Economii de Sărbători cu cele mai mici electrice

Excluzând pe cei ce vânează încărcările gratuite pentru profit din activități de transport, proprietarii celor mai mici automobile electrice au realizat economii în perioada Sărbătorilor de iarna, când vremea a fost mai îngăduitoare decât la începutul lunii decembrie.

Echipa mini din garajul nostru virtual

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari

Cu toate drumurile de aprovizionare, Klara nu a avut nevoie de încărcare pentru Smart-ul ei săptămâna trecută. In plus, vremea blândă din Banat a menținut consumul aproximativ constant, așa cum se vede și din traiectoria liniei roșii, trasată de consumul obținut de Doina și Wiwi cu Citigo tot în zona Timișoara.

Nici la Campina nu a fost prea frig și Marius menține e-Up-ul său în zona 14 kWh/100 km, sub 10 RON pentru 100 km (la prețul energiei electrice de acasă 0.65 RON/kWh).

Gama compactă: Corsa și Peugeot e-208

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari

In gama compactă urmărim cu mult interes evoluția lui Zoe și e-208, concurente directe asamblate în Franta și Opel Corsa made in Germany.

Consumul electro-leului rămâne constant ridicat, ceea ce am ghicit de la primul test în paralel pe traseul Timișoara – Sibiu – Păltiniș cu Ionică, în luna mai. Realitatea este că atunci nu am dat prea multă importanță diferențelor, fiindcă orice alt automobil electric, măsurat în paralel cu Ioniq-ul nostru, a avut consum mai mare.

In prezent urmărim cu mult interes diferențele dintre e-208 (dreapta în imagine) și Corsa-e, care utilizează aceeași platformă comună a grupului PSA. Ambele sunt conduse pe trasee scurte în oraș, cu medii orare foarte apropiate, limitate de densitatea circulației, dar consumul continuă să fie mai bun la Opel.

Renault Zoe

Așa cum subliniază Andra și Darius, este mare deosebirea între traseul pe care circulă o mașină electrică iarna, doar 10% circulație în oraș ridicând consumul mediu cu 11.5%:

Cu Zoe am avut urmatoarele consumuri:

– 15.7 kWh/100 km pentru 55 km – strict drumuri naționale

– 17.5 kWh/100 km pentru 227 km – 90% DN, restul oraș

Andra și Darius Jula, Renault Zoe, Timișoara

Exact la polul opus este naveta lui Radu, care parcurge zilnic drumul de lângă Ploiești la București și înapoi, realizând cea mai mare viteza medie și cel mai mic consum.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de Radu și Darius

Deși pare contraintuitiv, odată încălzit habitaclul și acumulatorul, la temperatura optimă de funcționare, consumul se stabilizează și media obținută este semnificativ mai mică, decât cea în traficul bară la bară în oraș, cu toate că informațiile primite din diferite localități indică o viteză medie mai scăzută, între 18 și 28 km/h.

Concluzie

Indiferent dacă au utilizat Smart, e-Up, Citigo, Zoe, Corsa sau e-208, participanții la proiectul Electromobilitate nu au cheltuit săptămâna trecută mai mult de 13 RON/100 km, calculat la prețul energiei electrice casnice, unde încarcă Laura electro-leul, ceilalți beneficiind de cupoane Kaufland și alte gratuități (exemplu: încărcare la serviciu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.