Kona EV nu mai este o prezenţă exotică pe şoselele patriei. Din ce în ce mai des încep să văd alte koniţe prin zone din ce în ce mai îndepărtate de capitală sau centrele urbane dezvoltate. Se mai întâmplă din când în când să mă mai întâlnesc şi cu tir-uri pline cu Koniţe electrice.
Aşa că, inevitabil, mi-am propus să măsor cu adevărat succesul Koniţei (mult spus succes, România este o piaţă dezastruasă pentru autovehiculele noi) din surse de date publice, nu numai din rapoarte de marketing modificate după nevoi meteorologice.
Încă din luna ianuarie monitorizez situaţia parcului auto, aşa cum ea este prezentată în statistica DRPCIV. Cum pe străzi nu prea poate circula o maşină neînmatriculată şi pentru că datele ANAF în România sunt practic inutilizabile dpdv statistic, am decis să agreg aceste date pentru a observa diverse evoluţii în piaţa maşinilor electrice din România.
În următoarele rânduri voi vorbi despre date statistice privind acţiunile de înmatriculările definitive efectuate de DRPCIV pentru toate modelele de Hyundai Kona EV (atenţie, versiunile pe benzină sau hybride nu sunt incluse în această statistică).
Acţiunile de înmatriculare raportate de DRPCIV sunt următoarele:
1) Înmatriculări noi (maşini noi, înmatriculate în RO)
2) Înmatriculări de ocazie, prima dată, Second-Hand (import din afara teritoriului naţional)
3) Înmatriculări de ocazie, reînmatriculări (revânzare pe teritoriul naţional)
Ştiu că situaţia înmatriculărilor nu reflectă şi distribuţia geografică a utilizatorilor întrucât maşinile achizionate prin sisteme de leasing sunt înmatriculate în judeţele în care companiile de leasing şi-au înregistrat un punct de lucru. Deasemeni, maşinile achiziţionate direct de companii sunt înmatriculate în judeţul de reşedinţă fiscală a operatorului economic, nu în judeţul de reşedinţă a utilizatorului maşinii.
Înainte de a trece la situaţia din 2021, vreau să marcăm şi situaţia înregistrată la sfârşitul anului 2020, când DRPCIV raporta 188 de Kona EV aflate în parcul auto al României.
Puţine judeţe neacoperite dar cred că asta se datorează mai mult maşinilor luate în leasing. Asta ar justifica situaţia cel puţin pentru judeţul Braşov unde ştiu mai multe Koniţe achiziţionate în 2020, dar toţi încă circulăm cu „numere de capitală”. Cu toate acestea, mă surprinde apariţia unor vehicule în zone în care, sincer să fiu, chiar nu mă aşteptam să găsesc Koniţe înmatriculate, cum ar fi Botoşani (sunt de acolo, nu aruncaţi cu piatra), Vaslui, Bistriţa-Năsăud sau chiar Sălaj. Şi nu mă aşteptam ca în 2020 să apară vehicule înmatriculate acolo pentru că sunt judeţe deficitare la infrastructura publică de încărcare a vehiculelor electrice.
Deşi din punct de vedere statistic am încheiat abia luna septembrie, până acum, în 2021, la nivel naţional, s-au înmatriculat 217 autovhicule noi, iar alte 11 au fost reînmatriculate.
Dacă suprapunem datele din 2020 cu cele din 2021 observăm că numai 3 judeţe rămân neacoperite de Kona:
1) Caraş-Severin
2) Călăraşi
3) Mehedinţi
Culmea e că toate cele 3 judeţe beneficiază de o infrastructură chiar decentă de încărcare, oferta de furnizori de servicii de încărcare fiind diversificată.
Totuşi, cum se descurcă Kona pe piaţa din România, în 2021? Păi, dacă e să ne referim strict la înmatriculările de vehicule noi până în septembrie 2021, Kona EV ocupă un onorabil loc doi, la o distanţă considerabilă de Volkswagen e-Up!, urmat de Renault Zoe.
Analizând datele DRPCIV pentru acest articol, nu pot să nu constat apetitul românilor pentru maşinile de clasă mică sau cel mult medie (compacte), indiferent că acestea sunt noi sau second-hand .
Sub auspiciul rectificărilor bugetare şi operaţionalizării programului Rabla+, îmi menţin speranţa că până la sfârşitul anului să mai avem încă 100-120 de Koniţe înmatriculate în România. Având în vedere că stocurile de e-Up! sunt spre epuizare, există şanse să avem parte de o rocadă la vârful clasamentului, Kona având şanse reale să detroneze e-Up-ul.
Păcat mare că succesul de piaţă al Konei EV nu se reflectă şi calitatea serviciilor pre şi post vânzare oferite de Hyundai România. Ne-am fi dorit de la ei o minimă reacţie la solicitările de a activa BlueLink şi pe maşinile livrate înainte de martie 2021, de a avea update-uri oficiale pentru sistemul de navigaţie, fără a fi nevoiţi să ne facem update „pe sub mână”, o verificare mai atentă a calităţii serviciilor prestate de dealeri.
Deja 2021 are semne bune asupra parcului de vehicule pur electrice, până la ora actuală fiind înmatriculate 1912 autovehicule noi.
Asta în condiţiile în care urmează să apară Spring-urile, la ora actuală fiind înmatriculate doar 65 de autovehicule din cele câteva mii comandate numai la noi în ţară.
Respectând tendinţele pieţei auto din România, a început să apară şi un val de vehicule electrice second-hand, în principiu Renault Zoe şi BMW i3
Aşa cum spuneam şi mai sus, datele incluse în acest articol se bazează doar pe înmatriculările definitive, astfel că maşinile livrate în septembrie, cum ar fi cazul lui Ioniq 5, nu apar în aceste statistici. Din acelaşi motiv nu avem incluse în satistici nici valul de Tesla livrate acum la sfârşitul lui septembrie.
Revin în ianuarie 2022 cu un total electromobilistic pe 2021.
M-am născut mai la stânga de Liveniul lui Enescu, unde ulterior mi-am petrecut copilăria. În poveștile super-eroilor ce m-au înconjurat. Cu bune și rele, dar – oricum – cu bună-credință. Care m-au învățat că trebuie să și dăruiesc ca să primesc ceva. De peste 20 de ani mă implic activ în ONG-uri. Tot de peste 20 de ani mi-am dedicat cariera tehnicii și securității. Iar acum am descoperit gașca asta faină de la ElMob cu care vreau să descopăr și să savurez o nouă bucurie. Că-s oameni faini și merităm asta cu toții.
Ah! Acum locuiesc la dumbrava.net!
Un articol bun pentru care s-a muncit destul de mult. Felicitări
Multumesc!
Hello,
In datele DRPCIV, numai pentru luna septembrie, apar inmatriculate 54
Kona Electric, nr. neasteptat de mare, in comparatie cu nr. pe tot anul de 217.
Asta daca datele publicate sunt corecte.
Sa speram ca infrastructura va tine pasul, calitativ si cantitativ, cu nr. inmatricularilor EV.
atentie, datele se refera la inmatricularile definitive (adica nu numere rosii). Din acest motiv este o temporizare in inmatriculari care nu neaparat corespund cu perioadele de livrare a masinii. In august s-au livrat multe masini pentru ca a fost ultima transa din Rabla+. Sa vedem si ce impact in livrari va fi dupa rectificarea bugetara, stiu multe persoane care inca au comenzi deschise cu termen de livrare sfarsit de octombrie-inceput de noiembrie.
Datele sunt publicate corect, procesul e verificat si de eurostat, setul de date este cel folosit inclusiv de catre insp.
Și jud Călărasi are o Konica care momentan este cu nr roșii…
Sa o porti sanatos!
Mai sunt cateva Konite electrice cu nr de CL 🙂