Electric Up – lista stațiilor de încărcare aprobate. Analiză interactivă!

Introducere

Márton, un observator atent al proiectelor de finanțare pentru stațiile de încărcare ale mașinilor electrice prin intermediul AFM, Ministerului Energiei sau PNRR, a obținut lista proiectelor admise în programul Electric Up, care cuprinde 1642 de companii ce vor instala stații de încărcare publice. Unele dintre acestea sunt deja operaționale, iar altele urmează să fie instalate până la sfârșitul anului 2023.

Urmărește articolul pentru a vedea cum sunt evidențiate pe o hartă interactivă aceste locații, precum și pentru a afla cum a decurs proiectul de „analiză de date” într-un weekend, începând de la un fișier PDF guvernamental fără adrese/locuri, utilizând tehnologii precum Google Cloud, Machine Learning și Geocoding pentru a crea un dashboard interactiv.

Ce este programul Electric Up?

În anul 2021, guvernul a inclus în pachetul de măsuri de sprijin pentru firme afectate de criza COVID un program numit generic Electric Up, prin care antreprenorii români puteau primi până la 100.000 euro pentru achiziționarea de panouri fotovoltaice și stații de încărcare pentru vehicule electrice. Beneficiarii erau încurajați să instaleze panouri fotovoltaice pentru a produce energie electrică, un ajutor binevenit mai ales pe fondul creșterii prețurilor la energie.

Nu doar firmele din sectorul HoReCa au beneficiat de acest sprijin, ci și cele din alte domenii, cum ar fi atelierele sau halele de producție. Având în vedere numărul deficitar la nivel național al stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice, statul a inclus obligatoriu la cerințe pe lângă panouri fotovoltaice și instalarea stațiilor de încărcare.

Comunicarea cu autoritățile de stat

În decursul anului trecut am întrebat Ministerul Energiei despre lista proiectelor depuse, dar am primit răspunsuri că lista nu este finală și trebuie mai intâi aprobată.

Anul curent am revenit și am solicitat mai clar în petiție publicarea locațiilor viitoarelor stații de încărcare. Răspunsul a fost un document de 57 pagini, cu nume de companii aprobate, punctajul obținut, puterea cumulată a stațiilor și valoarea de investiție aprobată.


Lista conține 1642 de poziții.

Nu am primit lista adreselor de implementare, dar lista PDF era prea bună să fie aruncată, așa că m-am pus pe treabă.

Totuși suntem în 2023, avem o grămadă de servicii noi cum e ChatGPT, dar și API-uri comerciale de la Google Cloud. Focusul era să se poată rezolva tehnic obținerea adreselor firmelor și utilizând datele obținute într-o analiză interactivă, stațiile de incărcare să fie evidențiate pe harta interactivă, un tool preferat de mine.

Obținerea adreselor și coordonatele companiilor

Fiind programator în domeniu, membru recunoscut Google Developer Expert în tehnologia Cloud din 2016, și speaker frecvent la conferințe internaționale, cunoșteam ce serviciu va trebui să folosesc din familia Google Maps, pentru a reuși cele propuse.

Având în vedere că public frecvent articole tehnice despre Google Cloud, chiar am avut un al doilea obiectiv, constând în aplicarea Remote Functions, o nouă funcționalitate din BigQuery, care va rezulta într-un articol tehnic publicat pe platforma Medium. Și cum ne-am obișnuit noi programatorii, avem un „weekend project” mai tot timpul.

Scurt și la obiect, folosind serviciul Places API, apoi Geocode API print Remote Function în interfața BigQuery, am reușit să extrag și apoi să adaug pentru fiecare nume de companie adresa. Din adresă se pot obține coordonatele pentru a fi evidențiate pe hartă. Fiind tehnologii Machine Learning, acuratețea datelor nu este 100%, și trebuie să menționez că pentru vreo 300+ companii nu am găsit rezultatul prin metoda utilizată, dar acelea le-am adăugat manual.

Am obținut pentru fiecare nume de companie o adresă pentru o locație publică, cel mai probabil sediul social.

Notă: Analiza noastră și harta interactivă se bazează pe aceste date culese și completate automat. Menționăm că nu suntem în măsură să garantăm acuratețea datelor din mai multe considerente.

  1. În lipsa adreselor din documentul remis de autorități, cele din analiza noastră sunt bazate pe adrese publice regăsite pe internet, adică sediul social. Companiile pot opta să instaleze panourile fotovoltaice pe clădiri/hale de la punctele de lucru, care pot fi în locații diferite de sediul social declarat.
  2. Din procesul de obținere al coordonatelor (latitudine/longitudine) unei adrese pot rezulta erori. Câteodată rezultatul este punctul central al unei localități, sau la câteva sute de metri de la adresa propriu zisă.

Totuși tehnologia vine în ajutorul nostru și datele pot fi transpuse într-o analiză, care este menită să informeze publicul. Dacă lista primită ar conține adresele exacte pentru amplasamentele stațiilor, se pot crea platforme live de monitorizare.

Alte considerente și aproximațiile luate

Tabelul primit conține doar puterea însumată a stațiilor de încărcare propuse, cifrele arătând ca cele marcate cu galben:

Din aceste cifre este dificil să descifrezi informații clare, dar am făcut 3 clasificări:

  1. Cele cu puteri cu cifrele de 22, 44, 88, vor fi clasificate ca puncte AC charging – conector Type 2
  2. Cele cu puteri peste 50, gen 66, 72, 82 vor fi clasificate ca puncte DC charging – un combo de CCS/Chademo/Type 2
  3. Cele cu puteri peste 100, le am clasificat ca puncte DC-AC++ la aceste puteri poate fi vorba de mai multe stații instalate, unele proiecte instalând cinci, șase stații. Din document nu reiese tipul lor, ele pot fi doar AC sau o combinație de DC cu AC.

Rezultatul

Din toată gama de informații am realizat un dashboard interactiv, pe care l-am publicat în platforma Looker Datastudio.

Regăsim pe această interfață filtre pentru județ, localitate, tipul clasificării stațiilor de încărcare (AC,DC,DC++), iar pe partea a doua și secțiuni dedicate județelor.

Nu suntem experți în analiza dinamică socio-economică, dar din date anticipăm câteva probleme.

Putem identifica 3 zone cu acoperire deficitară:

  1. Triunghiul Slobozia – Brăila – Buzâu
  2. Drobeta – Hunedoara – Timișoara – granița cu Serbia
  3. Zona Vatra Dornei – Rădăuți și Maramureș

De remarcat este că unele distanțe problematice în prezent pentru electromobiliști, unde numărul de stații de încărcare este insuficient, vor fi cât de cât îmbunătățite. Din documentul primit estimăm că vor fi stații de putere redusă, tip AC, ca urmare rămâne loc de mai bine și în aceste cazuri.

Exemple de pe câteva trasee parcurse recent:

1. Traseul Cluj Napoca – Oradea dispune doar de stații lente în zona Huedin și Ciucea, iar cele propuse par a fi DC. Regăsim pe imaginea de mai jos o poziție cu puterea de 66 kW, dar informația nu a putut a fi validată dacă vor fi 3 stații de 22 kW, sau o singură stație de DC+AC cu puterea totala de 66 kW.

Am vrut sa validez informația sunând la firmă, dar persoana cu care am vorbit nu a putut confirma tipul stațiilor ce vor fi instalate, dar a confirmat că în primăvară începe montajul.

2. Al doilea exemplu este pe autostrada A2 spre Constanța, la Lehliu Gară, unde are sediul PAN-ELECTRO. Cu 396 kW aprobați sunt fruntași în puterea totală a stațiilor de încărcare. Tot din considerentul ca 18×22 = 396, nu știm dacă sunt 18 stații de AC, sau o combinație AC și DC, dar urmează să aflăm în decursul anului. Oricum important de remarcat efortul depus și felicitări pentru proiect!

3. Tot prin programul Electric UP, a apărut și prima stație DC în localitatea Târgu Secuiesc, care acoperă acum traseul Brașov-Onești. Stația este deja pusă în funcțiune. Link Plugshare.

Județele codașe din tabel sunt următoarele:

PozițieNume județNr proiecte
37. Ialomița16
38. Covasna15
39.Vaslui14
40.Brăila13
41.Botoșani11
42.Teleorman8
43.Giurgiu6
44. Caraș-Severin4

Stadiul lucrărilor

Implementarea acestor proiecte a început, mai multe locații au fost regăsite de colegi pe Plugshare! Firmele au la dispoziție anul în curs pentru instalarea stațiilor. Aceste stații vor fi publice și contra cost.

Operatorul poate oferi încărcarea gratuit, dar nu este obligat să o facă. Probabil cei din domeniul HoReCa, în funcție de consumație sau cazare, vor opta pentru includerea încărcării lente, peste noapte, în prețul cazării.

Deși a pornit greu depunerea dosarelor în 2021, și a luat mult timp până au fost aprobate, ne bucură faptul că firmele private vor realiza în decurs de 1 an implementarea lor. Statul pe de altă parte, la programele prin AFM sau PNRR se lălăie mult, răspunsurile la ultimele petiții ne arată că instalarea stațiilor promise prin acele programe vor dura 3-4 ani până vor fi operaționale.

Va invităm să explorați dashboardul interactiv aici.

* Se vede cel mai bine folosind un calculator desktop.


Analizele diverse pot fi rulate și preluate de presa locală, cu menționarea legăturii la acest articol.

13 Responses

  1. Constantin I. spune:

    Felicitari Márton

    si multumim pentru munca depusa. Fara petitiile depuse de dumneavoastra, nu ar aparea nici o informatie despre aceste programe, din partea oficialitatilor. Pe pagina oficiala a programului Electricup nu apar informatii noi de peste 1 an, iar la cel prin AFM pentru UAT-uri, la fel.

    Succes in continuare!

  2. Cristi spune:

    Este foarte util sa vedem ca isi fac aparitia un numar asa de mare de statii de incarcare.
    Am interactionat cu o statie finantata in program in urma cu o saptamana si am fost surprins ca nu se solicita taxa de incarcare (client sau nu al unui hotel-restaurant), la momentul respectiv nu era mentionata in Plugshare, dar pe baza panourilor de informare am identificat-o. Marele avantaj a fost ca nu mai era nici o alta statie in apropiere.
    La a doua interactiune, am gasit o statie rapida, insa experienta a fost neplacuta (la receptie nu se stia prea bine daca merge statia si cum se poate incarca, am primit un nr. de telefon la care mi s-a recomandat sa sun dupa ora 9:00, statia era oprita, nu era definita modalitatea de a plati si a fost la mica intelegere, totusi pana la urma am resusit sa incarc).

    Ar ajuta sa avem un raport la final cu numarul de statii instalate, pozitia lor si eventual informatii despre utilizarea lor, cel putin asa cum se prevede legal.

  3. Joe spune:

    Pe mine ma mira ca dupa o investitie asa de mare, nu numai ca nu este promovata facilitatea dar nici nu este reglementata. Nu gasesti informatii clare despre unde si cum poti beneficia de aceste statii si de ex. cele 3 identificate de mine in apropierea locuintei cam fenteaza sistemul. Un restaurant unde incarcatorul este fix la intrare si daca ai pune la incarcat, ai bloca intrarea in restaurant, o cladire de birouri unde administratorul a zis acum 3-4 luni ca in 2 saptamani va da drumul insa contra cost(inca nu este functional) si un alt restaurant care are un afis mare langa panoul Electric UP cu plata parcare 250 ron(!!!) pentru cai care nu sunt clienti. Teoria e frumoasa insa practica ne omoara. Eu nu am statii de incarcare in jurul casei si-desi ma descurc cu incarcatul acasa cu charger-ul cu care a venit masina(10 ore+/-) ocazional mi-ar prinde bine un type 2.
    Din cate am citi aceste statii ar trebui sa fie gratuite penteu primii 5 ani dupa implemtere insa nu am gasit proiectul de lege si metodologia. Ex. degeaba e gratuit sa incarci daca platesti 250ron (sau chiar si 100ron) pentru parcare. Tinand cont ca aceste fonduri au fost nerambursabile si panourile produc arhisuficient sa acopere cele 3-4 masini care ar stavla type 2, chiar nu sunt corecte aceste practici…just my 2 cents

    • Márton spune:

      Proiectele si locatiile au fost aprobate, deci ele respecta regulamentul. Sunt obligati sa asigura parcare pentru masini, chiar 2 sloturi. Daca gasesti sincope discuta cu afacerea si amiabil incearca sa inbunatatesti situatie. Nu vrem sa-i fie retrasa suma de 100 mii euro primit ca finantare din cauza unei probleme ce poate fi remediata usor. Nu toate statiile trebuie sa fie gratuite, problema e delicata, si se pare ca DELTA de surplus va apare doar dupa primul an de folosire. Asteptam clarificari de la guvern cum trebuie calculat surplusul de energie care trebuie oferit gratuit. Si repet doar surplusul de energie. Asta cu cei 250 de lei parcare, teoretic as risca sa platesc, sa-mi deie chitanta, si apoi le reclam la minister. Total de acord cu restu ce zici. Multumim pentru implicare.

  4. Cristi spune:

    Am verificat cateva puncte mentionate in dashboardul interactiv si am putut identifica urmatoarele situatii:
    – unele puncte de incarcare nu pot exista la adresele mentionate si cel mai probabil este mentionata adresa sediului social al firemei care a instalat statia si nu punctul de instalare al statiei
    – nu sunt mentionate pe harta (plugshare) unele puncte de incarcare, in conditiile in care cunosc un proiect la care au fost instalate panourile de mult timp
    Ar fi fost util ca toate statiile sa fie reglementate si sa comunice starea lor in timp real, pe de-o parte, si sa se solicite un SLA pentru functionare rezonabil
    Sunt o multime de statii publice, vezi Renovatio, pe care le poti intalni defecte, perioade foarte lungi sau se defecteaza foarte des (lucru greu de inteles in cazul unor statii ce au functionat 1-2 ani; clientii, in afara de defectiuni mecanice, nu vad cum le pot defecta).

    • Márton spune:

      1. Da, este sediul social. Nu avem exact locatia instalatiei. Dar utilizatorii ne semnaleaza punctual locatii si corectam unde e cazul PM la Marton Kodok pe Messenger.
      2. Pe Plugshare poti adauga tu statia. Nu putem noi adauga asta.
      3. Guvernul nu a gandit proiectul de finantare sa fie la standarde 2030, sunt sincope. Poti sa faci si tu sesizare la ei, daca mai fac apel de finantare la ce sa fie atent. electric.up@energie.gov.ro
      4. Daca intampin problema de SLA tot la adresa de email si CC firma poti sa semnelezi. Teoretic perioada de monitorizare se prelungeste pana cand este remediata situatia.

  5. Joe spune:

    Multumesc pentru raspunsul prompt. Scopul nu este sa le creez probleme, eram curios cum a fost gantit proiectul, din cate inteleg, aceste situatii exista fiindca anumite datalii nu au fost puse bine la punct in proiectul de lege. Am gasit statii in tranzit unde m-am oprit, am mufat masina si a inceput procesul de incarcare. Din pacate nici una nubma ajuta, nu este o optiune sa stai 3 ore la incarcat cat esti in tranzit, insa te ajuta sa scapi de „pana prostului”. Pentru mine comoditatea este primul aspect si nu ma deranjeaza sa platesc pentru incarcare insa lucrurile ar trebui sa fie mai clare din partea ministerului, sa stim noi, consumatorii care sunt conditiile de folosire a acestor statii si care sunt obligatiunile firmelor care au beneficiat de aceste fonduri. Mica intelegere nu consider ca este o optiune corecta. Am insistat la o singura locatie care este la 200m de casa si care m-ar ajuta enorm in anumite situatii, am explicat situatia administratoruli si faptul ca nu ma deranjeaza sa platesc insa in mod cert amana intentionat sa porneasca incarcatoarele. In alte locatii am precizat ca fapt divers. Nu imi sunt de interes, idee innsine ca pun piedici. M-ar ajuta in schimb legea care reglementeaza aceste proiecte. Multumesc

  6. Ciobi spune:

    Este clar ca e vina Ministerului ca nu a reglementat clar folosirea acestor statii.
    Eu am statie si am primit finantare si am obligatia sa ofer gratuit surplusul, dar din pacate nu am surplus si nu stiu cum sa fac in aceasta situatie. Eu nu am am sau nu am voie sa incasez pentru incarcare? S-ar parea ca nu. Deci daca nu am surplus nu im convine sa dau gratuit si mai bine o inchid. Deci cam aici suntem: daca incasezi bani esti pasibil de pedeapsa iar ca sa dai gratuit trebuie sa ai surplus…

    • Márton spune:

      Esti prosumator cu acte in regula, si lunar este regularizare. Poti tine 2 registre. Prima pentru incarcari cu plata, si alta pentru incarcari gratuite. Datele pentru aceste registre poti obtine via softul de management al statiei. La final de luna faci diferenta, si faci o minuta cu starea de fapt, esti pe minus sau plus cu surplus vs oferirea cu titlu de gratuit. Daca nu ai oferit gratuit surplusul, atunci reportez pentru luna viitoare, si asa mai departe. Regulamentul nu interzice operarea cu plata. Practic in luniile de vara, si in special in weekend, poti oferi gratuit energia. Poti sa faci si un anunti in grupuri EV local, poti trece si pe Plugshare la statie. Iarna nu ai probabil surplus si statia poate fi monetizata. Foarte multi se cramponeaza din lipsa unui regulament, dar dincolo de ElectricUp, sunt alte legi si ordine ANRE care te ajuta sa faci. Si daca mentii 2 registre ce ai oferit cu plata si gratuit, si minute la final de luna ai dovada necesara cu care sa argumentez decizia luata.

  7. Emanuel spune:

    Bunaziua, am ajuns la o statie electric up la cabana transalpina lac. Nimeni nu stie cum se porneste. Dau incarca automat si cere un cod, daca nu stiu codul nu face nimic. Propietarii spun ca nu merge ca afara e frig, afara sunt 8grade. Unde pot suna? E normal acest lucru?

    • Márton spune:

      Nu ai din pacate unde suna. Depune la ei in scris o reclamatie, cu mentiunea daca se adevereste ca statie e finantata din programul Electric Up, atunci tu o sa reclami si la Ministerul Energiei, sa repare statie, sau sa ceara inapoit fondurile date pentru statie. Neaparat sa ai dovada ca ai depus scris. Apoi poti face demersuri la electric.up@energie.gov.ro Fa o fotografie la panoul de informare, si noteaza numele afacerii.

  8. Florin - spune:

    Din păcate majoritatea stațiilor prin electric up sunt ,,ascunse,, de public.
    Am fost în Vama Veche și am găsit o stație ce ca si locație era în același loc cu cea de pe harta(fara panou electric up expus)însă să ceri 2,61ron pt incarcare AC e parca peste măsură. Oare prin lege nu li sa impus o limita de preț?

    • Márton spune:

      Dacă nu e pe PlugShare, te rog pune. Prețul cerut de ei poate fi oricât. Doar dacă au surplus la panouri sunt obligați o parte sa ofere gratuit prin stație. Poți sa ceri bon de la ei după încărcare. E bine ca avem stații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.