De ce este Tesla Model Y #1 pe plan global?

La o zi după ce Andrei, ambasadorul nostru la ROCHARGE 2023, a aruncat mănușa proprietarilor de Tesla cu cronica etapei în care descrie experiența la volanul unui Model Y, colegii-proprietari de Model Y ce colaborează la proiectul Electromobilitate ne-au oferit trei argumente de ce tocmai acest automobil este #1 al înmatriculărilor pe plan global.

În primul rând PREȚUL

Pornită la drum cu Roadster, apoi cu Model S și Model X, gama de modele Tesla și-a câștigat un renume de ”SCUMP”.

Cât de scump? Suficient cât să fie comparate cu aristocrația germană, Mercedes, Audi, BMW și de aici implicit să i se atașeze eticheta ”premium”, deși Tesla nu a fost vreodată un automobil premium în sensul clasic al cuvântului.

Prin suma mare plătită la achiziție, cumpărătorul investea indirect în tehnologie, rețeaua Supercharger și cea de magazine și service-uri Tesla, o idee inovatoare în industria auto, care a devenit principalul avantaj cocurențial.

Odată cu apariția celor două modele ceva mai accesibile ca preț, 3 și Y, Tesla se alinia mai bine cu misiunea declarată:

To accelerate the advent of sustainable transport by bringing compelling mass-market electric cars to market as soon as possible.

Negru pe alb, clar și fără echivoc ”mass-market electric cars” nicidecum PREMIUM, fiindca vârful piramidei puterii de cumpărare nu permite o electrificare în masă.

Între vorbe și fapte a rămas o discrepanță, complicată de COVID, perturbarea lanțului de aprovizionare cu materii prime, piese și subansamble produse în China, apoi de criza componentelor electronice și mai ales de inflație.

Dar a avenit acea zi istorică pentru industria auto, 13 ianuarie 2023, când Tesla a făcut exact ceea ce anunțase cu trei luni înainte: a ieftinit întreaga gamă de modele S3XY! Nu doar o dată, ci în repetate valuri de scumpiri și ieftiniri, care a supus marile firme (și clienții) unui rollercoaster decizional, la care unele firme tradiționale nu au găsit răspunsul nici acum, după nouă luni.

Rezultatul? Model 3 și Y s-au apropiat oarecum de mass market (și s-au îndepărtat de prețurile premium), așa cum cere misiunea firmei. O dovadă elocventa este mini-flota ROCHARGE, unde Model Y este CEA MAI IEFTINĂ mașină. Greu de imaginat așa ceva cu doar un an în urmă, dar faptul că Model Y este mai ieftin în România decât Kia Niro sau Nissan Ariya, ar trebuie să schimbe perspectiva comparațiilor, așa cum definește misiunea firmei.

Model 3 și Y este în competiție cu Ford, Hyundai și VW (sperăm să se alăture cat mai curând și Toyota) pentru buzunarele unui număr cât mai mare de clienți, fiindcă doar așa se poate realiza tranziția spre un viitor electrificat.

In al doilea rand, rețeaua de încărcare rapidă

Indiferent de model, toti clienții Tesla din lume beneficiază de încărcare rapidă în propria rețea, fără aplicații, fără complicații.

Cât de repede se extinde această rețea, proporțional cu densitatea de mașini din anumite zone, stau mărturie cele doua noi hub-uri de la Craiova și București, despre care a relatat săptămâna trecută Marius, cronicarul echipei Model 3.

In al treilea rând, actualizările OTA

In timp alte firme auto încă bâjbâie pe căile întortocheate ale actualizărilor OTA (over the air), devenite absolut normale pentru telefoane, calculatoare, televizoare și orice altă mașinărie modernă ce mustește de soft, la Tesla a fost o normalitate încă din 2018, când veterana TM 3 a poposit în garajul subsemnatului.

Noile funcții, de multe ori adăugate ca răspuns la cererile clienților, plus corectarea permanentă a glitch-urilor, oferă o experiență unică, care menține chiar și o mașină veche de cinci ani (cum este a noastră) în pas cu evoluția ultimelor modele vândute de Tesla.

In concluzie, dacă începem să ne gândim la Model Y așa cum l-au definit părinții: ”mass market vehicle” și să privim în ograda VW, Hyundai, Ford și Toyota explicația de ce a câștigat Model Y cele mai multe portofele pe glob este simplă. Nu fiindcă ar fi perfect, ci fiindcă nu există in momentul de față o ofertă mai bună, la un preț egal sau mai mic.

In plus, fiindca se livrează în număr mare din cele patru fabrici, pe trei continente!

Sursa imagine: Teslarati

Model Y în cadrul proiectului Electromobilitate

Consumul mediu săptămânal

Cristi – Model Y Performance, Brașov

Datele săptămânii 18-24 sunt următoarele:

– distanță parcursă: 1.349 km

– consum mediu: 15,8 kWh/100 km

– energie consumată în deplasare: 213 kWh

– energie consumată staționar: 16 kWh

– încărcări acasă: 158 kWh, cost 117

– incărcări DC: 34 kWh, cost 105 lei

– incărcări Supercharger: 54 kWh, cost 0

– cost mediu / 100 km: 16,5 lei

Andu – Model Y LR, București

In săptămâna 18 – 24 septembrie, am fost într-o călătorie până în Europa Park Germania + Rulantica. Îmi doream de mult să vizităm aceste parcuri de distracții, așa ca ne-am programat opririle și am plecat la drum de miercuri până duminică.

Am decis sa înnoptăm în Arad, Stuttgart, Rust, Memmingen (pentru Neuschwanstein Castle), Arad (drumul de întoarcere).

Nu am apucat să fac un articol pentru această călătorie, nu am avut timp să documentez traseul.
Am avut parte de foarte multă autostradă. Viteza de mers a fost de 139 km/h în Romania, 130 în Ungaria și Austria, 160 în Germania.

  • Distanta parcursa: 3785 km
  • Consum mediu: 18.7 kWh/100 km
  • Cost total: 832 lei
  • Cost mediu: 21.98 lei/100km

Ovidiu – Model Y Performance, București

Săptămâna trecută MYP a parcurs 296 km cu 64 kWh consumați și o medie de 21,7 kWh/100km. 

La fel ca și săptămâna anterioară, au fost doar drumuri scurte prin oraș, fiind în a doua săptămână de vacanță, iar viteza medie a fost de 18 km/h. 

Deși doream inițial să plecăm 10 zile în Halkidiki am amânat, întrucât acomodarea baiețelului la creșă a fost ceva mai dificilă decât ne așteptam, așa că am rămas acasă.

TeslaMate a avut ceva probleme săptămâna trecută ratând o încărcare pe DC, probabil din cauza unei întreruperi de internet scurte. Însă în aplicația Tesla, datele s-au înregistat corect.

Adrian – Model Y LR, Ploiești

În săptămâna 18-24 septembrie, Tesla MYLR a înregistrat următoarele valori:

  • Distanța parcursă: 291 km
  • Consum mediu: 14.0 kWh/100km
  • Încărcări: 81 kwh
  • Cost încărcări: 0 lei

Total km parcurși de la achiziție: 7363 km

Consum mediu general: 14.6 kWh/100km

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.