ECO CAMP Ciugud 2023 – prezentare și plimbare electrică (VIDEO)

ECO CAMP Ciugud 2023 este cel mai recent eveniment la care echipa Electromobilitate a fost prezentă. Face parte dintr-o serie de două manifestări anunțate de PRESShub.

Lucrurile sunt simple când vine vorba de tema acestui eveniment. Voi cita ce anunța organizatorul Freedom House România în articol:

Alfabetizare energetică. Energia verde nu mai este un concept pentru viitor, ci face parte, deja, din viața noastră prezentă. Reprezintă o realitate curentă. Tehnologiile pentru obținerea de energie regenerabilă se diversifică, sunt mai eficiente și mai accesibile, ca preț, pentru o categorie tot mai mare de oameni și entități juridice.

Programul de la Ciugud cuprindea printre altele informații despre cum a reușit Norvegia de-a lungul timpului să păstreze un bun echilibru în domeniul energiei.

Întrebări sunt multe, doar că în câteva zeci de minute nu se pot atinge toate aspectele. Totuși sunt de reținut câteva puncte cheie transmise de reprezentantul Norsk Energi, Sergei Faschevsky.

Au fost prezentate realizări energetice implementate sau în construcție în România și am vizitat o locație în Alba Iulia.

Cum au ajuns vehiculele electrice în discuție la un astfel de eveniment? Vă voi spune pentru moment doar atât:

Pentru un viitor mai curat trebuie să ne îngrijim de echilibrul energetic!

Prezentarea proiectului Electromobilitate

Am reprezentat comunitatea noastră la ECO CAMP Ciugud 2023 printr-o prezentare concisă, cât să se încadreze în cele 15 minute alocate. Am organizat informațiile astfel încât să ajute administrațiile locale în scopul lor de a ghida comunitățile pe care le conduc în tranziția spre mobilitatea electrică și un viitor mai curat.

Despre noi

Proiectul a prins viață în urmă cu mai bine de 5 ani. Porneam la drum în februarie 2018, găzduiți de revista online 24auto.ro.

Începutul lui 2019 ne aduce o casă nouă, blogul electromobilitate.com. În februarie ajunge din SUA pe meleaguri europene Tesla Model 3 LR (RWD). Punctul de pornire în aventura sa europeană este portul Drammen din Norvegia.

Drumul până la Sibiu trece prin Suedia, Danemarca, Germania, Austria și Ungaria. După peste 5.300 km de călătorie și test drive-uri oferite celor interesați, TM 3 parcurge mai multe sesiuni test drive în România (Timisoara, Brebu, Deva, Arad, Sibiu, Bran, Brasov).

Revenind în prezent, după mai mult de 2.500 de articole publicate pe blog de utilizatori-proprietari, continuăm caravana electrică.

Cel mai recent eveniment a avut loc weekend-ul trecut, La Șpring cu Spring. Am oferit copiilor de la școala din Șpring și Drașov experiența plimbărilor electrice, fără zgomot și fum. Entuziasmul lor ne-a molipsit și pe noi ,după cum se vede în imaginile alăturate.

Experiența noastră

Aducem în fața celor ce ne urmăresc experiențele acumulate și împărtășite de cei 83 de proprietari care s-au implicat în proiect de-a lungul timpului. Voluntarii își folosesc timpul și mașina personală pentru a aduce pe blog o informare cât mai corectă a publicului.

Avem colegi care au trecut de borna primilor 170.000 km, dincolo de limitele de km sau timp acoperite de garanție. Împreună am parcurs și monitorizat peste 2.400.000 km, cu mașini și cazuri de utilizare diferite, utilizând infrastructura de încărcare din țară, din Europa și SUA.

Cu roșu avem locațiile evenimentelor, iar cu albastru locațiile proprietarilor de mașini electrice care s-au implicat în proiect.

Lunar documentăm costurile pe care le avem cu mașinile noastre electrice. Vă puteți imagina un exemplar care avea la finele lui august 23.000 km la bord, iar costul total cu energia de 246 lei?

Expunerea călătoriilor lungi și a ecoturismului, cu încărcări la stații de tranzit pe autostradă sau la destinație (hoteluri, pensiuni, stații publice), îi ajută pe proprietarii mai noi de vehicule electrice să ia decizii potrivite.

Primim feedback personal sau în comentariile articolelor cu întrebări sau recomandări și mulțumiri, din care învățăm cu toții cum putem conviețui mai bine cu mașina electrică.

Ne întoarcem spre comunitate

Este mult zgomot și dezinformare în jurul mobilității electrice. Avem nevoie să răzbatem dincolo de acest zgomot de fond cu soluții. Experiențele de zi cu zi, raportate de participanții la proiect, ne învață câteva lucruri simple:

  • Utilitatea stațiilor de mică putere, mai puțin costisitoare și mai ușor de instalat în zonele rezidențiale, la hoteluri și pensiuni sau în apropierea obiectivelor turistice pentru promovarea ecoturismului. Acolo unde există posibilitatea, este ideal să ne producem singuri energia (solar sau eolian). Exemple de succes sunt Ciugud și Păuca, cu stații atașate la sisteme fotovoltaice!
  • HUB-ul de încărcare este o locație cu mai multe stații. Tesla a instalat stația/supercharger-ul cu numărul 50000 în 5500 de locații. O medie de 9 stații/locație. Primăria Pitești a urmat modelul și a inaugurat de curând o locație de încărcare cu 10 stații.
  • Mai mulți colegi din proiect, si numeroși alți proprietari de automobile electrice, au investit în sisteme fotovoltaice, iar acum se bucură de avantajul de a încărca cu energie de la soare. Pe lângă faptul că nu generează poluare se optimizează și costurile.

La ECO CAMP Ciugud 2023 au fost prezenți primari, consilieri locali, președintele consiliului județean Alba. Experții în domeniul energiei au pus accentul pe reducerea amprentei de carbon, prin utilizare eficientă a resurselor.

Am prezentat trei slide-uri cu imagini de la evenimentele organizate la Reșița (2022), Ciugud (2022) și Timișoara (2023), unde autoritățile locale au făcut progrese frumoase pentru a crea o infrastructură de încărcare adecvată.

Mulțumiri!

Mulțumirile pentru organizatori nu vor fi niciodată suficiente! Consider că ar trebui să avem astfel de întâlniri experiență – execuție mult mai des și la toate palierele de decizie.

Voi aminti la final interesul pentru colaborare. Putem învăța multe de la cei care au trecut deja prin proces, așa că ne dorim să profităm de moment pentru a intra în contact cu puternica asociație a electromobiliștilor din Norvegia. Cu siguranță ne pot răspunde la unele întrebări:

1. Rețele de încărcare… stat? privat? initiațive mixte?

2. Cum s-au adaptat producatorii și distribuitori de energie la consumul crescut de curent, datorat mașinilor electrice?

3. Ce greșeli au făcut pe parcurs și ce putem învăța din ele?

În final l-am prezentat pe Dan Dumitru, reprezentantul Tesla Happy Owners Romania. Și ei au trecut prin Ciugud de mai multe ori, de această dată am ales poza din Păuca 🙂

Vizită de lucru Alba Iulia

Din Ciugud s-a plecat cu un autobuz electric și cu cele două ”electrice” (Kona și Tesla) prezente, pentru cei care au dorit să experimenteze o plimbare tăcută si fără fum. Un scurt video captat de camera de bord a koniței, până ajung la noi cele oficiale.

Proiectul energetic de la Căminul de bătrâni din Alba Iulia constă în instalarea unui sistem geotermal, care să optimizeze încălzirea/răcirea spațiilor interioare. În jur de 80 de foraje de puțin peste 100m sunt aproape de finalizare.

Voi reveni zilele acestea pe tema ECO CAMP Ciugud 2023. Concluziile trase de mine sunt mai puțin importante, dar concluziile celor din jur pot fi de mare ajutor.

Rămâneți cu ochii pe Electro⚡️mobilitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.