Electro-defecțiuni: Renault Zoe (episodul 4)

Cu toate că veteranul, veșnic tânăr, Renault Zoe este campionul înmatriculărilor europene, în garajul nostru virtual se găsesc doar două exemplare, amândouă achiziționate în 2020, anul de glorie în care Europa a trecut prima oară pragul psihologic al UNUI MILION de vehicule electrice vândute într-un singur an.

Exemplarul lui Radu a împlinit săptămâna aceasta șase luni de utilizare zilnică, pentru naveta de lângă Ploiești la București. Cu excepția unui incident după o încărcare, despre care a scris în detaliu, satisfactia cu Zoe este totală.

In fiecare mini-raport săptămânal Radu are cuvinte de laudă la adresa micului francez, ce contribuie cu succes la o lume mai curată și mai liniștită.

Observ o creștere a consumului mediu, pe fondul rulării la temperaturi destul de mici, chiar negative uneori. Azi am prins și prima ninsoare…!

In rest, nu mi-am schimbat parcursul, condițiile și stilul de mers și nici nu au fost probleme.

Săptămâna viitoare se împlinesc 6 luni de exploatare, ocazie cu care voi face un mic bilanț, cifre, probleme, impresii. Drumuri bune tuturor!

Radu Dimofte, Renault Zoe ZE50 R135

Urmărind pe graficul consumului mediu săptămânal (linia punctată albastră pentru Radu) se observă cum consumul a urcat de la 12.3 – 12.6 kWh/100 km în septembrie, până la 17.1 kWh/100 km în ultima săptămână din noiembrie (+38%), când Radu relatează că a prins zăpadă pe drum.

Despre Zoey, cum este alintat exemplarul condus de Andra si Darius in zona Timisoara, stim ca a acumulat 2.700 kilometri fara probleme. Cum amandoi lucreaza de acasa, Darius ne scrie:

Nu am prea mers săptămâna aceasta cu Zoe, dacă nu pedalam deloc pe weekend nici consum nu are rost să vă dau, am făcut vreo 10 km cu consum de vreo 30 kWh 😄

Darius Jula, Renault Zoe ZE50 R135

Valori de peste 30 kWh/100 km sunt firești la drumuri scurte în sezonul rece, când energia este consumată pentru încălzirea acumulatorului, a habitaclului și alți consumatori, în timp ce recuperarea de energie prin frânare regenerativă este limitată, pentru protecția acumulatorului cât timp este rece. De altfel, creșterea consumului mediu săptămânal pentru drumurile mai scurte parcurse de Andra și Darius este de 26.8%, în limite normale pentru acest sezon.

In concluzie, nimic de semnalizat până acuma pentru subiectul electro-defectelor din partea echipei Renault, ce contribuie substanțial la proiectul Electromobilitate cu articole și, în cazul lui Darius, cu priceperea acumulată în mai mult de zece ani de activitate pentru arenaIT.

Legat de pricepere, după finalizarea serialului despre defectele identificate la mașinile din garajul nostru virtual, cu episodul despre modele Volkswagen (e-Up, Citigo și ID.3), Darius va coordona un nou serial pe tema aplicațiilor disponibile pentru mașini electrice.

Știm ca este un motiv de nemulțumire pentru cei ce nu pot folosi aplicațiile existente în Europa și în Romania, cum este cazul proprietarilor de Kona. Dintr-un mesaj primit de la importator aflăm că:

Aplicația BlueLink este activă în acest moment … dar beneficiază de ea clienții care cumpără acum mașini cu opțiunea BlueLink Ready în specificația tehnică.

Hyundai Romania

O alternativa DIY, pentru cei ce au cumpărat mașinile înainte, sau nu sunt BlueLinkReady, este oferită de Csaba Papp. L-am felicitat pe Csaba in numele echipei electromobilitate pentru pricepere și dorința de a ajuta pe cei interesați, publicând detaliile dispozitivului și codul utilizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.