VW ID.4 – primii fiori la începutul sezonului rece

Introducere

Pentru o parte din echipa proiectului Electromobilitate, luna octombrie a început la Sibiu cu activitățile prilejuite de a cincea ediție a evenimentului ElectRoMania.

Laurențiu a participat în premieră cu ID.4, care a avut un succes deosebit cu colegii și cu invitații ce au beneficiat de plimbările electrice montane de la Păltiniș. Găsiți în continuare cele două rapoarte săptămânale dedicate primelor zile din octombrie .

Prima săptămână din octombrie – cu ID.4 la Păltiniș

Asa cum am scris și în raportul săptămânal anterior, frigul și consecințele lui mă urmăresc mai tare decât pe cei care au trecut prin iarna anterioară. Nu neapărat pentru că nu mă aștept la creșterea consumurilor, ci mai mult cu curiozitatea de a afla cât este limita de sus a acestora, asta pentru a avea o imagine completă.

Ultima săptămâna a adus plimbarea la Păltiniș, afișarea primului mesaj de atenționare de polei (4 grade Celsius), precum și un număr de kilometrii apropiați de 600 (oops, am uitat să resetez consumul și am stat să mă gândesc dacă chiar am făcut 826 km în această săptămână cât spune mașina).

Drumul de sâmbătă dimineață, până la întâlnirea de la Păltiniș, a fost făcut cu un consum de aproape 19 kWh/100 km, iar după drive teste, înainte de coborâre a fost de 20,7 kWh/100 km, care e clar că a scăzut din nou, pâna aproape de 18 kWh/100 km, atunci când am ajuns la Sibiu (asta din câte îmi aduc aminte, deși cred că aș face bine să găsesc o aplicație care să gestioneze singură consumurile mai bine ca mine, dacă aveți idei aștept recomandările voastre).

Duminică dimineața, după plecarea în turul din jurul Sibiului, consumul a fost 18,7 kWh/100 km, după aproximativ 5 km, așa că de supărare am spus că nu o să îl mai urmăresc până la sosire, unde a fost 13 kWh/100 km.

Imediat după circuit am plecat spre Cluj, prin Mediaș și Târnăveni, temperaturi excelente și drum puțin aglomerat, astfel încât ziua s-a încheiat cu un neverosimil 13,6 kWh/100 km, care a dus consumul celor două săptămâni la 16,3kWh/100 km. Mulțumesc tuturor pentru un sfârșit de săptămână excelent!

Săptămâna 4-10 octombrie

In această săptămâna era să mă fac de râs și să nu am ce kilometri să raportez. Noroc cu un drum la Craiova și încă unul scurt duminică. Așadar cifrele seci ale săptămânii spun: 931 km, 17,8 kWh/100 km consumul.

Povestea din spatele cifrelor spune mai multe, plecarea spre Craiova vineri dimineața, încărcare 34 de minute la Kaufland Sebeș,  consum până la Hațeg, 22 kWh/100, încă o încărcare de vreo 20 de minute să refac ce s-a pierdut pe autostradă, până la 80 %. Viteza pe autostrada între 120 și ceva mai mare ocazional pentru depăășiri.

Mașina este ca un tanc, ținută de drum exemplară, iar lipsa zgomotului motorului face ca deplasarea, chiar la viteză mare, să fie liniștită. Temperatura medie, undeva în jur de 5 grade Celsius.

De la Hațeg spre Craiova a început să se mai încălzească, spre 10 grade, un pic de soare, astfel încât am oprit climatizarea, temperatura în interior rămânând constantă.

Drumul înapoi a fost prin Râmnicu Vâlcea, plecând cu 44 % baterie și ajungând la Vâlcea cu 14 %. Din nou temperaturi de 7 grade, consum de 22 KWh/100. Am încărcat la reprezentanța VW la un HPC de 300 kW, dar surpriză, mașina nu a vrut decât cu maxim 97 kW (în vară la același tip de stație a încărcat cu 128 kW), probabil din cauză că bateria era rece, iar precondiționarea nu a funcționat.

Din cauza limitării vitezei de încărcare a trebuit să stăm 10 minute în plus ca să ajungem la 80 %, așadar 40 de minute în total. Cât timp am așteptat am reușit să conectez din nou adaptorul OBD și am descoperit că temperatura bateriei era de 26 grade la finalul încărcării.

Astăzi…

După un drum de doar 4 km, la o temperatura exterioara de 2.5o C, interioară de 22 grade și încălzirea pornită în scaunul șoferului, suprapusă cu condiționarea acumulatorului, indicatorul de consum amenință cu 43.7 kWh/100 km.

Va fi și mai rău decât acuma?

2 Responses

 1. Viorel O spune:

  Ce conteaza cat consuma in oras si la drumuri scurte? Tu poti sa incarci oricand (mai ales daca poti acasa sau la serviciu). Nu te doare ca bagi in priza la 4 sau la 6 zile.

  Ce conteaza ca in cel mai negru scenariu ai consum mare? Daca ai face drumul acela de 8km ai vedea ca scade tare. Iar daca faci drumuri la amiaza sau mai lungi vei vedea ca media va fi cat de cat decenta pentru perioada rece.

  Dincolo de oras, conteaza ce autonomie ai la drumuri lungi, iar acolo conditionarea bateriei si incalzirea habitaclului nu vor afecta asa tare consumul pentru ca ai viteza medie cel putin dubla fata de oras.

  Sa te bucuri de masina fara sa te stresezi de consum (cel putin in oras)!

 2. Laurentiu spune:

  Nu conteaza, am vrut doar sa arat conditii diferite de rulare ale masinii,pentru a acoperii mai multe variante de folosire. SUnt o multime de oameni care vor avea surprize atunci cand va veni iarna si nu au fost informati suficient.
  La amiaza, cand nu mai porneste incalzirea bateriei, pe acelasi traseu, consumul este aproape identic cu cel din vara. In termeni procentuali, 3 procente dimineata, 1 procent dupa amiaza, adica dublu fata de vară.
  Spun procentele pentru ca este posibil sa „pacalesti” computerul de bord, iar consumul inregistrat sa fie mai mic, daca am pornit climatizarea din casa, a consumat cele 3 procente din baterie in 10 minute, pentru incalzire baterie si interior, dar consumul de pe bord a pornit de la 0 odata cu pornirea masinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.