cu telefonul și astfel am putut avea acces imediat din aplicația Tesla la toate controalele mașinii.

În jur de ora 16.30 au venit și numerele roșii de la Poliție. Vlad a venit și le-a montat pe mașină, apoi am semnat digital documentul de predare-primire, informându-mă că celelalte documente necesare în vederea înmatriculării finale vor fi livrate în câteva zile prin poștă.

Acel moment marchează începutul unui nou capitol electromobilistic pentru mine! Despre care vă voi povesti în perioada ce va urma…

Nu pot încheia, fără a mulțumi din suflet celor ce au fost alături de mine în aceste ultime patru luni extrem de lungi (se știu ei care sunt!). Sfaturile și ajutorul pe care mi l-au oferit a însemnat enorm pentru mine! Mă înclin!

7 Responses

 1. TOADER BOGDAN spune:

  Felicitari, Marius Toma pentru achizitie. Pretul final platit pentru Model 3 mi se pare foarte bun. La banii astia poti lua un ID3 care nici nu se compara cu Tesla.

 2. Elemer spune:

  Sa va duca sanatosi unde aveti nevoie! Drumuri bune!

 3. Marius Toma spune:

  Mulțumesc din suflet.

 4. TOADER BOGDAN spune:

  Salut. Ati reusit sa obtineti un discount suplimenetar fata de pretul de pe site? Intreb pentru ca pretul pe care l-ati platit este in jur de 33 000 euro iar mie imi arata 36 000. Binenteles, daca puteti sa imi spuneti. Multumesc anticipat.

 5. Marius Toma spune:

  Salut. Nu am obținut nici un discount de la producător. Acela era prețul mașinii atunci când am comandat-o eu. Am înțeles că de curând, Tesla a mărit prețul de achiziție pentru SR+ cu 2000 euro.

 6. Toader bogdan spune:

  Salut. Multumesx pentru raspuns. Inseamna ca de aici este diferenta de pret.
  Multi km fara incidente !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.