La mijlocul lunii aprilie, când am făcut cunoștință cu Kona la Casa Auto Timișoara, unde primele cinci exemplare electrice erau gata de livrare, am bănuit că micuțul SUV va deveni un model de referință pentru amatorii de electromobilitate, prin autonomia mare asigurată de acumulatorul de 64 kWh.

Tot atunci s-au înfiripat planurile de a înlocui pe bunul nostru partener de drumeții electrice, Ionică (Hyundai Ioniq), cu o Kona, care să ne permită demonstrații elocvente despre superioritatea tracțiunii electrice pe traseele montane din jurul Sibiului, la Păltiniș și pe îndrăgitele Transalpina și Transfăgărășan.

După două luni, schimbarea s-a petrecut cu ajutorul partenerilor proiectului Electromobilitate de la Casa Auto și ziua următoare porneam cu Tudor spre Rânca, pe Transalpina, să ne împlinim visul călătoriilor la munte fără teama de autonomie. De altfel, un drum pe trasee alpine este o experiență unică cu orice model electric.
Pe lângă urcarea lină, fără schimbări de viteze, cu suficient cuplu pentru accelerarea din cele mai strânse și denivelate viraje, centrul de greutate coborât fac călătoriile pe serpentine o plăcere.
Pe cât de frumoase sunt urcările, pe atât de economice sunt coborârile, când frânarea regenerativă recuperează o parte din energia utilizată la urcare, scutind discurile de frână și plăcuțele de uzură.

Dincolo de călătoriile la munte și prin țară și de test drive-urile oferite celor interesați, după Transalpina, Tudor a condus la Păltiniș, unde a organizat a treia ediție ElectRoMania și a finalizat testul cu anvelope de iarnă la Muntele Mic. Ca orice alt automobil utilizat înainte, Tudor conduce Kona zi de zi, cu avantajele consumului redus de energie și al eliminării emisiilor poluante directe.
După experiența acumulată, înainte de Kona, cu Ioniq-ul model 2019 și electro-leul Laurei (Peugeot e-208), Tudor ne povestește despre bucuriile, limitările și problemele din primele șase luni cu Porto:
1. Cât este autonomia vara? Dar iarna?
Autonomia indicată a trecut în vară de 500 km, însă poate varia foarte mult în funcție de viteza de deplasare. Eu sunt foarte mulțumit că pot să merg de la Timișoara la Cluj (330 km) fără să încarc pe traseu și mai rămân cu aproximativ 50 km autonomie.
Iarna, autonomia indicată este în jurul valorii de 400 km. Am făcut însă un test pe traseul Timișoara – Muntele Mic și retur, 290 km cu urcare la 1400 m, fără să fie nevoie de încărcare pe traseu și am rămas cu aproximativ 13% baterie.
2. Care sunt limitările utilizării unei Kona iarna?
Nu am întâmpinat pana acum limitări, utilizez mașina ca și pe cea pe combustie.
Intr-adevar, am avantajul că pot încărca acasă și la birou, așadar mă bazez pe stațiile de încărcare publice doar la drumuri lungi.
Situația s-a îmbunătățit exponențial în ultimul an. In Octombrie 2019 am făcut un drum Timișoara – Pitești cu Hyundai Ioniq model 2019 (acumulator 28kWh) și la Râmnicu Vâlcea am fost nevoit să aștept la coadă la încărcare mai bine de o oră. De atunci au mai fost instalate încărcătoare rapide, iar acum Râmnicu Vâlcea are 3-4 locații.
3. Care sunt motivele pentru care accepți durata lungă de încărcare și limitarea de autonomie pentru nevoile de transport personale?
După cum spuneam si mai sus, nu sunt în situația de a pierde ore întregi la stația de încărcare pentru nevoile zilnice, pentru că pot încărca acasă.
Am ales o mașină electrică pentru că mă consider un „early adopter” al noilor tehnologii și îmi place să fiu la curent în acest domeniu.
Apoi am văzut celelalte beneficii: mașina se încălzește iarna în curte, dar lipsesc mirosurile de benzină arsă parțial, specifice pornirii la rece, liniștea și lipsa vibrațiilor în timpul condusului și cuplul livrat instant la apăsarea accelerației.
Ca să nu spun de economiile cu costurile de rulare și întreținere! Nu schimb uleiul din motor, filtre de ulei/combustibil, uleiul din cutia de viteze, bujii și alte consumabile specifice motoarelor cu ardere internă.



4. După experiența cu prima (Ioniq), a doua (e-208) și a treia mașină electrică (Kona), care va fi următoarea alegere, în condițiile prețurilor ridicate de achiziție pentru electrice?
Următoarea alegere va fi cu siguranță tot una electrică, dar momentan nu mă gândesc la înlocuirea Konei, are doar 9000 km :).
Poate sună clișeic, dar mi-aș dori o Tesla Model 3, mai ales din cauza software-ului foarte bine pus la punct și a infrastructurii de încărcare din restul Europei. In orice caz, cred că următoarea mașină va fi un sedan electric, pentru ca nu sunt mare fan al SUV-urilor.

Alte probleme, neplăceri?
Nu am întâmpinat probleme cu Kona până acum. Singurele inconveniente sunt campaniile de rechemare în service pentru diferite probleme găsite de inginerii Hyundai (sau raportate de clienți), cum ar fi software-ul BMS-ului, software-ul ESP-ului, software-ul OBC-ului (On Board Charger).
După aceasta înșiruire de software-uri, probabil că se înțelege de ce mi-ar plăcea o Tesla la care update-urile pot fi făcute OTA, fără programări și vizite la reprezentanță, consumatoare de timp și energie.
Sunteti de acord cu Tudor? Ce alte intrebari aveti pentru Tudor?
Ce alte experiențe, bucurii și neplăceri ați avut alături de Hyundai Kona?
Scrieți-ne pe adresa [email protected] sau la rubrica de comentarii. Mulțumim pentru colaborare și vă invitam la un test drive cu orice alt model electric decât Kona, la ElectRoMania ediția a patra.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.