Impreuna cu Tudor am publicat cu zece zile in urma rezultatele preliminare dupa primul test paralel cu noul Peugeot e-208, botezat cu drag „electro-leul” si Ionica, veteranul proiectului Electromobilitate.
Scriam atunci:
Ideea acestor teste empirice este cat se poate de simpla. Ele incearca sa evite limbajul de specialitate NEDC, WLTP, EPA, cicluri prestabilite si viteze constante greu de replicat in traficul “normal”, sau conditiile standardizate in care se deruleaza determinarile de consum si implicit autonomie. Scopul nostru este sa aflam cat costa 100 de kilometri parcursi cu candidatele conduse in aceleasi conditii de drum.
Practic cele doua masini, calatoresc in aceleasi conditii de incarcare, climatizare si viteza, mergand in limite legale, pe sosele deschise circulatiei publice. Scopul este de a compara, in aceleasi conditii atmosferice si de drum, consumul indicat la bord.
Test paralel Peugeot e-208 – Hyundai Ioniq (rezultate preliminare)
Fiind usor dezorientati de faptul ca noul Peugeot, a carui vanzare a inceput in 2020, are un consum cu 30% mai mare decat Hyundai Ioniq, achizitionat in 2018, ne-am propus sa verificam cheltuielile cu energia electrica la un drum mai lung, pe care l-am structurat in cinci etape, fiecare cu un scop bine definit.
Etapa I: Timisoara – Faget

Prima etapa, pe portiunea de autostrada cu cele mai mici diferente de altitudine, unde am efectuat anul trecut masuratori de consum cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3, a avut ca scop determinarea consumului la viteze stabile, incepand de la 100 km/h in trepte de cate 10 km/h.
Tudor a fixatt viteza de masurare cu ajutorul GPS-ului, Peugeot-ul indicand la bord doi km/h in plus, in timp ce Ioniq-ul are o eroare a vitezei la bord de plus cinci km/h.

Peugoet e-208: doua persoane, anvelope vara, temperatura interioara 20C, exterioara 14C
Hyundai Ioniq: o persoana, anvelope vara, temperatura interioara 20C, exterioara 14C
Diferenta de consum masurata la prima incercare s-a confirmat, Peugeot-ul consumand intre 30% si 39% mai mult la viteze de autostrada.
Etapa a II-a: Faget – parcare A1
La Faget am incarcat pentru a evita Deva, o statie mai aglomerata si indepartata de autostrada, care prelungeste calatoria electrica spre centrul tarii cu cel putin 30 minute, pe langa timpul necesar incarcarii.

Aceasta a fost cea mai scurta etapa din planul nostru, stiind ca drumul este foarte prost si deobicei ajungi in coloana ce se formeaza in spatele celui mai lent camion.

Am parcurs cei 24 de kilometri cu o viteza medie de 56 km/h si un consum de:
- 11.1 kWh/100km pentru Ioniq
- 14.7 kWh/100km pentru Peugeot (+32%)
Etapa a III-a: parcare A1 – Sebes
Cu exceptia catorva zone in lucru cu limitari scurte de viteza (si radar!) am parcurs acesti cei 100 de kilometri, pana in parcarea Kaufland, cu o medie de 104 km/h si am facut o pauza de incarcare si de pranz.

Cu aceasta ocazie am descoperit ca spoilerul Ioniq-ului, pe langa calitatile aerodinamice, mai poate indeplini pe cele de masa, in conditiile actuale cand gril-ul Kaufland serveste mancare, dar nu mai are mese.

Rezultatul consumului pe etapa de autostrada din prima parcare pe A1, dupa Cosava pana la Kaufland Sebes:
- Hyundai Ioniq 13.4 kWh/100km
- Peugeot e-208 17.6 kWh/100km (+31%)
Etapa a IV-a: Sebes – Porsib Sibiu

De la Sebes la Sibiu diferenta de altitudine se face simtita si cele cateva urcari mai serioase si viteza de rulare stabilita la 120 km/h au ridicat consumul ambelor masini electrice la valori mai mari:
- Hyundai Ioniq 15 kWh/100km
- Peugeot e-208 19.8 kWh/100km (+32%)

Etapa a V-a: Porsib – Paltinis
Etapa cea mai pitoreasca si interesanta a testului nostru paralel a inceput la service-ul Porsib, centrul tehnic al proiectului Electromobilitate si a inclus centura pe autostrada a Sibiului, localitati cu restrictii de viteza Cisnadie, Cisnadioara si Rasinari , urmata de urcarea, coborarea si din nou urcarea la Paltinis.

Daca de la Porsib pana la cabana Curmatura consumul Ioniq-ului a fost de 10 kWh/100, urcarea pe serpentinele Paltinisului a inghitit de 3.5 ori mai multi electroni, consumul mediu pana in parcarea de la Arena Platos fiind de 34.6 kWh/100.

Nici Peugeot-ul nu s-a lasat mai prejos, dar cu „doar” 36.6 kWh/100km, consumul a fost mult mai apropiat de Ioniq (plus 5.8%) decat in toate regimurile masurate anterior.
Concluzii
Electro-leul nu-si dezminte apetitul pentru electroni, dar in anumite conditii, viteza mica si urcare puternica, s-a apropiat mult de consumul „campionului frugalitatii”, Hyundai Ioniq.
La capitolul recuperare de energie pe coborare, Ionica s-a comportat remarcabil, asa cum stiam de la traversarea Transfagarasanului anul trecut si alte experiente la Paltinis. Urcarea si coborarea din parcarea de la Arena Platos s-a incheiat cu exact acelasi consum mediu, cu care ne-am deplasat de la Porsib pana la Curmatura: 10 kWh/100 km.
Cu toate ca la urcarea in Paltinis diferenta de 30% inregistrata pe toate etapele anterioare s-a redus la 5.8%, rezultatul final al electro-leului de la Porsib la arena Platos si coborarea la Curmatura a fost 14.5 kWh/100km.
In unitati de masura mai usor de inteles, intregul drum din 23 mai, de la Timisoara la Sibiu, plus doua urcari la Paltinis cu Ionica:
- Distanta: 363 kilometri
- Consum mediu Hyundai Ioniq: 14.4 kWh/100km
- Consum total de energie 52.3 kWh
- Costul energiei: 40.40 RON
- 13.4 kWh Faget – 26.07 RON
- 16.5 kWh Sebes – 0 RON
- 22.4 kWh – 14.32 RON (la pret de 0.64 RON/kWh la Porsib)


Considerand o medie de consum cu 30% mai mare a Peugeot-ului e-208, diferenta de cheltuiala pentru frumoasa calatorie electrica cu stil si charm frantuzesc este de 12 RON in plus fata de Ioniq.
Tudor Marchis, Andreea Voicu si Dan Boboescu
Imagini din drumetia la Paltinis

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.