Cu Paul Vădeanu, dascăl de meserie, care poate preda și lecții despre utilizarea automobilelor electrice după aproape 48.000 km parcurși cu Kona din aprilie, avem un ritual săptămânal, atunci când îi amintesc să ne trimită informațiile pentru proiectul Electromobilitate și ne lungim la discuții de câte o oră…
Astăzi am aflat multe aspecte interesante despre ultimele călătorii cu Kona pe timp de iarnă și am preluat expresia din titlu (cu o mică modificare) de la Paul. După dezbateri aprinse am căzut de acord că ultima mare aventură a secolului XXI este să pleci la drum cu o mașină electrică pe timp de iarnă, într-un teritoriu cu rețele de încărcare mai puțin dezvoltate… cel puțin până când Elon Musk ne va invita să colonizăm altă planetă.
Impactul unei coborâri de la munte asupra autonomiei estimate

Daca pentru multa lume 1.557 kilometri parcurși peste Crăciun ar părea un supliciu, Paul și soția privesc cu indulgență nedumerirea, considerând că în vară, mai precis începând din 24 august, au parcurs peste 4700 km 100% ELECTRICI într-o singură săptămână!

Excursia la Cheile Grădiștii în căutarea unui petec de zăpadă, a inclus o alimentare cu electroni până la 90%, pentru a lăsa loc de încărcare regenerativă la coborâre.
A urmat o altă încărcare rapidă la stația instalată la Primăria din Brașov de partenerii proiectului Electromobilitate de la EVconnect.
Am încărcat la Brașov, la fast charge, la o stație pusă de Dragoș la Primărie. Super a fost!
A pus și stațiile Mol Plugee, am încărcat ieri. Sunt grozave! Păcat că nu merge și aplicația, așa ca în Ungaria.
Paul Vădeanu
O altă observație și atenționare foarte bună este cea legată de autonomia estimată la bord după o coborâre de la munte. In cuvintele lui Paul:
Ca un sfat pentru cei ce nu sunt pățiți încă: nu lua de bună estimarea GOM-ului, după ce te întorci de la munte! 🤣
E amețit de aerul ozonat încă vreo câteva sute de kilometri…
O experiență palpitantă cu vântul din față
Pentru cine nu a trecut prin experiența unui drum într-o mașină electrică cu vânt advers, pare o gluma, dar atât Paul cât și noi am avut de curând experiențe la limită.
In timpul călătoriei Adio benzină!, în timp ce conduceam spre est, o zi cu vânt din față pe autostradă a impus o încărcare suplimentară, față de ce indica TM 3 la bord în planificarea etapei zilnice. Cu regret a trebuit să reduc viteza în Wyoming, deși este unul din puținele state unde este legal să circuli cu 85 mph (135 km/h), ca să ajungem la următorul Super Charger.
Revenind la lecția învățată ieri de Paul, în cuvintele lui:
Crede-mă, nu îmi este frică de ger, fie el cât de puternic, cât îmi este teamă de vânt din față pe autostradă, în câmpie! Dacă nu era stația de la Corbii Mari, îți povesteam despre cât costă un drum de 30km cu platforma.
Am descărcat o aplicație care îmi spune direcția și forța vântului, dar îmi este greu să estimez impactul. Trebuie să mă obișnuiesc.
Am ajuns la 3%, atunci Kona nu mai arată câți km mai poți merge. Asta după ce m-a tras un TIR după el pe vreo 30km.
Și încă ceva: Sub 20%, distanța disponibilă estimată de GOM scade mai repede decât până acolo.
Plaja valorilor de consum
Dacă după 47.686 km parcurși cu Kona, Paul recunoaște că mai sunt lecții de învățat, revin la subiectul consumului unui automobil electric.
Cu ajutorul celor peste 200 de valori medii săptămânale comunicate de participanții la proiectul Electromobilitate începând din 1 iunie, am creat o diagramă ce reprezintă domeniul valorilor de consum mediu săptămânal.
Informațiile comunicate de cinci proprietari de Hyundai Kona din Băilești, Cluj, Sibiu și Timișoara (2) pe parcursul ultimelor 30 de săptămâni sunt cuprinse între linia roșie (formată din valorile maxime săptămânale) și cea albastră (minimele săptămânale).
Este ușor de observat că în perioada mai caldă diferența între consumul maxim și minim este cel mult 38%, în timp ce în sezonul rece diferența crește până la 73%. Ultima săptămână fiind mai caldă, diferența intre consumul maxim și min a coborât sub 20%.
Cauza diferențelor mai mari iarna se datorează modului de utilizare, a preîncălzirii pe loc înainte de plecare, a traficului bară la bară, a opririlor dese și mulți alți factori. Viteza de deplasare, încărcarea mașinii cu persoane și bagaje, diferența de altitudine între plecare și sosire, vântul advers, așa cum reiese si din relatarea lui Paul, sunt câțiva factori a căror impact asupra consumului trebuie bine înțeles pentru planificarea încărcărilor la un drum lung iarna.
Electrica te liniștește
Așa cum a observat și Vio, soția lui Paul, mașina electrică te liniștește, timpul câștigat mergând cu viteză excesivă fiind pierdut la stația de încărcare. Rămâne doar tentația permanentă a accelerației, datorită cuplului instant disponibil și ușurinței cu care orice model electric se avântă lin și tăcut spre viteze tot mai mari.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.